Ce trebuie un părinte să știe despre deficitul de creștere la copii

13 Decembrie 2021, 15:57    •   
comentarii

Citesc în ultima perioadă o mulțime de articole și întrebări pe forumurile de mămici despre tulburările de creștere ale copiilor, fiindcă sunt de mai multe tipuri, iar fiecare tip are particularitățile sale. Nici eu n-am știut până acum.

Creșterea este un fenomen cu adevărat complex, determinat de factori genetici, de mediu, ca de exemplu alimentația, somnul, hormonii, aerul pe care îl respirăm, de ce punem pe masă. Dacă apare o tulburare de creștere și aceasta nu este tratată, poate avea efecte negative asupra sănătății mintale și fizice a copilului.

Am tot auzit în jurul meu și am trecut și eu prin asta cu Maya. Dar pentru că am vrut să le înțeleg corect despre ce este vorba cu aceste tulburări, am decis să stau de vorbă cu un specialist în domeniul endocrinologiei. De unde altundeva să aflu informații corecte, dacă nu de la un expert, un medic care cu asta se ocupă. Tulburarea de creștere în înălțime, tulburarea de creștere în greutate,

Când și cum ne dăm seama dacă cei mici suferă de o astfel de tulburare, când e cazul să mergem la medoc, care sunt primele semne, cum se tratează și o mulțime de alte informații prețioase am aflat de la doamna doctor Iuliana Gherlan, medic primar endocrinolog.

Vă invit să ascultați acest interviu, iar la finalul acestuia să citiți despre un studiu realizat despre deficitul de creștere la copii. Sunt niște cifre care mie îmi dau de gândit.

Rezultate studii Ipsos despre deficitul de creștere la copii (studiu Ipsos realizat pe un eșantion de 500 de părinți la nivel național + studiu Ipsos realizat pe un eșantion de 100 de medici (medici de familie si pediatri), la nivel național). Iată ce spune studiul:

  • majoritatea părinților sunt conștienți de problema deficitului de creștere la copii și două treimi știu cum poate fi observată aceasta.
  • aproape jumătate dintre părinții participanți la studiu cunosc foarte bine graficele de creștere, în timp ce doar 10% nu au auzit niciodată despre ele.
  • doi din trei părinți compară evoluția copilului lor cu graficul de creștere, în principal în cazul copiilor cu vârsta de până la 12 luni.
  • În ciuda acestor date, majoritatea medicilor participanți la studiu consideră că deficitul de creștere la copii este subdiagnosticat și că părinții ar avea nevoie de mai multe informații despre această afecțiune.
  • Controalele generale și consultațiile la copii sunt foarte importante în identificarea, adaptarea și tratarea unei tulburări de creștere. Odată ce a fost identificată cauza, medicul va putea oferi soluții adaptate fiecărui caz. Astfel, conform studiului, 70% dintre medicii de familie măsoară întotdeauna înălțimea și greutatea copiilor, în principal în cazul celor de până la 12 luni, în timp ce în cazul copiilor mai mari, aceste măsurători sunt luate doar uneori.
  • Același studiu arată că doar unul din trei medici consideră că diagnosticul de deficit de creștere îi îngrijorează foarte mult pe părinți.
  • În România, conform studiului, 2 din 5 părinți nu știu despre existența unui tratament pentru tulburările endocrine care cauzează deficit de creștere la copii.
  • Întrebați cum au perceput părinții efectele pandemiei față de regularitatea cu care un pacient merge la control, mai mult de jumătate dintre părinții participanți la studiu (55%) estimează că în timpul perioadei de pandemie numărul consultărilor copiilor la medic pentru evaluare generală / controale a scăzut.
  • Medicii și internetul sunt principalele surse de informații pentru părinți despre sănătatea copiilor.
  • În timp ce medicii se bucură de cel mai înalt nivel de încredere în rândul părinților, Internetul se bucură de un nivel de încredere mai scăzut.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult