Am fost în Ezeretz - o plajă superbă, din Bulgaria

01 Septembrie 2020, 08:53    •   
comentarii

Am descoperit în Bulgaria, la 20 de km de graniță, un loc de poveste. Un loc sălbatic, o plajă ascunsă în spatele unui țărm foarte înalt despre care nu-ți vine să crezi ce minunăție de întindere ascunde.

Am fost în vârf de sezon așa că era destul de multă lume.

90% dintre turiști erau români. Românii ăia pe care îi iubesc eu foarte tare, românii care ar face cinste oricărei nații.

Mi-a plăcut atât de tare locul și atmosfera, că m-am gândit să vă spun și vouă.

Daaaaar:

Aceasta este o recomandare doar pentru românii care caută un loc special. Un loc în care nimeni nu aruncă pe jos niciun gunoi, oamenii vorbesc pe un ton normal, cu grijă pentru urechile celorlalți, nu urlă muzica și nimeni nu face scandal.

Un loc în care oamenii merg cu cortul și stau într-o pădure de pini, pe țărmul Mării Negre, la bulgari.

Își duc de toate: scaune, masă, vase, tacâmuri, apă, mâncare... fac focul și gătesc. Cu mare grijă pentru viața lor și-a celorlalți, cu grijă pentru natură.

Pădurea e plină de hamace. Oamenii și-au înveselit locul cu tot felul de decorațiuni handmade. Cortul e casa lor de vară, pădurea le e cartierul și marea le e starea.

Am avut senzația că sunt într-o rezervație de indieni. Așa pace și armonie am simțit acolo.

Plaja e superbă. Niciun șezlong. Niciun bar. Nicio muzică. Oamenii vin cu umbrelele lor, cu prosoapele de acasă, se joacă împreună cu mingi, palete... Nisip perfect, intrarea în mare fără nicio piatră. Copiii aleargă fericiți cât e plaja de lungă.

E unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în toate călătoriile mele. M-am îndrăgostit de pădurea de pini. Mi-a părut rău că nu eram pregătită pentru experiența asta. Aș fi vrut să stau în pădurice, la umbră și să citesc.

Sigur o să revin acolo.

Dacă sunteți în căutarea unui astfel de loc, vă recomand cu toată inima Ezerets. Așa se numește. E un sat cu câteva sute de locuitori.

La marginea pădurii de pini e o crâșmă, n-am intrat în ea, dar oamenii beau bere la mese. În sat mai sunt vreo 2 taverne unde se poate mânca. Dar e de preferat să mergeți pregătiți.

De pe șosea treci pe un drum pietruit desprins parcă din filmele lui Almodovar. La el m-a dus gândul. Ai sentimentul că la capătul drumului ți se poate întâmpla orice.

Mi-a plăcut mult. Sorina Dumitrescu, prietena mea fotograf, e pasionată de locuri cu imagini frumoase. Ea îmi spune mie, eu vă spun vouă. Dacă ajungeți acolo, să-mi dați și mie de veste.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când lumea te recunoaște după fapte

Trebuie să vă spun despre întâmplarea mea specială, din ultimul weekend de vară, din 2020! Vineri am ajuns în Vama Veche destul de târziu. Am ieșit să petrecem la o terasă, de la 21.00 la 23.00. ...

citeste mai mult  

Lăsați copiii în pace

Lăsați în pace copiii și notele obținute la Evaluarea Națională și la Bacalaureat! De 20 de ani, n-am mai văzut atât de mulți copii fericiți când au ieșit din examene și, mai ales, când au aflat rezultatele....

citeste mai mult  

Oficial, îmi merge bine! Mulţumesc de întrebare!

- Ești ok? mă întreabă un prieten, la sfârșitul unei convorbiri telefonice.  - Da, de ce? - Nu te-am văzut niciodată atât de calmă.     - Ești bine? mă întreabă alt amic.  -...

citeste mai mult  

Ce le facem cadou, copiilor, de 1 Iunie?

Vă las aici lista cu lucrurile pe care chiar poate să le facă fiecare dintre voi. Nu este o compunere de idei abstracte și teorii științifice despre ce înseamnă relația părinte - copil. Risc să vă las propuneri concrete, care sper să...

citeste mai mult