Am fost în Pisa

13 Martie 2023, 19:03    •   
comentarii

E un fel de Teiuș pentru trenuri, o intersecție de unde puteți să ajungeți într-o mulțime de locuri, care mai de care mai frumoase.

Plecați din București joi seara și vă întoarceți luni dimineața. Cursă low cost.

Am luat cazarea în Pisa, aproape de turn și de celelalte obiective turistice. Oricum, Pisa e micuță, și dacă luați cazare aproape de gară, tot în centru sunteți.


În prima zi am ales să ne bucurăm de Pisa. După ce am salutat Turnul și am mâncat primele paste, ne-am rătăcit prin magazine. Erau reduceri și de 70%. Seara am încheiat-o la un restaurant din Zona Turnului (sunt cele mai cochete din ce am găsit).

A doua zi, sâmbătă, pe liniște, pe la prânz, am luat un tren (3 euro biletul) și am coborât în orășelul Lucca. E cam cât Careiul nostru, dar arată ca raiul pe pământ: cladiri istorice, bulevarde largi cu trotuarele pline de flori, piețe prietenoase și aceeași mâncare italiană delicioasă.


Pentru duminică, am rezervat Florența. Și, ca să știm ce facem, am găsit pe Airbnb două experiențe: una de gătit și una de vizitat.


Ce înseamnă experiența? Plătești o taxă și, alături de alți oameni străini locului, faci ceva într-un loc stabilit, la o anumită oră.


Experiența de gătit a însemnat să ne ducem la o adresă (foarte aproape de centru) și acolo, alături de turiști din Mexic, SUA și Canada, am învățat să facem paste. De la frământat aluatul până la pus ultimele ingrediente în sos.


Maya a fost foarte încântată, eu am făcut mai mult spectacol decât mâncare, ca de obicei.

Dar acum știu sigur că toată viața ei va ști cum se obține o lasagna delicioasă. La finalul exercițiului de pregătit pastele, ne-am așezat la masă și am început să povestim: cine de unde e, ce am mai vizitat, cu ce ne ocupăm. Erau foarte curioși de România, iar eu eram singura persoana de la masă care vizitase toate țările lor. Aveam ceva de spus pentru fiecare. La final, când au cerut contul de Instagram și au văzut câți urmăritori am, au vrut să știe mai multe despre ocupația mea.


A durat trei ore și le-am așezat în așa fel încât să includem masa de prânz. Prețul experienței a fost cam cât ne-ar fi costat să mâncam la o terasă din Piazza della Signoria.

A doua experiență a fost vizitarea statuii lui Michelangelo - David. Văzusem copia în piață, dar trebuia să-l văd în toată splendoarea lui.


Am ales să cumpăr experiența de pe Airbnb, pentru că nu doream să stăm la coadă. Marea surpriză a fost să fim însoțite în grupul pe care l-am format în fața Academiei de un ghid pe numele lui Claudio, extrem de pasionat de ceea ce face.

A pregătit întâlnirea cu statuia povestind detalii despre credințele artistului și istoria în care a ieșit sculptura din marmură, că întâlnirea cu David a fost pentru mine extrem de emoționantă. N-am mai simțit asta decât în anumite biserici. Sentimentul prezenței divine era puternic și copleșitor. Iar Claudio, ghidul nostru, a știut să ne arate statuia din cele patru perspective și să ne ajute să înțelegem și mai bine viziunea artistului.

Plec mai bogată de aici și cu ideea lui Michelangelo (Eu nu fac decât să eliberez spiritele care sunt închise în aceste pietre).

Am reușit într-o singura zi, în Veneția, să facem cunoștință cu orașul, să trecem două poduri, să bem cafea pe marginea râului și să luam cina în piața Domului Santa Maria del Fiore.
Seara la 9 ne-am întors în Pisa.

Avantaje: aeroportul din Pisa e la 7 km de centru. În cele trei orașe: Pisa, Lucca și Florența am mers pe jos de la gară până în centru aproximativ 20 de minute. Găsești relativ ușor cazare pentru toate buzunarele. Trenurile sunt extrem de prietenoase, am luat bilete online și am găsit locuri în tren de fiecare dată.


O, da, mă întorc! Am primit multe invitații de la români pe care a trebuit să le amân. Când sunt cu Maya în astfel de vacanțe, sunt toată doar a ei. Pentru noi, vacanțele noastre de fete sunt cele mai bune locuri în care să ne conectăm emoțional.


Mulțumesc, Marcela Papici și fetelor de la Travel Tour pentru rezervări, recomandări!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult