Dramele adolescenților nu sunt mofturi

19 Aprilie 2021, 17:48    •   
comentarii

Perioade pline de stres, o pandemie care se pare că nu mai vrea să plece de lângă noi și multă incertitudine. Asta vedem și noi, iar asta simt și adolescenții. Socializarea și ieșirile cu prietenii s-au diminuat, iar online-ul a devenit locul preferat al întâlnirilor, al petrecerilor și al discuțiilor lungi.

Psihologul Diana Stănculeanu ne deschide ușile cabinetului ei, de unde aflăm că acum, adolescenții sunt „vulnerabili din perspectiva identiății de sine, pentru că traversează acest an în care funcționarea lor socială cu tot ce implică de aici, a fost pusă la risc."

Perioada studenției este cea mai frumoasă perioadă, iar unii dintre ei afirmă cu tristețe: „la finalul primului an de studenție nu știu ce înseamnă să fiu student, nu știu ce înseamnă viața în campus."

Ce pot face părinții pentru a-i ajuta pe adolescenți să nu fie afectați mai tare decât sunt?

Diana ne sugerează în primul rând să îi înțelegem și să acceptăm faptul că le este foarte, foarte greu, fără să le minimalizăm emoțiile. Vorbim deja de o perioadă semnificativă de timp, una pe care cu greu o mai gestionează adulții, spunând: „e deja prea mult."

Părintele va trebui să îl susțină pe copil și să îi spună: „știu că îți este foarte greu." Ascultă-l, ia-l în serios și creează un context de socializare pentru el. Chiar dacă părinții simt că adolescenții lor pierd anul școlar, acum toată atenția ar trebui îndreptată spre echilibrul emoțional, spre relațiile sociale și spre hobby-urile lor.

Mirajul online-ului era oricum greu de gestionat la vârsta adolescenței, mulți dintre ei petrecând ore în șir în fața unui ecran, însă acum școala s-a transformat într-un ecran. Noțiunea de „paralelism digital" a devenit din ce în ce mai cunoscută- adolescenții sunt în același timp la școală, în discuții cu prietenii sau în diverse jocuri.

Adolescența este perioada în care aceștia își formează identitatea, se cunosc mai bine, vor validare, înțelegere și acceptare. De multe ori, aceștia își doresc doar susținerea părinților și să se simtă iubiți. Dacă tu ca părinte ești interesat de ceea ce e important pentru adolescent, astă îi demonstrează lui că tu îl accepți așa cum este.

Adolescența este o etapă care vine cu extraordinar de multe schimbări, multe dintre ele greu de dus de către părinți, însă fii curajos și fii de partea copilului tău, orice ar însemna asta.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult