Sărbătorile Pascale în Franța

29 Aprilie 2021, 10:45    •   
comentarii

Astăzi, în Joia Mare ajungem în Franța, unde descoperim că aici, la fel ca și în România, Paștele este sărbătorit cu mult fast.

Paștele în Franța înglobează mai multe celebrări, strâns legate una de cealaltă, începând cu câteva săptămâni înainte, cu Marțea Grasă (Mardi Gras) și continuând cu Miercurea Cenusii, Joia Mare, Vinerea Pastelui, Învierea și desigur, Duminica de Paște, urmată de o întreagă săptămână dedicată sărbătorilor pascale.

„Clopotele zburătoare" („Les cloches volantes") reprezintă o tradiție respectată cu strictețe. Se zice că în Vinerea Mare toate clopotele iau cu ele, spre Vatican, durerea celor care au jelit crucificarea fiului lui Dumnezeu. Aceleași „clopote zburatoare" se întorc, însă, în prima zi de Paște, aducând cu ele nenumărate ouă de ciocolată. Din acest motiv, începând cu Vinerea Mare și până în prima zi de Paște, clopotele nu mai răsună.

Un alt obicei care s-a înrădăcinat profund în tradiţia pascală franceză este „la chasse aux œufs"- „vânătoarea de ouă" de ciocolată. Părinţii au grijă să ascundă, în apartament sau în curţi şi grădini, ouă, iepuraşi, pești, clopote de ciocolată, iar copiii se distrează căutându-le. În toată Franţa sunt organizate astfel de „vântori", iar la Paris de exemplu, copiii sunt invitaţi să „vâneze ouă de ciocolată" în diferite locuri cum ar fi Muzeul Ciocolatei, Grădina Zoologică sau parcurile din jurul bulevardului Champs-Elysées.

Un alt joc iubit de copii este rostogolirea unor ouă crude pe o pantă. Oul care „rezistă" până la capătul traseului este considerat „Oul Victorios". El simbolizează piatra care a fost dată la o parte de pe mormântul lui Iisus Hristor, atunci când s-a descoperit că acesta a înviat.

Simbolul iepurașului este înlocuit în Franța cu pești și clopote din ciocolată. Acest simbol are legătură cu o altă tradiție din preajma Paștelui și a zilei de 1 aprilie- Poisson d'Avril (Peștele de aprilie). Cu această ocazie, copiii decupează peștișori din hârtie și încercă să îi agațe de spatele a cât mai mulți adulți. Dacă adultul îi vede pe cei mici, aceștia strigă încântați „Poisson d'Avril !"

În ziua de Paşti, clopotele sună cu putere în toată Franţa, vestind Învierea, iar oamenii se îmbrăţişează şi se felicită.

În general, francezii obișnuiesc să petreacă Sfânta Sărbătoare cu familia, nelipsind însă de la o liturghie, cel puțin odată după duminica de Paști.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Cubul, un test de personalitate

V-am pregătit un joc tare drag mie. Se numește CUBUL. Este un exercițiu de imaginație, un test de personalitate.   Mi l-a facut cineva în urmă cu 15 ani și de atunci folosesc orice ocazie să-l dau mai departe. Îi rog...

citeste mai mult  

De ce ne e dor de “acasă”

Noi suntem generația care suferă de dor de “acasă”. Și acasă înseamnă locurile în care ne-am născut, în care am copilărit. Noi suntem generația care a învățat să meargă pe...

citeste mai mult  

E greu să vorbești cu Dumnezeu. La fel de greu cum e să vorbești cu părinții tăi.

Începe Săptămâna Mare și mi-am propus să fie Săptămâna Cumințirii din toate punctele de vedere. O săptămână în care să vorbesc cu Dumnezeu mai mult decât cu oricine altcineva....

citeste mai mult  

Când oamenii sunt faini și simpli

„Mi-am plâns împreună cu tine toate îmbrățișările pe care nu le-am primit, toate te iubesc-urile pe care nu le-am auzit, toate mângâierile pe care nu le-am simțit!   Mi-am plâns...

citeste mai mult