Cum putem să-i determinăm pe copii să bea apă?

13 Aprilie 2020, 09:30    •   
comentarii

Suntem într-o perioadă perfectă pentru asta! Hai să începem cu prima întrebare:

- Câtă apă beți într-o zi?

Până să răspundeți voi, vă spun cum fac eu: încep la prima oră, cu o jumătate de litru. Apoi, până la sfârșitul zilei, cred că ajung spre trei litri de apă.

Fac asta de aproape 20 de ani. Maya s-a obișnuit cu apa plată, la fel de simplu cum alți copii se obișnuiesc cu sucurile. În casa noastră, apa a fost întotdeauna un produs indispensabil. În mașină găsești apă plata, în poșetele mele sigur găsești mereu o sticlă...

Evident că mai bea și sucuri. Are 18 ani, trăiește în societate. :) Dar sucurile nu înlocuiesc apa. Au statut de “delicatese”, ca prăjiturile.

În spectacole, îi învăț pe copii că trebuie să ne alimentăm corpul, ca să poată circula de dimineața până seara, fix cum ne alimentăm mașinile în benzinării, atunci când avem de circulat cu ele.

Cum putem să-i determinăm pe copiii noștri să bea apă? Făcând din a bea apă un obicei al casei. Sticlele cu apă trebuie să fie la vedere și în coșul de cumpărături, și în locul în care le ținem în casă.

Noi suntem exemplele cele mai bune, noi suntem modelele copiilor noștri. Acum, când stăm acasă cu ei 24 de ore din 24, ei ne văd, ne observă, copiază gesturile noastre. Ne imită și hărnicia, și felul în care ne alimentăm. Copiază tot ceea ce facem.

Nu le spuneți să bea apă pentru că trebuie!

Spuneți-le, de exemplu: ”Vai, astăzi am apucat să beau doar două pahare de apă. Te rog amintește-mi, ca să nu mai uit!”. Ei vor fi foarte încântați să fie mai atenți decât voi, adulții.

Când bei apă, pentru că ți-a amintit el, nu-i spune: “Hai, bea și tu!” Doar bea cu multă poftă în fața lui și apoi spune-i că simți cum ai prins putere, că ai energie să faci ceva special... de exemplu, să jucați un joc de gândire, de perspicacitate, pentru că simți cum apa ți-a limpezit mintea și, acum, sigur poți să te concentrezi...

Beți apa când vă treziți, când vă amintiți, beți apă cu orice ocazie, în așa fel încât această imagine să se întipărească bine pe retina copilului.

Beți apa pentru sănătatea voastră și pentru cea a copiilor voștri! Țineți un pahar cu apă la îndemână, mereu! Sau o sticlă! Eu folosesc sticle mici când am treabă, cum e astăzi, când plec la televiziune și apoi la Casa Zurli. Dar acasă am o sticlă de doi litri, pe care pun un semn, ca să știu că e a mea. Așa, pot să urmăresc câtă apă beau de dimineața, până seara.

Când nu am o stare foarte bună, știu că una dintre cauze poate fi lipsa apei. Pe bune! Iar Maya îmi spune des: “Cred că nu m-am hidratat destul!”

Mi-am dorit să vă împărtășesc experiența mea legată de apă, pentru că sper să fie pentru voi inspirație și distracție!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Copiii adoptați sunt speciali, pentru că se nasc de două ori

  Dacă am în față un grup de copii, eu îi recunosc pe cei care sunt adoptați. Au o sclipire aparte în privire. Acești copii sunt speciali, pentru că ei deja s-au născut de două ori. O dată, în pântecele...

citeste mai mult  

Cum faceți cu Lumina de Paști?

Eu am găsit soluția, știu exact cum fac cu Lumina de Paști!   Anul acesta o să fie cu adevărat un Paști diferit. Dacă, până acum, în noaptea de Înviere mă duceam să iau Lumina, anul acesta o voi trimite. E pentru...

citeste mai mult  

Ce am înțeles eu din Teledon

Am petrecut șase ore țintuită pe un scaun și am răspuns la peste 200 de apeluri. O să-mi răsune multă vreme în urechi ecoul soneriei. Am acceptat cu drag invitația celor de la Antena 1. Cred că este vremea să facem tot ce putem...

citeste mai mult  

Orice minune durează trei zile

Cum știau bătrânii noștri să definească lucrurile, să le simplifice și să le vadă realist, cu ochii larg deschiși... Aveau dreptate: orice minune durează trei zile! TREI! Apoi, intră în fluxul cotidian și devine banalitate. Și...

citeste mai mult