Respectați dreptul copilului la joacă!

20 Noiembrie 2020, 07:39    •   
comentarii

Fix acum 10 ani, în 20 noiembrie 2010, am lansat prima mea colecție de jocuri. Se numește “Mami, tati, joacă-te cu mine”.

Cum, cum să-mi dau seama astăzi, după 10 ani (!!!), că eu am lansat această carte de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului? De atunci, tot ce am construit s-a bazat pe cel mai mare și mai important drept al copilului: dreptul la joacă!

M-am așezat în fruntea tuturor celor care luptau public pentru respectarea acestui drept, al tuturor copiilor.

Mi-am petrecut ultimii 10 ani descoperind, inventând și reinventând jocuri pe care copiii să le joace împreună, dar mai ales împreună cu oamenii mari din viața lor. Pentru că nimic nu apropie mai mult, mai ușor și mai frumos decât jocul.

Un copil care învață să se joace de mic va fi un adult pentru care toate provocările vieții vor părea un proiect, o misiune, o etapă a unui joc. Nu se va supăra niciodată, dacă zarul îl va duce la punctul în care trebuie să stea o tură. Nu va cădea în depresie, dacă același zar îl va obliga să se întoarcă șase căsuțe și sigur va ști să se bucure mai mult decât oricine, atunci când va ajunge la finish.

Un copil care învață joaca de mic, alături de cei dragi, va învăța devreme că tabla nu este doar a lui, că nu este singur în joc și că trebuie să respecte parcursul fiecărui participant, cu tot cu emoțiile aferente. Un copil care învață joaca de mic, alături de cei care îl iubesc, învață să se bucure de succesul celorlalți și să empatizeze cu cei care pierd.

Mi-am dedicat ultimii 10 ani jocului. Am creat personaje care se joacă, am scris versuri care ne îndeamnă să ne jucăm, am construit spectacole în care mii de părinți și copii învață să se joace împreună. Am lansat 4 cărți de jocuri potrivite pentru fiecare dintre cele 4 anotimpuri. Conțin, în total, aproape 200 de jocuri diferite. Am și înregistrat nenumărate filmulețe cu jocuri explicate și exersate.

Orice copil are dreptul să se joace!

Joaca îi ajută să descopere lumea, să descifreze emoții, să-și exprime trăirile, să-și formuleze visurile .

Un copil va fi fericit când se joacă, indiferent dacă se joacă într-o casă mare și plină de lumini, într-o garsonieră luminată de un bec chior, într-o vilă din centrul capitalei sau în căsuța din cucuieții din deal.

Copiii sunt fericiți când se joacă și atunci când se joacă în spital, în centrele pentru cei abandonați, în canalele în care stau cu oamenii străzii, în autobuzele în care cerșesc și când sunt cu vaca la păscut sau când hrănesc găinile.

Cel mai de preț drept pentru un copil este dreptul la joacă.

Respectați-le acest drept! În perioada copilăriei, este singurul pentru care suferă dacă nu le este respectat, este singurul pentru care luptă, este singurul pentru care militează în fiecare moment și pentru care sunt în stare să facă orice.

Respectați dreptul copiilor la joacă și intrați în joaca lor! Fiți cei care le apără acest drept, nu cei care îl îngrădesc! Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, eu militez pentru respectarea dreptului lor la joacă! Vă las spațiu vouă, tuturor, să militați pentru toate celelalte drepturi. Pe acesta mi l-am asumat eu.

Promit să susțin, să sprijin, să creez cadrul potrivit și să lupt, dacă este cazul, până în ultima zi a vieții mele, pentru ca toată lumea să respecte DREPTUL COPIILOR LA JOACĂ!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult