Gáspár György: Oferă-ți și ție puțin timp, ia o pauză și gândește-te la cum te simți

06 Aprilie 2021, 15:32    •   
comentarii

Nimeni nu se gândea în primăvara anului 2020 că peste un an vom sărbători Sfintele Sărbători Pascale tot în pandemie, la distanță. Visam la mese mari, cu rudele și prietenii, la revederea cu oamenii dragi și la o atmosferă caldă, cu râsete și veselie.

Chiar dacă ne adaptăm și acceptăm situația, „majoritatea dintre noi trăim un doliu, un doliu care se referă pe deoparte la toate acele comportamente în care nu neam mai putut implica, dar pe de altă parte mai e ceva foarte, foarte subtil: un doliu psihologic”, afirmă psihologul Gáspár György.

Gaspar ne sugerează să vorbim mai mult cu noi în zilele acestea, să facem o introspecție, o analiza personală, întrebându-ne: „Cine sunt eu în Sfânta Zi de Paște Catolic? ”, „Cum aș putea eu să mă bucur acum de Paștele Catolic altfel decât am facut-o în anii anteriori? ”pentru a putea accepta mai ușor sentimentele negative și toate gândurile care ne compleșesc.

E important să verbalizăm ceea ce simțim, nemulțumirile din momentul prezent, iar crearea unei punți între numulțumirile din prezent și nemulțumirile din trecut va da sens suferinței, pentru că ne va face să înțelegem mai bine de unde vin acestea.

„Majoritatea oamenilor după o perioadă dificilă dezvoltă tulburări de depresie și anxietate și alte tulburări psiho-somatice, pentru că nu și-au permis să se întâlnească cu emoțiile lor.”

Exteriorizarea emoțiilor, iar mai apoi găsirea de noi soluții, de noi rutine pentru vremurile în care trăim ne ajută la sănătatea noastră psihică: „putem dansa, putem colora, putem să ne uităm la un film, putem construi povești”. Însă, nu putem face aceste lucruri dacă nu le oferim spațiu și emoțiilor noastre.

Oferă-ți și ție puțin timp, ia o pauză și gândește-te la cum te simți, cum ai fi vrut să fie pentru tine Sărbătorile. Deschide-te, vorbește și permite-ți să simți toate emoțiile din corp.

Aici, las 3 întrebări pentru suflet, așa, ca un mic exercițiu:

- Pentru ce ești recunoscător astăzi?

- Ce apreciezi în acest moment?

- Care sunt aspectele pozitive din viața ta?

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile

Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile. Caută oamenii care încearcă să te așeze acolo unde cade lumina, nu se pun în calea ei să-ți umbrească fața....

citeste mai mult  

Aceeași mână se poate face pumn!

Când te îndrăgostești, privește cu mare atenție mâinile celui care îți face inima să tresară. Brațele lui îți încolăcesc talia și te țin captivă într-o iubire în care tu ești prizonieră....

citeste mai mult  

Temperează-ți emoțiile! Transformă-le în lac, nu în cascadă

Tu, când explici ceva, cum o faci? Eu mi-am dat seama, într-o situație cu Maya, că sunt foarte precipitată. Că vorbesc foarte, foarte… convingător.  Zic eu. Impunător, zic alții. Maya era acasă și...

citeste mai mult  

Sănătatea sau fericirea? Ce ai pune pe primul loc?

Sănătatea sau fericirea? Ce ai pune pe primul loc? Spun de multe ori:  – Să fii fericit!  Și mi se raspunde: “ Sănătos să fiu, că fericirea mi-o fac eu”. Am simțit mereu că nu cred asta. Că,...

citeste mai mult