Nu te întreba ce o să-i lași copilului tău, după ce nu o să mai fii... Întreabă-te dacă îi dai tot ce poți, cât ești

18 Mai 2020, 10:12    •   
comentarii

Da, chiar așa! Tot ce poți. Nu tot ce vrei, nu tot ce știi, nu tot ce cunoști, nu tot ce ai chef, nu tot ce ai primit de la alții, nu tot ce îți spun alții că ar trebui să-i lași.

Nevoile oamenilor sunt diferite. Ceea ce le-au dat bunicii părinților noștri a fost doar ceea ce ei au cunoscut, au avut, au știut. Părinții noștri au făcut la fel, ne-au dat ce au știut și ne-au dat și ceea ce nici n-au știut că ne dau.

Dar noi știm, astăzi, că putem să le dăm mult mai mult decât avem. Putem să le dăm ceea ce nu există fizic, dar e în mâinile noastre. Putem să le dăm iubire, putem să le dăm încredere în ei, putem să le dăm puterea de a accepta orice și de a trece peste orice. Noi putem să le dăm curaj să trăiască în adevăr. Putem să le dăm acceptare și necondiționare.

Copiii noștri au mult mai multă nevoie să le dăm ceea ce putem, decât să le dăm ceea ce avem.

Muncim să avem cât mai mult, cât mai multe... Consumăm mult timp și energie pentru lucrurile care le sunt mai puțin folositoare în viață și nu ne mai rămâne timp pentru ceea ce e vital. Copiii nu se nasc cu încredere în ei, trebuie să îi ajute cineva să și-o construiască. Dar ei se nasc cu puterea de a-și folosi mâinile și mulți își vor putea construi singuri un acoperiș.

Tot ceea ce noi am reușit fizic, social, material, poate să reușească oricine muncește suficient de mult și face alegerile potrivite. Bine, trebuie să aibă și un dram de noroc! Dar adevăratul succes este al celor care nu se tem. Care au fost învățați că orice lucru se poate face încă o dată și încă o dată, că moartea e singura realitate ireversibilă. De-a lungul unei vieți schimbăm mai multe școli, mai multe cercuri de prieteni, mai multe case, mai multe orașe, mai mulți parteneri, mai multe joburi, mai multe pasiuni, mai multe haine, mașini, visuri...

Ce nu se schimbă niciodată? Valorile, principiile, iubirea, bunătatea, acceptarea, respectul, integritatea, înțelepciunea, generozitatea, onestitatea, armonia, libertatea!

Tot ceea ce facem în viață, cine suntem și cum acționăm, se bazează pe felul în care aceste valori există sau nu în bagajul nostru.

Asta mi se pare cea mai grea misiune din toată munca unui părinte: să pui aceste valori în rucsacul copilului tău, știind că doar asta îl face cu adevărat bogat, să fii conștient că nu le va pierde niciodată, indiferent de crizele sociale, economice, politice, sentimentale și emoționale prin care va trece de-a lungul vieții.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Nu am crezut că aș putea să gătesc un pui întreg (P)

Nu am crezut că aș putea să gătesc un pui întreg. Dar ieri seară am primit puiul vegetarian La Provincia (daaaa, vegetarian, hrănit cu legume și cereale). Puiul are culoarea lui galbenă, exact ca cel de la țară,...

citeste mai mult  

Eu sunt cel mai greu proiect al meu!

Încep cea mai interesantă călătorie din ultima vreme!

citeste mai mult  

Ce poți face la munte, iarna, într-o excursie, cu 8 copii?

Mi-am dorit foarte tare să-i duc pe copiii Sarei undeva unde să aibă parte de zăpadă, cât și câtă au chef. Am căutat o zonă cât mai aproape de București și o cabană unde să nu se uite nimeni urât la...

citeste mai mult  

Bucuroși sau bosumflați? În ce categorie vrei să fii?

Isa, manichiurista mea, mi-a spus ieri că nu m-a văzut niciodată supărată, indispună, nefericită. Cu Isa mă văd de câțiva ani, uneori și de 2 ori pe lună. M-am bucurat să aud asta. Discuția cu ea m-a...

citeste mai mult