Cine e învățătoarea anului 2020

10 Iunie 2020, 14:18    •   
comentarii

Am cunoscut-o de curând, când m-am dus în satul Eșelnița pentru o întâlnire specială, cu ea și cu copiii ei. Doamna învățătoare se numește Elisabeta Păcuraru, “doamna Vetuța” pentru toată lumea din sat. La Căminul Cultural, în curte, ca să avem suficient spațiu pentru respectarea distanțării sociale, ne-au așteptat 20 de copii, cu vârsta între 8 și 10 ani, mirați peste măsura de norocul care a dat peste ei. De la acești copii am aflat cine este de fapt învățătoarea anului 2020.

“Ce vă place la învățătoarea voastră?" a fost întrebarea de 20 de puncte! 20, pentru că mare mi-a fost surprinderea să descopăr, într-un sat din județul Mehedinți, 20 de copii care dau 20 de răspunsuri aceleiași întrebări: “Îmi place pentru că e bună, îmi place că ne ascultă, îmi place că nu ne lasă pe niciunul în urmă, chiar dacă înțelegem mai greu... Ne place pentru că vorbește cu noi tot felul de lucruri, ne place că ne învață jocuri, ne place că stă cu noi în pauze și vorbim despre tot ce ne trece prin cap, ne place că...”.

Am întâlnit, de-a lungul timpului, multe grupuri de copii. Tendința lor este să se copieze. Spune unul o calitate și o preiau cu toții.

Aici, fiecare copil a avut punctul lui de vedere. Fiecare copil a rezonat cu o altă calitate a învățătoarei lui. 20 de calități, cel puțin, i-au găsit copiii acestei doamne.

Elisabeta Păcuraru este învățătoare la școala din satul Eșelnița. O învățătoare care și-a creat propriul stil de lucru! A încălcat conveniențele, a rearanjat băncile în clasă, a desființat catedra și a creat un spațiu gen sufragerie, unde, în pauze, stau împreună și povestesc câte în lună și în stele. “Premiul asta este și al copiilor” mi-a spus Doamna, extrem de emoționată. Știe că ea este o învățătoare bună, pentru că ei, copiii, cred în ea. Astfel, îi dau putere, cu care ea le suflă în aripi. Învățătoarea anului este o femeie frumoasă, specială, cu un simț al umorului extrem de dezvoltat și plămădită din bunătate. Este acel om cu care vrei să-ți lași copilul, mult și bine!

Când a început pandemia, ajutată de Alexandru Burghelea, fiul soțului ei și tânăr student antreprenor, a făcut o campanie, au strâns bani și au cumpărat tablete pentru toți copiii. Alexandru, student în București, a plecat la Eșelnița ca să locuiască în casa tatălui lui, în perioada izolării. A fost ocazia perfectă pentru a o învăța pe doamna învățătoare tainele Internetului. Apoi, Doamna i-a învățat pe copii despre platforma Zoom și despre modurile în care se pot face lucruri bune, de la distanță. Și, uite așa, ei au continuat școala și învățarea într-o formă nouă și interesantă.

Ce mi-a plăcut mult la ea?

Că e o voce! Că nu se așază la limita județului și așteaptă să vină dimineața, ca să plece la serviciu.

Învățătoarea anului 2020 este implicată în proiectul "Merito".

"Merito" este o comunitate alcătuită din profesori, oameni de business şi reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, din sfera educaţiei. Iniţiat de Romanian Business Leaders, o asociaţie a oamenilor de afaceri, Proiectul Merito urmăreşte crearea unui nou context al învăţării, schimbarea mentalităţii şi aplicarea unor strategii inovative, prin identificarea profesorilor apreciaţi în comunitatea lor şi recunoaşterea excelenţei în educaţie.

Elisabeta Păcuraru salvează suflete de copii, ajută părinți și militează pentru protecția animalelor. A reușit să salveze și să dea spre adopție peste 200 de câini, iar copiii învață de la ea bunătatea, în toate formele ei.

Îi învață pe copii că fiecare dintre ei are ceva valoros și îi ajută să descopere valoarea din celălalt. Eu știu sigur că și Elisabeta Păcuraru va rămâne în inima mea, în cutiuța prieteniilor pe viață, așa cum sunt învățătoarele din anii anteriori.

