Ce trebuie un părinte să știe despre deficitul de creștere la copii

13 Decembrie 2021, 15:57    •   
comentarii

Citesc în ultima perioadă o mulțime de articole și întrebări pe forumurile de mămici despre tulburările de creștere ale copiilor, fiindcă sunt de mai multe tipuri, iar fiecare tip are particularitățile sale. Nici eu n-am știut până acum.

Creșterea este un fenomen cu adevărat complex, determinat de factori genetici, de mediu, ca de exemplu alimentația, somnul, hormonii, aerul pe care îl respirăm, de ce punem pe masă. Dacă apare o tulburare de creștere și aceasta nu este tratată, poate avea efecte negative asupra sănătății mintale și fizice a copilului.

Am tot auzit în jurul meu și am trecut și eu prin asta cu Maya. Dar pentru că am vrut să le înțeleg corect despre ce este vorba cu aceste tulburări, am decis să stau de vorbă cu un specialist în domeniul endocrinologiei. De unde altundeva să aflu informații corecte, dacă nu de la un expert, un medic care cu asta se ocupă. Tulburarea de creștere în înălțime, tulburarea de creștere în greutate,

Când și cum ne dăm seama dacă cei mici suferă de o astfel de tulburare, când e cazul să mergem la medoc, care sunt primele semne, cum se tratează și o mulțime de alte informații prețioase am aflat de la doamna doctor Iuliana Gherlan, medic primar endocrinolog.

Vă invit să ascultați acest interviu, iar la finalul acestuia să citiți despre un studiu realizat despre deficitul de creștere la copii. Sunt niște cifre care mie îmi dau de gândit.

Rezultate studii Ipsos despre deficitul de creștere la copii (studiu Ipsos realizat pe un eșantion de 500 de părinți la nivel național + studiu Ipsos realizat pe un eșantion de 100 de medici (medici de familie si pediatri), la nivel național). Iată ce spune studiul:

  • majoritatea părinților sunt conștienți de problema deficitului de creștere la copii și două treimi știu cum poate fi observată aceasta.
  • aproape jumătate dintre părinții participanți la studiu cunosc foarte bine graficele de creștere, în timp ce doar 10% nu au auzit niciodată despre ele.
  • doi din trei părinți compară evoluția copilului lor cu graficul de creștere, în principal în cazul copiilor cu vârsta de până la 12 luni.
  • În ciuda acestor date, majoritatea medicilor participanți la studiu consideră că deficitul de creștere la copii este subdiagnosticat și că părinții ar avea nevoie de mai multe informații despre această afecțiune.
  • Controalele generale și consultațiile la copii sunt foarte importante în identificarea, adaptarea și tratarea unei tulburări de creștere. Odată ce a fost identificată cauza, medicul va putea oferi soluții adaptate fiecărui caz. Astfel, conform studiului, 70% dintre medicii de familie măsoară întotdeauna înălțimea și greutatea copiilor, în principal în cazul celor de până la 12 luni, în timp ce în cazul copiilor mai mari, aceste măsurători sunt luate doar uneori.
  • Același studiu arată că doar unul din trei medici consideră că diagnosticul de deficit de creștere îi îngrijorează foarte mult pe părinți.
  • În România, conform studiului, 2 din 5 părinți nu știu despre existența unui tratament pentru tulburările endocrine care cauzează deficit de creștere la copii.
  • Întrebați cum au perceput părinții efectele pandemiei față de regularitatea cu care un pacient merge la control, mai mult de jumătate dintre părinții participanți la studiu (55%) estimează că în timpul perioadei de pandemie numărul consultărilor copiilor la medic pentru evaluare generală / controale a scăzut.
  • Medicii și internetul sunt principalele surse de informații pentru părinți despre sănătatea copiilor.
  • În timp ce medicii se bucură de cel mai înalt nivel de încredere în rândul părinților, Internetul se bucură de un nivel de încredere mai scăzut.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Trăiește momentul, nu-l transforma într-o problemă

E clar că nu ținem minte tot ce trăim. Că rămân în memoria noastră doar momentele. În ce moment te afli? Cu cine ești în momentul acesta? Oprește-te o secundă din tot ce faci pe pilot automat și...

citeste mai mult  

Fiți omul potrivit pentru oamenii care vi se potrivesc!

Sunt oameni care nu înțeleg glumele mele. Ok, nici eu nu înțeleg glumele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce spun. Ok, nici mie nu-mi plac vorbele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce fac. Ok, nici mie nu îmi...

citeste mai mult  

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu. Greu, pentru că s-a întâmplat în condiții de caniculă, în plină vară, într-o perioadă de vacanță pentru majoritatea oamenilor. Frumos, pentru că ne-am...

citeste mai mult  

Când se închide o ușă, se deschid mai multe alte uși! 

Dacă ți s-a închis o ușă, uită-te în jurul tău și descoperă-le pe cele care sunt dacă nu deschise larg, sunt măcar întredeschise. Întotdeauna, când ni se închide o ușă, ni se deschid mai multe! Dar...

citeste mai mult