Învață-l să piardă ceva mic, ca să nu piardă ceva mare

13 Martie 2021, 09:15    •   
comentarii
Galerie

Aș vrea să-l învăț pe copilul meu să nu se necăjească pentru că a pierdut obiecte. Sau oportunități. Sau joburi. Sau relații.

Aș vrea să-l învăț pe copilul meu că orice casă ar pierde, e ceva mic. Aș vrea să știe de la mine că orice relație ar pierde, e o pierdere mică.

Aș vrea să nu uite vreodată că niciun job, niciun examen, niciun tren, nicio oportunitate nu sunt pierderi mari. Telefonul, jucăria, cardul, poșeta, portofelul, mașina, casa, iubitul, prietena, trenul, proiectul, ocazia... toate sunt pierderi mici.

Să pierzi ceva mic e mult mai bine decât să pierzi ceva mare.

Și ce e mare în accepțiunea mea?

Fericirea. Sănătatea. Libertatea. Pacea! Acestea sunt cele mai mari și mai valoroase comori pe care un om le poate deține.

Sunt persoane care se supără atât de tare că pierd un job sau o relație, încât își pierd sănătatea. Sunt oameni care pierd proiecte și devin extrem de nefericiți. Sunt oameni care pierd case, bani, mașini și fac gesturi necugetate, prin care își riscă inclusiv libertatea.

Să nu-ți pierzi mințile e mult mai important decât pierderea oricărui lucru material.

Acceptă că ai pierdut! Învață să pierzi. Păstrează-ți sănătatea psihică și fizică! Rămâi fericit în inima ta, ai grijă de libertatea ta, iar pe cele materiale din nou le vei avea.

Nu pune preț pe lucruri mai mare chiar decât îl au. Străduiește-te să nu-i faci pe copii să creadă că o casă, un telefon, o mașină, o ocazie ar fi mai importante decât sunt fericirea, sănătatea, libertatea.

Sigur că e bine să avem grijă de ceea ce se află în posesia noastră dar, în niciun caz, pentru niciun motiv, nu trebuie să ducem grija eventualelor pierderi mici.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Trăiește momentul, nu-l transforma într-o problemă

E clar că nu ținem minte tot ce trăim. Că rămân în memoria noastră doar momentele. În ce moment te afli? Cu cine ești în momentul acesta? Oprește-te o secundă din tot ce faci pe pilot automat și...

citeste mai mult  

Fiți omul potrivit pentru oamenii care vi se potrivesc!

Sunt oameni care nu înțeleg glumele mele. Ok, nici eu nu înțeleg glumele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce spun. Ok, nici mie nu-mi plac vorbele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce fac. Ok, nici mie nu îmi...

citeste mai mult  

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu. Greu, pentru că s-a întâmplat în condiții de caniculă, în plină vară, într-o perioadă de vacanță pentru majoritatea oamenilor. Frumos, pentru că ne-am...

citeste mai mult  

Când se închide o ușă, se deschid mai multe alte uși! 

Dacă ți s-a închis o ușă, uită-te în jurul tău și descoperă-le pe cele care sunt dacă nu deschise larg, sunt măcar întredeschise. Întotdeauna, când ni se închide o ușă, ni se deschid mai multe! Dar...

citeste mai mult