Sărbătorile Pascale în Germania

27 Aprilie 2021, 15:16    •   
comentarii

Astăzi ajungem în Germania, unde aflăm că tradițiile de acolo se aseamănă destul de mult cu ale noastre. Avem o mulțime de elemente comune precum vopsirea ouălor, prepararea mâncărurilor tradiționale și mai ales întâmpinarea sărbătorile de Paști în mijlocul familiei.

Iepurașul de Paști, numit „der Osterhase”, este menționat pentru prima dată în Germania, în 1590. În unele regiuni se crede că iepurașul aduce ouăle roșii în Joia Mare și pe cele colorate în noaptea dinaintea Paștilor. În alte zone ale Germaniei rolul iepurașului este preluat de vulpe. Acest lucru se întâmplă deoarece pe timpuri nu exista vopsea pentru ouă, iar cea mai la îndemână metodă era vopsirea ouălor cu coji de ceapă. Acestea primeau o culoare ușor portocalie, iar personajul care se potrivea cel mai bine cu această culoare era vulpea.

Casele sunt decorate cu ramuri înmugurite, narcise, salcie şi mlădiţe de grâu, iar copacii sunt împodobiţi cu ouă. Așa cum românii împodobesc pomul de Crăciun, germanii au un obicei similar şi de Paşte. Decorarea „pomului de Paşte" este una dintre cele mai vechi tradiții, care înseamnă de fapt întâmpinarea primăverii și a unui nou ciclu al vieții.

În piețele de flori se vând crenguțe care pot fi împodobite cu ouă decorative și fac parte din decorul de Paști atât pentru masa festivă cât și pentru casă în general. De obicei ramurile sunt tăiate în Joia Sfântă și sunt puse într-o vază până în duminica de Paști. Ramurile sunt decorate cu coji de ouă pe care părinții le pictează și decorează împreună cu copiii.

Conform tradiției, în Sâmbăta Paștelui, adulții ascund prin grădină sau casă ouă vopsite și ouă de ciocolată. Copiilor li se spune că noaptea a trecut pe la ei iepurașul de Paști și a ascuns mai multe ouă, pe care apoi le caută cu bucurie.

O altă tradiție pascală nemțească presupune să fie aprins „Osterfeuer”, focul de Paște. Focul reprezintă simbol al soarelui și venirea primăverii.

Indiferent de țara în care vă aflați, nu uitați să vă bucurați de fiecare sărbătoare și de fiecare clipă pe care o petreceți, deoarece fiecare sărbătoare are frumusețea ei.

Photo by Árpád Czapp on Unsplash

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult