Recomandarea de joi - Filmul „Mutări Inofensive" (Searching for Bobby Fischer)

25 Martie 2021, 08:03    •   
comentarii
Galerie

Astăzi, pe lista de recomandări avem filmul „Mutări Inofensive" („Searching for Bobby Fischer"). A apărut în 1993, iar în rolurile principale sunt: Joe Mantegna, Laurence Fishburne, Ben Kingsley, Joan Allen, Max Pomeranc. Scenariul și regia, semnate de Steven Zaillian.

Inspirat din povestea reală a lui Joshua Waitzkin, un copil minune al jocului de şah, filmul are o sensibilitate deosebită, învăţându-ne multe lucruri despre vise, despre ambiţie şi despre natura umană.

„Mutări Inofensive" este despre un băiețel în vârstă de 7 ani din Statele Unite care este foarte talentat la șah. Observând acestu lucru, tatăl lui alege să angajeze un profesor care să-l antreneze în sportul minții.

O lecție dublă, foarte frumoasă, despre cum părinții proiectează asupra copiilor speranța că vor împlini ceea ce ei nu au reușit. O lecție și pentru profesori, despre cum, în ochii copiilor cele mai importante diplome de merit sunt recunoștința pe care o din familie și de la școală.

O idee foarte frumoasă, de reținut: „Talentul e suficient dacă nu vrei să câștigi. Dacă vrei să transformi talentul în succes e nevoie de mult studiu și foarte multă muncă."Acel „trebuie sa câștigi” pe care îl spunem copiilor, pune o presiune imensă pe umerii lor și le răpește plăcerea de-a-și folosi talentul.

Cucerește-l pe copil și o să îi dai putere sa cucerească orice medalie. Atunci când tatăl alege să spună că fericirea copilului e mai importantă decât medalia, era prea târziu pentru copilul care ar fi făcut orice ca să-și vadă părintele mulțumit de el.

Unul dintre citatele care îți rămân în minte este: "Nu se temea să piardă un meci, doar dragostea tatălui său." Filmul acesta strigă tare: „Ai grijă să nu omori bucuria și entuziasmul copilului tău."

Cine a văzut filmul? Cum vi s-a părut? Ce scene v-au rămas în minte?

Pentru cei care nu l-au văzut, sigur îl puteți găsi pe una din platformele de vizionare online. Vi-l recomand cu dragă inimă.

Dacă aveți și voi recomandări, lăsați-le în comentarii.

Photo credit: cinemagia.ro & https://www.paramountplus.com/intl/

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult