La ce vârstă ai văzut prima oară marea?

16 Aprilie 2021, 09:24    •   
comentarii
Galerie

Prima oaraă am vaăzut marea la 20 de ani. Ai mei au vaăzut-o la 50. Copilul meu la un an și jumătate.

Toată copiăria mea am visat-o! Mi-am dorit enorm să ajung la mare. Dar mama nu a considerat că ne putem permite asta. Într-un an schimbam parchetul, altă dată mobila din camera mijlocie, apoi ușile... Mereu apărea o cheltuială în care trebuiau investite economiile.

Nu cred că nu și-au permis să mergem la mare. Cred că nu au considerat important. Călătoriile nu erau pentru ei un mod de a evolua. Concediul era doar pentru odihna fizică. Și nici măcar asta nu făceau.

Tata era mecanic de locomotivă, noi aveam toți permise de călătorie gratuite la tren. La clasa I. Când aud în zilele noastre părinți care spun că nu-și permit să-i ducă pe copiii lor la mare, mă gândesc cum mergeam cu Maya atunci când nu aveam bani. Fie ne lipeam de alți prieteni pentru un pat și un acoperiș, fie împrumutam un cort sau, cel mai simplu, dormeam în mașină. Iar pentru copilul meu cele mai frumoase amintiri sunt cele în care am dormit în mașină, nu cele din hoteluri.

Părinții mei ar fi putut să pună niște pită cu slănină într-o pungă și să ne urcăm într-un tren. Făcea 20 de ore până la mare, dar străbătea toată țara. Treceam prin toate tunelurile atât de iubite de copii! Cum ar fi fost să umple un vagon cu toți copiii ceferiștilor de la noi din cartier?

Nu știu cum e acum, dar înainte de '89 ceferiștii aveau printre cele mai mari salarii, alături de militari și polițiști. Așa că nu vreau să aud că nu-și permiteau. Nu știau.

Și, dacă în zilele noastre sunt părinți care așteaptă să le cumpere copiii bilete pentru o călătorie la mare, le amintesc că se pot găsi soluții. Ai mei au văzut marea la aproape 50 de ani, când le-am cumpărat eu bilete să meargă cu nepoatele la mare.

Tu la ce vârstă ai văzut marea pentru prima oară?

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult