Ce este COVID-19?

18 Decembrie 2020, 10:49    •   
comentarii

Sună prea simplu pentru a fi complicat. Și dacă nu e complicat este prea simplu pentru a-l accepta. Și dacă nu îl acceptăm ne luptăm cu el...

Ce e COVID? O întâmplare de viață! Cea mai mare întâmplare din viața noastră, a tuturor. Nu este istorie, nu e legendă, nu e subiectul unui film documentar sau artistic... e o întâmplare pe care o trăim astăzi, acum, aici, noi toți.

COVID e războiul prin care trecem noi toți. COVID nu e un război al baionetelor, clasic. Bārbatii noștri nu pleacă la luptă, în tranșee, și nici nu îi așteaptăm acasă, să se întoarcă din Siberia... Nu e despre lagăre de concentrare, cu oameni care suferă, închiși în buncăre, puși să muncească fără pauză, supuși chinurilor inimaginabile, din ordinul unor nebuni cu acte și condamnări ulterioare. COVID nu e Hiroshima... să știm efectele și cine a plasat bomba.

COVID e războiul minților noastre. E un război de uzură, cu un dușman despre care știm toți câte ceva, auzim mereu vorbindu-se... dar de văzut nu l-a văzut nimeni. Soldații, în acest caz, nu merg pe front și nu stau în tranșee. Soldații sunt medicii și cadrele medicale care merg în spitale. Acum, aici, nu se construiesc cazemate, se ridică însă multe spitale mobile, în curțile celor deja existente. Armata nu defilează în drum spre front. Astăzi, armata care luptă cu dușmanul aleargă tăcută, dintr-un salon în altul, de la patul unui bolnav la celălalt. Omul care luptă pentru viața ta e un “soldat necunoscut", la propriu, pentru că e blindat de costumul care îl protejează. Nu îi vezi bine nici măcar ochii. Vocea lui este distorsionată, mersul e deformat de șoșonii pe care îi târșâie... nu se aud pașii care calcă apăsat pe dale... se aude, însă, foșnetul combinezonului, la fiecare mișcare.

Ca să înțelegi, trebuie să ajungi zilele acestea într-un spital și să aștepți, cel puțin câteva ore, rezultatul unor analize. Trebuie să trăiești răceala unui salon în care nu vezi niciun chip, niciun zâmbet, nu te atinge nicio mână. Doar plastic.

Cred că tânăra care mi-a luat sânge este frumoasă. Mi-a povestit că e absolventă de Medicină și că, în facultate, mergea la petreceri pentru copii, ca să facă niște bănuți. Era emoționată că sunt pacienta ei. M-aș bucura să o întâlnesc odată, în alte condiții! Tânărul care mi-a făcut radiografia este un munte de bărbat, cu voce fermă, dar caldă. Amândoi m-au făcut să mă simt bine, în condițiile date, în spațiul acela rece și înfricoșător. Suntem într-un război al nervilor. Dar este războiul în care suntem toți, indiferent că vrem sau nu să acceptăm asta, indiferent câți dintre noi acceptă realitatea.

Putem să ne uităm la filme despre evenimente care s-au întâmplat în urmă cu sute de ani sau la cele care prezintă scenarii SF, pe care noi s-ar putea să nu le trăim niciodată. Toate astea, în timp ce lângă noi se derulează cea mai mare întâmplare din viața noastră. Astăzi, acum, aici, oameni pe care îi cunoaștem luptă cu cel mai mare dușman al războiului numit COVID: FRICA.

În timp ce doctorii luptă cu virusul, noi ar trebui să ne transformăm în soldați care să lupte cu adevăratul dușman: FRICA! De ce ne este frică ?

Paleta de frici este largă și nuanțată.

Frica de boală:

⁃ să nu ne îmbolnăvim

⁃ să nu îi îmbolnăvim pe cei pe care îi iubim

⁃ să nu ajungem la spital

⁃ să nu luăm un tratament nepotrivit

⁃ să nu ajungem în stare gravă

⁃ să nu murim

Teama de a nu pierde ceea ce avem:

⁃ teama de a nu pierde job-ul

⁃ teama de a nu intra în șomaj

⁃ teama de a nu rămâne fără banii pe care îi avem

⁃ teama de a nu rămâne fără lucrurile noastre

⁃ teama de a nu putea plăti tot ceea ce plăteam până acum

Frica de îndepărtare:

⁃ teama că nu o să-ți mai vezi oamenii dragi, aflați departe

⁃ teama că nu vei putea interveni, atunci când vor avea nevoie de tine

⁃ teama și frustrarea că nu poți sta liniștit la o cafea, față în față

⁃ teama de a te apropia de oameni

⁃ teama de a atinge accidental pe altcineva

⁃ teama de a săruta pe cineva

Și, apoi, tot pachetul din categoria FRICĂ de propria persoană:

⁃ frica de a face singuri lucruri pentru noi

⁃ frica de a rămâne singuri, cu foarte mult timp liber la dispoziție

⁃ frica de a depinde de alțiii, inclusiv în privința cumpărăturilor și frica de a nu putea ieși din casă, o anumită perioadă

⁃ frica de a sta îmbrăcat în aceleași haine, de interior

⁃ frica de a nu avea pe nimeni la masă, de sărbători

⁃ frica de a te bucura tu pe tine, de a-ți spune rugăciunile în surdină, de a-ți ura "Noapte bună!" și "Bună dimineața!"

Să-mi petrec viața eu cu mine, după ce m-am obișnuit să mă ascund în spatele atâtor oameni și activități, este cea mai mare frică din tot ce trăim astăzi, acum, aici.

Suntem în războiul în care ar trebui să ne luptăm cu frica.

Dar noi suntem generația care nu a fost pregătită pentru o astfel de misiune. Cu ce v-ați luptat până acum? Pentru ce ați fost antrenați, de-a lungul vieții? În ce lupte am fost implicați, în școală sau acasă? În lupta cu comparațiile, în lupta cu kilogramele, în lupta cu acumularea de bunuri, în cea pentru păstrarea averilor, în lupta cu vacanțele, în lupta cu bijuteriile, poșetele, mașinile, casele, conturile, petrecerile, restaurantele... În lupta pentru ce nu aveam și am fost învățați să ne dorim, în lupta de a părea altceva decât suntem, de dragul societății și a normelor ei...

Nimeni nu ne-a învățat ce trebuie să facem, dacă ne temem că vom rămâne în stradă. Pentru noi era important doar cum facem să avem un acoperiș mai mare.

Nimeni nu ne-a învățat ce să facem, dacă nu mai avem ce mânca. Toată lumea ne învață cum să nu mai mâncăm ceea ce avem.

Nimeni nu ne-a învățat cum să ne descurcăm cu mâinile și cu mintea noastră, dacă nimeni și nimic din exterior nu ne mai poate ajuta. Nimeni nu ne-a învățat cum să ne păstrăm sănătoși, cu mintea întreagă și organismul cât mai rezistent...

În acest context a început războiul fricii. Și în acest război se văd soldații care erau deja în “armata” unei vieți conștiente și cei care au ajuns pe front direct de pe stradă. Îi vedem pe cei care sunt echipați, au armura potrivită - credință, conștientizare, asumare, răbdare, voință, creativitate, dorință de viață - și pe cei care sunt complet dezbrăcați - speriați, îngroziți, disperați, triști, furioși, dezamăgiți, debusolați.

Este ca și când ai vedea gata de îmbarcare, pe nava care duce într-o lume nouă, un om complet echipat, din cap până în picioare, și unul în bermude, tricou și șlapi.

Din războiul ăsta scapă cei care au mintea antrenată să supraviețuiască. Nu mușchii! MINTEA! Dacă războiul ăsta ți-a prins mintea în bermude și în șlapi, caută să o “îmbraci“. Echipează-ți mintea! Transformă-te în soldatul cel mai bun pentru viața ta!

În războiul COVID, nu luptă nimeni pentru tine. Nu aștepta să se întoarcă vreunul de pe front, să îți spună dacă am câștigat sau am pierdut. Noi...

Pentru că, de data asta, fiecare dintre noi este soldatul care luptă pentru viața lui. Principala datorie o avem față de viața noastră.

Nu întâmplător se spune că în dragoste și în război nu există limite. Doar noi le putem trasa. Suntem salvatorii sau dușmanii vieții noastre.

Dacă reducem lista fricilor, în final, rămâne frica supremă: FRICA DE MOARTE.

Cum să cultivi o grămadă de frici, pe frica de singurul lucru cert pe lumea asta: moartea? Nu știm când, nu știm unde, nu știm lângă cine, nu știm cum și nici de ce vom muri. Dar fiecare, în sufletul lui, știe sigur că va "trăi" și asta, într-o zi. O să ni se întâmple și moartea! De asta n-a scăpat nimeni! Au scăpat oamenii de sărăcie, de boală, de singurătate, de dependențe... dar de moarte nu știm să fi scăpat cineva.

Așa că hai să scăpăm de ceea ce putem scăpa DOAR cu mintea și cu mâinile noastre: de toate fricile pe care le putem stăpâni. Să facem, fiecare, tot ce putem face pentru corpul nostru, pentru inima noastră, pentru casa noastră, pentru oamenii pe care îi iubim.

Suntem în cel mai mare război al minții. Comportați-vă precum soldații de carieră! Echipați-vă! Nu vă țineți mintea în șlapi și bermude, ca apoi să vă întrebați de ce vă atinge orice glonț care vine dinspre pupitrul știrilor. Nu vine nimeni să vă salveze. Din războiul acesta trebuie să ne salvăm singuri. PE CONT PROPRIU!

Tu ești Eroul sau Dușmanul tău. Doar tu!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult