Am cunoscut Învățătoarea Anului 2022
15 Iunie 2022, 10:00 • comentariiGalerie
M-am dus la Petroșani fără nicio așteptare, să premiem Învățătoarea Anului. Surpriza imensă a fost să-i găsim pe toți gătiți și pregătiți să ne aștepte, bucuroși că sunt ei cei aleși și gata să se mândrească cu oamenii și cu școala lor!
Adriana Oanță, învățătoarea câștigătoare, și-a invitat la festivitatea noastră de premiere familia: părinții, sora, soțul, iar eu m-am uitat în ochii lor și am înțeles, din nou și din nou, că rămânem copiii părinților noștri chiar și când avem 50 de ani! Era atâta mândrie în ochii tatălui doamnei învățătoare, încât cuvintele nu pot cuprinde!
Fostul director al școlii, Vasile Pop, astăzi pensionar, dar activ în viața școlară, actuala directoare, părinții copiilor și colegi din corpul profesoral au venit într-o zi liberă și de sărbătoare, a doua zi de Rusalii, să se bucure pentru Adriana!
Mi-a povestit domnul director că, atunci când a aflat vestea că anul acesta câștigătoarea ediției este din școala lor, erau absolut toate cadrele didactice în consiliu profesoral. La sfârșitul întâlnirii, a citit mesajul meu de pe Facebook fără să spună numele învățătoarei câștigătoare.
Mi-a mărturisit cu lacrimi în ochi domnul Vasile Pop că, atunci când a spus că anul acesta a câștigat titlul învățătoarea anului colega lor din Școala nr. 7 Petroșani, reacția tuturor profesorilor a fost să țipe de fericire!
La fiecare ediție am învățat ceva de la Învățătoarea Anului. Anul acesta, am învățat de la Adriana Oanță cum să privim copiii așezând semnul egal între ei. Anul acesta a câștigat titlul Învățătoarea Anului doamna învățătoare de la Școala nr. 7 din Petroșani - despre care am aflat de la părinți că a ajutat un copil cu tetrapareză să se integreze în clasă și o clasă întreagă de copii și părinți a învățat în acești patru ani empatia, generozitatea, răbdarea, responsabilizarea, iubirea și bunătatea față de oamenii care au nevoie de puțină atenție din partea noastră!
Surpriza imensă a fost să descopăr nu doar o învățătoare fantastică, ci o conducere de școală care are ca slogan următorul mesaj: „Școala este a copiilor și noi existăm datorită lor”!
Nu-mi vine să cred că am întâlnit directori care, dincolo de funcții, sunt în primul rând educatori. Am întâlnit profesori care pun copilul pe primul loc și apoi programa, sistemul, ambițiile personale.
„La noi în școală, copiii nu bat la ușă, indiferent dacă dincolo de ușă este un inspector sau primarul orașului. Atunci când are nevoie, copilul intră în sala în care are nevoie. la noi în școală, copiii nu se ridică în picioare ca să răspundă, decât dacă doresc ei, pentru că asta îi face să se simtă mai bine.”
Majoritatea părinților, cam 80%, nu au venituri, așa că școala s-a înscris în tot felul de programe, a aplicat la nenumărate proiecte prin care părinții pot să muncească în folosul școlii.
Tot ce s-a făcut în acea școală, de la mobilier la renovare colțului de lectură, sunt obținute cu aportul părinților, cu munca copiilor și din proiecte puse cap la cap de domnișoara director împreună cu toți colegii.
Am plecat foarte impresionată de la Petroșani. M-am dus acolo fără nicio așteptare. Mi-a plăcut ideea că anul acesta învățătoarea câștigătoare a titlului este un om care a avut grijă să integreze frumos într-o clasă un copil special. În ultima vreme, am devenit foarte sensibilă la nevoile acestor copii și la lipsurile din societatea românească, la cat de puține lucruri și locuri există pentru ei.
Am mers cu microbuzul plin de cadouri pentru doamna învățătoare și pentru copii, am intrat toată Gașca Zurli în clasa lor, așa cum am promis la începutul proiectului, și am plecat de acolo fericită să descopăr niște oameni absolut minunați!
Adriana Oanță este cel de-al șaselea dascăl pe panoul pe care mi-am propus să-l construiesc și care, într-o zi, va face obiectul unor discuții constructive despre oameni minunați care există în sistemul de învățământ romanesc - care nu au renunțat nicio secundă să considere munca lor misiune, și un serviciu.
Felicitări, Adriana!
Acest concurs pe care noi îl facem deja de șase ani în Fundația Zurli are rolul de a recunoaște meritele unor oameni care își folosesc harul pentru a face mai frumoasă viața oamenilor din comunitatea în care trăiesc. Are rolul de a găsi exemple de care să ne agățăm, cu speranța spre o normalitate a sistemului de educație din România. Are rolul de a încuraja tinerii care simt că pot să dăruiască din ceea ce știu ei să-și urmeze inima și să devină unul dintre învățătorii care, cu iubire, bunătate și fermitate modelează suflete.
Mulțumiri partenerilor și sponsorilor care ne-au ajutat să îi bucurăm pe copiii doamnei învățătoare.
Sissi România, pentru susținerea proiectului în calitate de partener strategic și cadoul doameni învățătoare (un voucher în valoare de 500 de euro pentru o excursie și un lănțișor de aur)
Epson România pentru imprimanta color, de ultimă generație, de care tare avea nevoie la clasă doamna învățătoare.
Artesana, pentru cutiile cu produse proaspete, lactate, pe care le-ați pregătit pentru toți copiii.
Loncolor, pentru că de acum înainte, timp de 1 an de zile, doamna învățătoare nu mai duce grija vopselei și a îngrijirii părului.
Libris, pentru cărțile oferite copiilor și doamnei învățătoare.
Educlass, pentru puzzle-urile simpatice oferite în dar copiilor.
Dobrogea, pentru că și de data aceasta am îndulcit împreună momentul premierii și vacanța copiilor, oferindu-le celor mici și cadrelor didactice gustări dulci sănătoase.
Magazinul Zurli, pentru toate șepcile, cărțile de povești și produsele marca Zurli oferite.
Interbrands, pentru toate jucării și seturi educative minunate dăruite celor mici.
Lacalut, pentru seturile cu produse de igienă, pastă de dinți, suplimente pentru mici și mari.
Mirela Retegan pe
YouTube
Arhivă
Învață-l să piardă ceva mic, ca să nu piardă ceva mare
Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile
Mi-am dat seama de ce ne băteau părinții noștri
Mi-e frică să plece de lângă mine, dar mi-e și mai frică să nu plece
Temperează-ți emoțiile! Transformă-le în lac, nu în cascadă
Toate articolele din Martie 2021Gandurile Mirelei
Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.
Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...
citeste mai multCe alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?
– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred? E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...
citeste mai multCereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!
Astăzi, începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...
citeste mai multPentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?
Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...
citeste mai mult