Știți care e sinonimul cuvântului „afacerist”?

05 Aprilie 2021, 15:43    •   
comentarii

Am pierdut multe lucruri și deprinderi odată cu trecerea anilor. Dar mă bucur că nu mi-am pierdut curiozitatea de afla și de a înțelege.

Așa am ajuns să îmi explic de ce oamenii au o atitudine atât de proastă când vine vorba de afaceri.

De cele mai multe ori când îi aud vorbind despre „afacere” și „afaceriști”, oamenii o fac într-un fel care denotă suspiciune, nemulțumire, lipsă de respect.

Din cauza asta, nu-mi plăcea când auzeam spunându-se că Zurli e o afacere. Pentru că simțeam vorba rostită într-un sens negativ.

Iar în mintea mea, afacere e construit din „A Face”. Adică făcător de ceva. Adică întreprinzător, harnic, asumat, muncitor!

„A face” în mintea mea e sinonim cu un constructor de lucruri, întâmplări, evenimente, situații.

Ce credeți că spune DEX-ul? Sinonimele cuvântului afacerist (preluate din regimul burghezo-moșieresc) sunt: speculant, profitor, interesat, șarlatan, necinstit, ciubucar, găinar...

În timp ce cuvântul „afacere” are două conotații în DEX:

* Afacere, afaceri (fam.) – activitate, Întreprindere cu rezultat favorabil. Acțiune (importantă), îndeletnicire, ocupație.

Dar și:

* Afacere s.f. – Tranzacție financiară, comercială sau industrială, bazată uneori pe speculă sau pe speculații.

Așa că noi am ales ca sinonim pentru „afacerist” interpretarea celui de-al doilea sens.

E drept că ne-a ajutat și istoria. Și că adevărații oameni de afaceri au ales să tacă și să facă, în timp ce „jmekerii” s-au prezentat ca fiind oameni de afaceri ai țării.

Ca să transformi o pasiune, un gând, o idee într-o afacere, e nevoie de mult curaj. Și ca să faci asta cinstit, ai nevoie de multă răbdare. Dar sunt sigură că încet, încet, dicționarele de sinonime vor fi obligate să treacă în dreptul afaceristului cuvintele: întreprinzător, făuritor, constructor, harnic. Muncitor, curajos, asumat.

Deocamdată am preferat să inventăm cuvinte noi: întreprinzător, antreprenor... dar mie tot „A Facere” îmi sună a ceva început și dus până la capăt. Ceva pentru care muncești ca, într-o zi, sub linia trasată, să pui un plus.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile

Caută oamenii care, atunci când se uită la tine, îți văd calitățile. Caută oamenii care încearcă să te așeze acolo unde cade lumina, nu se pun în calea ei să-ți umbrească fața....

citeste mai mult  

Aceeași mână se poate face pumn!

Când te îndrăgostești, privește cu mare atenție mâinile celui care îți face inima să tresară. Brațele lui îți încolăcesc talia și te țin captivă într-o iubire în care tu ești prizonieră....

citeste mai mult  

Temperează-ți emoțiile! Transformă-le în lac, nu în cascadă

Tu, când explici ceva, cum o faci? Eu mi-am dat seama, într-o situație cu Maya, că sunt foarte precipitată. Că vorbesc foarte, foarte… convingător.  Zic eu. Impunător, zic alții. Maya era acasă și...

citeste mai mult  

Sănătatea sau fericirea? Ce ai pune pe primul loc?

Sănătatea sau fericirea? Ce ai pune pe primul loc? Spun de multe ori:  – Să fii fericit!  Și mi se raspunde: “ Sănătos să fiu, că fericirea mi-o fac eu”. Am simțit mereu că nu cred asta. Că,...

citeste mai mult