Unui prieten adevărat îi număram de câte ori ne-a iertat, nu de câte ori ne-a greșit.

07 Iunie 2023, 07:40    •   
comentarii

Câți oameni te iubesc atât de mult încât să nu renunțe la tine orice greșeală ai face?

Zilele trecute am avut o discuție cu o persoana pe care am considerat-o prietena mea în ultimii 12 ani. Relația de răcise, dar puneam asta în primul rând pe seama programului. Până când s-a întâmplat ceva care a generat o discuție și am realizat că persoana respectiva avea o supărare. Vorbind despre situație am aflat (după vreun an și jumătate) că fiecare dintre noi își amintea diferit o anumită situație. Și fiecare variantă ar fi putut fi cea adevărată. Doar că pentru mine a fost o situație oarecare ce nu caracteriza relația noastră, pentru ea a fost definitorie. Ba mai mult, ducea o supărare în suflet de atâta amar de vreme.


Am stat atunci puțin să mă gândesc ce criteriu am eu foarte important în prietenie. Și mi-am dat seama că eu nu mi-am abandonat prietenii indiferent câte lucruri nepotrivite au făcut în relația cu mine. Și m-am bucurat să număr o mână zdravănă de oameni care nici ei nu m-au abandonat indiferent de numărul și gravitatea greșelilor noastre.

Nu greșelile caracterizează o relație de prietenie, ci iertările.

Unui prieten adevărat îi numărăm de câte ori ne-a iertat, nu de câte ori ne-a greșit.
Greșeala este involuntară în timp ce iertarea este o alegere. Vrem nu vrem, De greșit, greșim toți. De iertat, iertăm doar cei care vrem să iertam.

Să duci în suflet supărări pe o reacție, o vorbă, un răspuns nepotrivit, o atitudine la care mi te așteptai, nu îți face deloc viața mai frumoasă.


Știți toți oamenii aceia care spun că pe ei nu îi interesează? De fapt pe ei îi doare cei mai tare. Se vindecă doar oamenii pe care îi interesează să fie în adevăr în relațiile pe care le au.
Faceți curat. Spuneți ce vă supăra! Dați-le ocazia prietenilor voștri să afle și ei cu ce v-au necăjit înainte de a-i pune la colțul sufletului vostru. Dați-vă ocazia să-i iertați și mergeți mai departe, dacă mai puteți fi prieteni. Dacă nu mai aveți nimic să vă oferiți, mergeți mai departe împăcați.

Îmi doresc să mă reîntâlnesc pe drumul meu doar cu oameni cu care sunt “Îm păcată”, nu “În păcat”.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult