Sărbătorile Pascale în Portugalia

28 Aprilie 2021, 13:32    •   
comentarii

Portugalia este locul în care poposim astăzi. Aici descoperim că Paștele este diferit decât în altă parte a lumii, el simbolizând mult mai mult decât iepurașul de Paște și ouăle de ciocolată.

Fiind o țară tradițional catolică, au loc o multitudine de tradiții și ritualuri religioase în fiecare oraș și sat, care marchează sfârșitul postului și comemoreză Patimile, Răstignirea și Învierea lui Isus Hristos.

Una dintre tradițiile lor este- „compasso"- colindatul din casă în casă a unui mic grup de oameni care are loc în multe sate și orașe mici. Aceste grupuri sunt de obicei conduse de preotul satului, care intră cu o cruce în casele oamenilor pentru a anunța vestea învierii lui Iisus. Familiile care primesc tradiția pun în fața ușii lor un covor din flori și se plimbă în jurul acestuia pentru a săruta statuia lui Hristos pe cruce.

Festivitățile naționale nu sunt complete fără „folar", o pâine dulce sau sărată, cu un ou fiert în mijloc, care simbolizează abundența după perioada de post a Postului Mare, dar este, de asemenea, o modalitate de a împărtăși și de a menține în viață tradiția portugheză.

Mulți copii își vizitează nașii, pentru a fi serviți cu desertul de Paște care simbolizează prietenia, uniunea și reconcilierea. De asemenea, aceștia le oferă naşilor o ramură de măslin în Duminica Floriilor.

În Ponte de Lima, în fiecare an se alege un „mordomo", care plăteşte masa de Paşti pentru tot satul.

În sud, în dimineaţa zilei de sâmbătă, păstorii îşi duc turmele de oi în centrul oraşului pentru a fi binecuvântate.

Atât în Lisabona, cât și în Porto, atelierele de Paști ajung să atragă multe familii, iar portughezii aleg din ce în ce mai mult să sărbătorească această zi într-un mod distractiv.

În Portugalia, Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători pentru populație și acest lucru se datorează faptului că este una dintre cele mai religioase țări din Europa.

Photo by Mohammad Ali Jafarian on Unsplash

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Cubul, un test de personalitate

V-am pregătit un joc tare drag mie. Se numește CUBUL. Este un exercițiu de imaginație, un test de personalitate.   Mi l-a facut cineva în urmă cu 15 ani și de atunci folosesc orice ocazie să-l dau mai departe. Îi rog...

citeste mai mult  

De ce ne e dor de “acasă”

Noi suntem generația care suferă de dor de “acasă”. Și acasă înseamnă locurile în care ne-am născut, în care am copilărit. Noi suntem generația care a învățat să meargă pe...

citeste mai mult  

E greu să vorbești cu Dumnezeu. La fel de greu cum e să vorbești cu părinții tăi.

Începe Săptămâna Mare și mi-am propus să fie Săptămâna Cumințirii din toate punctele de vedere. O săptămână în care să vorbesc cu Dumnezeu mai mult decât cu oricine altcineva....

citeste mai mult  

Când oamenii sunt faini și simpli

„Mi-am plâns împreună cu tine toate îmbrățișările pe care nu le-am primit, toate te iubesc-urile pe care nu le-am auzit, toate mângâierile pe care nu le-am simțit!   Mi-am plâns...

citeste mai mult