Cucerește-ți copilul, nu-l cotropi

14632611_10205681058064224_724985346_o

Când se uită copilul meu la mine, cu toată dragostea din privire, îmi dau seama că l-am cucerit. Așa cum te cucerește o melodie, un film, un loc, o poezie, o floare, un răsărit, un apus ori un curcubeu. Încerc în fiecare zi să-mi cuceresc copilul, așa cum încerc să-mi cuceresc iubitul, oamenii cu care lucrez, ascultătorii, cititorii. Sunt atentă la ce și cum vorbesc, pe ce ton spun lucruri. Nu uit să zâmbesc pentru că îmi doresc să mi se întoarcă toate zâmbetele pe care le trimit in Univers. De regulă, facem asta când avem un interes. Primul și cel mai important, să ne simțim bine. De ce n-am face asta și cu copiii noștri? Dacă ei nu sunt bine nici noi nu suntem fericiți. Ca să fie copiii fericiți și să ne trateze cu iubire, trebuie să-i cucerim. Să ne placă la fel de mult cum le plac filmele de desene animate, cum îi cuceresc cântecele ori coregrafia de la Gașca Zurli. Să se uite la noi cu iubire, admirație și prietenie. Nu ne iese mereu. De multe ori, în loc să-i cucerim, îi cotropim. Năvălim peste ei, ca rușii, cu bocancii în picioare și baionetele în mână. Țipăm, dăm ordine, facem scandal, aruncăm cu reproșuri. Pentru că suntem mari și pentru că putem. Iar ei se fac din ce în ce mai mici și se ascund prin colțuri… fug din calea noastră cum fugeau țăranii din calea turcilor care pârjoleau holdele. Nu vreau un copil care să se ascundă de mine cum se ascundea bunica de ruși. Vreau un copil care, atunci când intru în casă, să-mi sară în brațe, să se bucure că am venit. Vreau să intru pe ușă cu cea mai zâmbitoare față posibilă și să luminez toată încăperea. Vreau să-mi cuceresc copilul, nu să-l cotropesc. Și mă antrenez în fiecare zi pentru asta. Armele mele sunt jocurile și răbdarea. Pun multă iubire în tot ce spun și în tot ce fac. Și peste toate aștern înțelegere. Copilul meu e tot ce am mai frumos și mai bun pe lume. Nu vreau să-l otrăvesc cu expresii toxice, nu vreau să pun gratii cuvintelor pe care vrea să le exprime, nu vreau să-i pun cătușe mâinilor care caută noul și nici să-i leg ghiuleaua de picioare.Nu vreau să-i fac declarații de război. Vreau să semnez cu el tratate de pace și de iubire.

10 thoughts on “Cucerește-ți copilul, nu-l cotropi

 1. Adelyna spune:

  Doamne, cât de frumos! Toți părinții ar trebui să facă, să gândească așa.

 2. Maria spune:

  Ajutoooooorrrrr!!!!
  Vreau sa ma antrenez si eu!Vreau sa fiu mai blândă ,mai cu răbdare ,nu mai vreau sa tip sau sa ma încrunt.Mi-e greu însă vreau cu toată inima sa știe copiii mei ca mama ii iubește si vrea sa fiu exemplul de blândețe !

  1. ioana spune:

   Si eu la fel …… 🙁
   Nu-mi caut scuze, dar oboseala ma doboara..

   1. hai la Antrenor. intr-un oras apropiat tie.

  2. Mariaaaaaaa! vinoooo la una din intaniri. cea mai apropiata tie!

 3. Marci spune:

  Ce frumos gandesti..si scrii ! 💜

 4. Crinela spune:

  Eşti incredibilă! Mă tot întreb cum pot fi unele persoane atât de înțelepte?! O să recitesc ce ai scris aici, de câte ori simt că „mă ia valul”! Mulțumesc din tot sufletul Mirela, că-ți împarți sufletul cu noi!

  1. Te imbratisez Crinela si ma bucur sa fiu inspiratie si pentru alti parinti. Asta inseamna pentru mine mai multi copii fericiti.

 5. Janina spune:

  Nu ma pot oprii din plans la tot ce am citit pt ca sunt vinovata fata de copilasul meu,care oricum e mai intelept si mai rabdator ca mine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *