Am fost în Vietnam și Cambodgia

15 Noiembrie 2023, 10:55    •   
comentarii
Galerie

Am venit în Vietnam și Cambodgia fără nicio așteptare. Erau pe lista mea de „o dată în viață”. De obicei, nu caut nimic să citesc despre locurile în care ajung, pentru că nu îmi place să-mi creez așteptări. Fotografiile pot să fie înșelătoare și fiecare om are propria lui perspectivă.
Așa că, așteptări zero.

Despre Vietnam:
Vietnamul m-a surprins de la primele imagini. Recunosc că mă gândeam ca la o țară comunistă și mi-o imaginam o Românie de dinainte de '89 în culori asiatice. Am fost surprinsă să descopăr o capitală cu zone foarte moderne, cu cafenele greu de găsit chiar și în marile capitale, cu oameni îndrăzneți și foarte prietenoși. Par harnici vietnamezii, mult din ceea ce vând e făcut cu mâinile lor.


Bucătăria vietnameză mi-a plăcut cel mai mult din toate țările asiatice prin care am ajuns. E mai clară, mai curată, mai puțin amestecată și condimentată. Poți să vezi mult mai ușor ingredientele dintr-un fel și gusturile legumelor nu sunt acoperite de al mirodeniilor.

Fructe exotice - unele mai gustoase ca altele și muuult verde în toate felurile de mâncare!
Ei mănâncă de toate, carne de vită, pui, șobolan, câine, pisică, broască, iepure… toți peștii, toate crustaceele. Ca să nu am emoții, am ales preponderent vegetarian. Am mâncat orez în toate culorile și de toate formele. Am experimentat bucătăria lor și la plită, și la masă.

Mi-au plăcut foarte tare orașele Ha Noi - capitala țării și Ho Ian - orașul lampioanelor și al mătăsii.
Sunt extrem de multe magazine cu haine și încălțări pe care le poți comanda. Alegi materialele și ei le confecționează pe loc. Am experimentat asta cu o rochie roșie și nu-mi venea să cred când am primit-o la câteva ore distanță, cu foarte puține rectificări de făcut.
Cele două orașe sunt locuri în care m-aș întoarce, cred că n-am apucat să mă bucur atât cât aș fi vrut.

Despre Cambodgia:
E impropriu să spun că am văzut țara. Mi-am făcut o idee despre starea de spirit, atmosferă… Am avut puțin timp la dispoziție, iar căldura și umezeala nu îndemnau la explorare. Ne-am dorit și am văzut aici Angkor - cel mai mare complex de temple din Asia. Hindus inițial, transformat parțial în budist, complexul e plin de istorie și spune multe despre oamenii acestor locuri și despre zeii în care ei cred.


Mi-au plăcut foarte mult oamenii din Cambodgia. Au o frumusețe solară, un zâmbet care transmite o stare de bine fantastică. I-am declarat în topul meu cei mai frumoși asiatici de pe planetă.

Despre grup și agenția cu care am mers:
A fost o călătorie organizată de Rezan Abdo - omul cu care am călătorit și în Peru, pentru că îmi place de el. Felul în care tratează oamenii, căldura, răbdarea, bunătatea lui dau o stare de pace călătoriei. M-a însoțit prietena mea de-o viață, Monica, și în grup am cunoscut o mână de femei una mai faină ca alta. Recomand grupurile, pentru cei care nu doresc să facă asta pe cont propriu și pentru șansa de a-ți îmbogăți agenda de prieteni. Două săptămâni îți dau ocazia să te apropii sau să realizezi că n-ai nimic de împărțit cu un om.

Din acest grup plec cu oameni cu care știu sigur că voi mai bea niște cafele.

De știut, dacă mergi în Vietnam și Cambodgia în luna noiembrie:
- E foarte foarte cald. Am purtat șlapi/ papuci deschiși 90% din timp.
- Un tricou costă 2 dolari, o pereche de pantaloni - 5 dolari, recomand să plecați cu strictul necesar și să cumpărați de acolo haine de vară.
- E umezeală foarte mare și soare puternic, trebuie creme de protecție, neapărat.
- Poți să te descurci în orice situație, sunt extrem de deschiși, prietenoși și găsesc soluții să te ajute.
- Luați în orașe cazare în centru, zgomotul orașului face parte din frumusețea locului.
- Mai puțin în capitală, în restul locurilor de pe la 9 seara nu mai poți cumpăra nimic de nicăieri.
- Masajul costă câțiva dolari și găsești saloane pe toate străduțele.
- Dacă vezi ceva ce îți place în primele zile, cumpără. S-ar putea să nu te mai întâlnești cu obiectul respectiv.

Cam asta mi-a venit mie în minte. Pentru alte curiozități, puteți să lăsați mesaje în comentarii și încerc să vă răspund.

Călătoriile pentru mine nu sunt neapărat concedii. Sunt vacanțe active în care scriu mult, analizez situațiile din viața mea, mă îndepărtez de ceea ce fac în mod curent ca să pot să privesc viața dintr-o altă perspectivă.

Din această călătorie am înțeles foarte clar care e acel lucru pe care vreau să-l schimb în viața mea și pentru care o să încep munca de transformare.

Vă multumesc că mă însoțiți cu gândul și cu energia în călătoriile mele prin cele mai îndepărtate colțuri de lume și de suflet!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult