Am văzut Aurora Boreală!
06 Decembrie 2024, 18:16 • comentariiGalerie
Nu e una dintre cele 7 minuni ale lumii, dar e unul dintre obiectivele de pe lista mea de „o dată în viață”.
Așa era și Laponia. Acum e „cel puțin o dată”, pentru că am ajuns în țara lui Moș Crăciun a doua oară, după 14 ani. Mi s-a părut o provocare interesantă să trăiesc emoții noi alături de Maya și să vedem cum se percepe magia la maturitate.
Copilul din noi stă acolo pitit și abia așteaptă un loc în care să iasă la suprafață și să sară într-un picior. Așa s-a întâmplat și în minivacanța noastră din Laponia.
Ce am făcut în cele 4 zile?
Ziua 1 – am zburat până în Levi, ne-am cazat și seara am mers la vânătoare de Aurora Boreală. Pe care am și prins-o.
Ziua 2 – am vizitat un ținut magic, în care Christian Tour a amenajat propria reședință a lui Moș Crăciun care vorbește românește.
Ziua 3 – am fost la Rovaniemi, satul oficial al Moșului (biroul).
Ziua 4 – ne-am plimbat cu sania trasă de reni și câini husky.
Fiecare activitate a durat câteva ore, iar între ele am putut să ne plimbăm, să ne bucurăm de zăpadă și să încercăm SPA-urile finlandeze.
Cum a fost vremea?
Între -3 și - 16 grade. Cum e la minus 16? Îți îngheață mucii!
Scârțâie zăpada sub încălțări, răsăriturile și apusurile se contopesc și creează cele mai frumoase imagini pe cer. La ora 10.00 soarele răsare, la ora 13.00 începe să apună. Iar la ora 15.00 e deja întuneric. La -16 grade poți ține cu greu telefonul în mână mai mult de 5 minute fără mănuși speciale.
Am prins și ninsoare, și ploaie, și ger, și de toate. Mi-a plăcut vremea și pot spune că m-am obișnuit repede cu ea.
Cum m-am îmbrăcat?
Cu haine pe care să le pot pune în straturi. Am avut o pereche de pantaloni de corp din lână 90% (genul izmene de bumbac sau țițo nodrag din PNA), peste care am pus pantalonii de schi.
În partea de sus am avut tricouri de merinos, bluză de corp tot de lână și hanorac/ polar pentru schi.
Căciulă din lână și fular la gât. Am avut mai multe perechi de mănuși, dar cele mai călduroase au fost tot de lână, cumpărate de acolo. Nu am ieșit din aceste haine în cele 4 zile, orice produs fancy transy fiind degeaba plimbat în valiză până acolo.
Cum e vânătoare de Aurora Boreală?
La ora 21.00, toți turiștii din grupul nostru ne-am întâlnit într-un loc stabilit de Christian Tour - parcarea S Market, pe numele ei. Am urcat în microbuze și am plecat spre pădurea în care sunt cele mai mari șanse să se vadă minunea astrală. La un moment dat, mașinile au fost lăsate la intrarea în pădure și noi, însoțiți de un reprezentant Christian Tour, am mers preț de vreo 10 minute prin pădure, cu o lumină în deschidere. Am ajuns într-un loc gen poieniță, în care la câteva căsuțe de lemn erau amenajate focuri de încălzire. În spatele căsuțelor se întindea un lac imens, înghețat, pe care am pășit cu încredere și ne-am îndepărtat de sursele de lumină. Cerul părea foarte aproape, plin de stele în partea dreaptă, iar în partea stângă se vedeau dâre albe de lumină care și-au schimbat nuanțele pe parcursul serii de la roșu la verde și albastru.
Organizatorii Christian Tour ne-au făcut surpriza de a găsi la căsuțe un trubadur, unul dintre ghizi știa tot repertoriul românesc de cântece numai bune de ascultat în jurul focului. Fiecare turist a putut să bea ceai cald, să prăjească un cârnat sau bezele perfecte pentru noaptea geroasă în care a ales să nu se arate Aurora Boreală.
Ne-am întors la hotel pe la miezul nopții, cu sentimentul celei mai interesante vânători din viața noastră!
La Căsuța din Pădure, Christian Tour a construit o replică a casei în care locuiește Moș Crăciun. Ca să ajungi acolo, trebuie să străbați pe o sanie un lac înghețat. Drumul prin pădure a fost feeric, începuse să ningă și totul arăta ca într-o lume de basm. Am fost întâmpinați de o spiridușă (o animatoare foarte talentată) care ne-a prezentat tărâmul magic al Moșului. Am putut să hrănim renii din țarc și să vizităm Căsuța Zânelor, un spațiu care sigur îi încântă pe cei mici, cu multe obiecte – fiecare cu propria poveste.
Emoțiile au fost foarte mari în Căsuța Moșului, unde Moșul ne-a strigat și noi am pășit într-un spațiu plin de jucării și cutii, într-o casă cu un puternic miros de biscuiți. Christian Tour a amenajat această casă cu două dormitoare (al Moșului și al Crăciuniței). Acolo, fiecare copil are timpul lui cu Moș Crăciun, iar pentru cei care sunt la vârsta poveștilor, momentul este plin de farmec.
Ziua la Rovaniemi a fost plină de amintiri pentru noi.
Ne-am deplasat aproximativ 2 ore din Levi până în Rovaniemi. Satul lui Moș Crăciun e foarte aglomerat. În fiecare spațiu (Casa Moșului, a Crăciuniței, poșta oficială ) erau locuri la care se întindeau cozi lungi, pentru care trebuie multă răbdare.
Să intri la Moș Crăciun oficial e gratuit, dar nu ai voie nici să faci poze, nici să filmezi. Te fotografiază ei și îți dau un link de pe care să-ți salvezi imaginile. Costă 52 de euro. Dacă le vrei și printate, mai plătești vreo 20.
Rovaniemi e plin de restaurante și magazine cu suveniruri. Am stat vreo 5 ore, timp suficient să facem tot ce ne-am propus, cu tot cu statul la cozi.
Plimbarea cu renii și cu husky e o atracție pentru copii. Zăpada face ca totul să pară dintr-o altă lume. Însă eu, personal, am o problemă – aș prefera sa merg pe lângă animăluțe sau chiar să le iau în brațe și să le car eu pe ele.
Cred că v-am povestit cam tot ce a fost important de reținut. Repet ceea ce spun de 14 ani: e un loc în care ar trebui să ajungă măcar o dată în viață orice copil, indiferent de vârstă.
Christian Tour face o treabă foarte bună acolo! O desfășurare de forțe teribilă. Sunt sigură că și ei încă descoperă lumea și locul. Au toate aprecierile mele pentru felul în care au ales să se implice în organizarea acestei experiențe.
Pentru orice întrebări despre lucruri la care eu nu m-am gândit încă, scrieți la comentarii și promit să răspund.
Mirela Retegan pe
YouTube
Arhivă
Învață-l să piardă ceva mic, ca să nu piardă ceva mare
Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile
Mi-am dat seama de ce ne băteau părinții noștri
Mi-e frică să plece de lângă mine, dar mi-e și mai frică să nu plece
Temperează-ți emoțiile! Transformă-le în lac, nu în cascadă
Toate articolele din Martie 2021Gandurile Mirelei
Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.
Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...
citeste mai multCe alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?
– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred? E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...
citeste mai multCereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!
Astăzi, începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...
citeste mai multPentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?
Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...
citeste mai mult