Recomandarea de joi - Filmul „Mutări Inofensive" (Searching for Bobby Fischer)

25 Martie 2021, 08:03    •   
comentarii
Galerie

Astăzi, pe lista de recomandări avem filmul „Mutări Inofensive" („Searching for Bobby Fischer"). A apărut în 1993, iar în rolurile principale sunt: Joe Mantegna, Laurence Fishburne, Ben Kingsley, Joan Allen, Max Pomeranc. Scenariul și regia, semnate de Steven Zaillian.

Inspirat din povestea reală a lui Joshua Waitzkin, un copil minune al jocului de şah, filmul are o sensibilitate deosebită, învăţându-ne multe lucruri despre vise, despre ambiţie şi despre natura umană.

„Mutări Inofensive" este despre un băiețel în vârstă de 7 ani din Statele Unite care este foarte talentat la șah. Observând acestu lucru, tatăl lui alege să angajeze un profesor care să-l antreneze în sportul minții.

O lecție dublă, foarte frumoasă, despre cum părinții proiectează asupra copiilor speranța că vor împlini ceea ce ei nu au reușit. O lecție și pentru profesori, despre cum, în ochii copiilor cele mai importante diplome de merit sunt recunoștința pe care o din familie și de la școală.

O idee foarte frumoasă, de reținut: „Talentul e suficient dacă nu vrei să câștigi. Dacă vrei să transformi talentul în succes e nevoie de mult studiu și foarte multă muncă."Acel „trebuie sa câștigi” pe care îl spunem copiilor, pune o presiune imensă pe umerii lor și le răpește plăcerea de-a-și folosi talentul.

Cucerește-l pe copil și o să îi dai putere sa cucerească orice medalie. Atunci când tatăl alege să spună că fericirea copilului e mai importantă decât medalia, era prea târziu pentru copilul care ar fi făcut orice ca să-și vadă părintele mulțumit de el.

Unul dintre citatele care îți rămân în minte este: "Nu se temea să piardă un meci, doar dragostea tatălui său." Filmul acesta strigă tare: „Ai grijă să nu omori bucuria și entuziasmul copilului tău."

Cine a văzut filmul? Cum vi s-a părut? Ce scene v-au rămas în minte?

Pentru cei care nu l-au văzut, sigur îl puteți găsi pe una din platformele de vizionare online. Vi-l recomand cu dragă inimă.

Dacă aveți și voi recomandări, lăsați-le în comentarii.

Photo credit: cinemagia.ro & https://www.paramountplus.com/intl/

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Cubul, un test de personalitate

V-am pregătit un joc tare drag mie. Se numește CUBUL. Este un exercițiu de imaginație, un test de personalitate.   Mi l-a facut cineva în urmă cu 15 ani și de atunci folosesc orice ocazie să-l dau mai departe. Îi rog...

citeste mai mult  

De ce ne e dor de “acasă”

Noi suntem generația care suferă de dor de “acasă”. Și acasă înseamnă locurile în care ne-am născut, în care am copilărit. Noi suntem generația care a învățat să meargă pe...

citeste mai mult  

E greu să vorbești cu Dumnezeu. La fel de greu cum e să vorbești cu părinții tăi.

Începe Săptămâna Mare și mi-am propus să fie Săptămâna Cumințirii din toate punctele de vedere. O săptămână în care să vorbesc cu Dumnezeu mai mult decât cu oricine altcineva....

citeste mai mult  

Când oamenii sunt faini și simpli

„Mi-am plâns împreună cu tine toate îmbrățișările pe care nu le-am primit, toate te iubesc-urile pe care nu le-am auzit, toate mângâierile pe care nu le-am simțit!   Mi-am plâns...

citeste mai mult