Copiii văd ceea ce simt
08 Aprilie 2024, 10:31 • comentariiCopiii văd ceea ce simt. Tocmai de aceea, au o capacitate imensă la schimbare. Se îndrăgostesc de personajele de pe ecrane, din desenele animate pentru că, în inimioarele lor, ajunge starea de bine.
„Copiii au o capacitate imensă de a îmbrățișa schimbarea” - aceasta a fost părerea unei mame, scrisă într-un mesaj, după spectacolul Zurli de ieri, de la Drobeta Turnu Severin.
Așa e. Copiii acceptă orice schimbare, dacă e făcută pe pace și cu grijă pentru sufletul lor. Dacă e făcută pe liniște și respectând acele câteva nevoi ale lor.
Dacă schimbarea vine în viața lor în condiții de scandal, gălăgie, țipete, lacrimi, regrete și resentimente, vor accepta foarte greu schimbarea. ORICE schimbare.
Copiii (ca și oamenii mari, de altfel) acceptă orice le aduce bucurie. Doar ca în cazul celor mici, bucuria lor stă în mâna părinților, bunicilor, educatorilor. În mâna și în mintea adulților din viața lor.
Dacă adulții sunt asumați și acceptă ca o anumită schimbare din viața lor e cel mai bun lucru greu pe care îl au de făcut, copiii vor accepta mult mai ușor.
Ei îmbrățișează schimbarea unei școli, a unei învățătoare, schimbarea casei, schimbarea orașului, a țării. Ei acceptă alt bărbat în casa mamei și altă femeie în casa tatălui. Copiii acceptă cu ușurință plecarea pe lumea cealaltă a oamenilor dragi, acceptă pierderea animăluțului de companie, acceptă orice deși schimbările implică un exercițiu de adaptare.
Copiii acceptă cu ușurință orice, dacă oamenii mari păstrează starea de bine din viața lor.
Puneți fericirea copiilor înaintea nemulțumirilor voastre și ei o să accepte tot ceea ce se schimbă în viața lor. Arătați-le partea bună dintr-o acțiune și ei pe aceea o vor vedea!
Din păcate, ei simt lumea prin legătură cu noi. Cei mai mulți.
Dacă mama spune despre cineva că e urât, copilul o să vadă urâțenia din acel om. Dacă mama spune despre ceva că nu e bun, copilul o să-l refuze din start. N-o să ia la fel de repede, de bune lucrurile bune. Dar pe cele rele și le va însuși imediat. Pentru că vrea să fie ca mama și ca tata. Și chiar dacă i se pare că lucrurile stau altfel, ca mama și ca tata o să spună.
Copiii au nevoie, cât sunt mici, să fie în acord cu noi. Poate de la atâta acord vine tot dezacordul din adolescență.
Dacă noi acceptăm cu brațele deschise toate schimbările inevitabile din viața noastră, copiii noștri le vor îmbrățișa cu bucurie.
Dacă noi o să facem din schimbările care apar dramele vieții și o să vorbim despre acestea ca despre niște piedici uriașe în calea fericirii, le luăm copiilor șansa de a-și manifesta capacitatea de schimbare.
Schimbările de la Zurli pot să fie un exercițiu bun pentru părinții de astăzi. Veniți la spectacole, să vedeți cum contextul schimbă perspectiva asupra schimbării. Dacă lucrurile își păstrează starea de bine și calitatea, copiii văd ce simt.
Copiii s-au bucurat de tot ce au primit ieri, chiar dacă traversăm o nouă formă de prezentare a poveștilor Zurli.
Știți de ce, de 17 ani, spectacolele se bucură de un imens succes, deși au fost nenumărate schimbări în componența și în forma de prezentare? Pentru că nu s-a schimbat nimic din ceea ce era esențial: starea de bucurie, veselia, culorile, muzica, organizarea, formatul. Toate lucrurile care le oferă copiilor siguranță și contribuie la succesul unui show sunt acolo, pe scenă. Aceleași povești, aceleași cântece, aceleași mesaje. Aceeași stare de bine.
* Copiii vor să cânte și să danseze și să-i vadă pe părinți făcând asta.
* Copiii vor să fie trimiși în brațele mamei, să cânte „Te iubesc, mami”, indiferent că îi trimite Tanti Prezentatoarea, Maya, Teacher Zurli sau cum se numește personajul de pe scenă.
* Copiii vor să vadă cum Tura Vura e învinsă și pusă la punct atunci când face rău. Indiferent ce formă are Tura Vura. Poate să fie Baba Cloanța sau Vrăjitoarea Vrăjitoarelor…
* Copiii știu să ia singuri ceea ce le trebuie dacă nu le-a spus cineva înainte că e „caca”, că nu e bun.
În privința schimbării, noi trebuie să învățăm de la copii cum să o îmbrățișăm. Și începem cu una mică, până când vom ajunge să acceptăm că schimbarea e singura constantă din viața noastră.
Spor la schimbare!
Nu renunțăm la spectacolele din orașele mari. Dar schimbăm puțin prioritățile și punem orașele mici mai în față.
Ne vedem la Codlea și Săcele! Primele orașe din seria celor 269! Am un an și jumătate la dispoziție să le ating. Găsiți în bilete în aici.
Mirela Retegan pe
YouTube
Arhivă
Învață-l să piardă ceva mic, ca să nu piardă ceva mare
Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile
Mi-am dat seama de ce ne băteau părinții noștri
Mi-e frică să plece de lângă mine, dar mi-e și mai frică să nu plece
Temperează-ți emoțiile! Transformă-le în lac, nu în cascadă
Toate articolele din Martie 2021Gandurile Mirelei
Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.
Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...
citeste mai multCe alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?
– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred? E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...
citeste mai multCereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!
Astăzi, începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...
citeste mai multPentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?
Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...
citeste mai mult