Noi am plecat cu mașinile pline de daruri, pentru Doamna și pentru copii, și ei ne-au primit acolo cu bucurie și cu emoție.

Le mulțumesc celor de la Engino pentru că au susținut acest proiect atât financiar, cât și cu premii minunate. Doamna învățătoare a primit un set din gama Engino Education care permite construcția a 12 modele robotizate și a 26 de modele din seria STEM. În afara pieselor de construcție, setul educativ conține un curriculum complet de 7 manuale cu 152 de pagini în format digital (traduse în limba română) care includ teorie, experimente întrebări de gen „quiz” și lecții de predat studenților pe baza ultimelor trenduri pedagogice care îmbina teoria cu practica.

Iar copiii au fost atât de încântați să primească jocuri de știință și inovație din care pot să construiască mai multe modele dintr-o cutie, să dezvolte sisteme mecanice – mașini, avioane etc. Jocurile pe care Engino le-a dăruit copiilor sunt bazate pe sistemul STEM – (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie & Matematică) și sunt menite să le dezvolte creativitatea și imaginația. Inginerii și dezvoltatorii de mâine pot fi printre elevii doamnei învățătoare.

Dacă sunteți cadre didactice, jucăriile Engino sunt cu singuranță un instrument care să îi cucerească pe copii. Iar dacă sunteți părinți, bunici sau mergeți în vizită la o familie cu copii, vă recomand să oferiți aceste jucării inteligente (sunt potrivite și pentru baieti și pentru fete)

Dr. Oetker s-a alăturat acestui proiect prin brandul Paula, un brand care este aproape de copii și care în ultimele noastre acțiuni ne-a fost alături. A pregătit punguțe cadou cu rigle, pixuri, caiete, recipiente termice pentru gustări, lucruri pe care cei mici le-au primit cu cea mai sinceră bucurie. Paula îi încurajează pe cei mici în procesul de educație și le ofera un plus de energie. Nu au uitat-o nici pe doamna învățătoare care a primit un coș cu produse.

Din toamnă, sala de clasă va avea o imprimantă nou nouță oferită de Canon, cărora vreau să le mulțumesc mult pentru tot suportul. I-au ușurat enorm munca doamnei învățătoare.

De la Ara Toys au primit jocuri interactive pe care, de curiozitate, le-au desfăcut pe loc. Fiecare copil a primit jucării din gama Headu, special dezvoltate pe zona de educație. Puzzle pentru antrenarea minții, Engleza-100 cuvinte-orașul, Engleza -100 cuvinte-casa mea etc.

Nu în ultimul rând, mulțumesc Douglas Romania pentru cadoul doamnei Învățătoare.

Ne-am întors la București lăsând în urmă un sat mândru de învățătoarea lui, o mână de copii cărora le-a fost recunoscută munca și părinți cu lacrimi în ochi, conștienți de norocul pe care îl au copiii lor, de a fi modelați de un astfel de Om.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când lumea te recunoaște după fapte

Trebuie să vă spun despre întâmplarea mea specială, din ultimul weekend de vară, din 2020! Vineri am ajuns în Vama Veche destul de târziu. Am ieșit să petrecem la o terasă, de la 21.00 la 23.00. ...

citeste mai mult  

Lăsați copiii în pace

Lăsați în pace copiii și notele obținute la Evaluarea Națională și la Bacalaureat! De 20 de ani, n-am mai văzut atât de mulți copii fericiți când au ieșit din examene și, mai ales, când au aflat rezultatele....

citeste mai mult  

Oficial, îmi merge bine! Mulţumesc de întrebare!

- Ești ok? mă întreabă un prieten, la sfârșitul unei convorbiri telefonice.  - Da, de ce? - Nu te-am văzut niciodată atât de calmă.     - Ești bine? mă întreabă alt amic.  -...

citeste mai mult  

Ce le facem cadou, copiilor, de 1 Iunie?

Vă las aici lista cu lucrurile pe care chiar poate să le facă fiecare dintre voi. Nu este o compunere de idei abstracte și teorii științifice despre ce înseamnă relația părinte - copil. Risc să vă las propuneri concrete, care sper să...

citeste mai mult