Respectați dreptul copilului la joacă!

20 Noiembrie 2020, 07:39    •   
comentarii

Fix acum 10 ani, în 20 noiembrie 2010, am lansat prima mea colecție de jocuri. Se numește “Mami, tati, joacă-te cu mine”.

Cum, cum să-mi dau seama astăzi, după 10 ani (!!!), că eu am lansat această carte de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului? De atunci, tot ce am construit s-a bazat pe cel mai mare și mai important drept al copilului: dreptul la joacă!

M-am așezat în fruntea tuturor celor care luptau public pentru respectarea acestui drept, al tuturor copiilor.

Mi-am petrecut ultimii 10 ani descoperind, inventând și reinventând jocuri pe care copiii să le joace împreună, dar mai ales împreună cu oamenii mari din viața lor. Pentru că nimic nu apropie mai mult, mai ușor și mai frumos decât jocul.

Un copil care învață să se joace de mic va fi un adult pentru care toate provocările vieții vor părea un proiect, o misiune, o etapă a unui joc. Nu se va supăra niciodată, dacă zarul îl va duce la punctul în care trebuie să stea o tură. Nu va cădea în depresie, dacă același zar îl va obliga să se întoarcă șase căsuțe și sigur va ști să se bucure mai mult decât oricine, atunci când va ajunge la finish.

Un copil care învață joaca de mic, alături de cei dragi, va învăța devreme că tabla nu este doar a lui, că nu este singur în joc și că trebuie să respecte parcursul fiecărui participant, cu tot cu emoțiile aferente. Un copil care învață joaca de mic, alături de cei care îl iubesc, învață să se bucure de succesul celorlalți și să empatizeze cu cei care pierd.

Mi-am dedicat ultimii 10 ani jocului. Am creat personaje care se joacă, am scris versuri care ne îndeamnă să ne jucăm, am construit spectacole în care mii de părinți și copii învață să se joace împreună. Am lansat 4 cărți de jocuri potrivite pentru fiecare dintre cele 4 anotimpuri. Conțin, în total, aproape 200 de jocuri diferite. Am și înregistrat nenumărate filmulețe cu jocuri explicate și exersate.

Orice copil are dreptul să se joace!

Joaca îi ajută să descopere lumea, să descifreze emoții, să-și exprime trăirile, să-și formuleze visurile .

Un copil va fi fericit când se joacă, indiferent dacă se joacă într-o casă mare și plină de lumini, într-o garsonieră luminată de un bec chior, într-o vilă din centrul capitalei sau în căsuța din cucuieții din deal.

Copiii sunt fericiți când se joacă și atunci când se joacă în spital, în centrele pentru cei abandonați, în canalele în care stau cu oamenii străzii, în autobuzele în care cerșesc și când sunt cu vaca la păscut sau când hrănesc găinile.

Cel mai de preț drept pentru un copil este dreptul la joacă.

Respectați-le acest drept! În perioada copilăriei, este singurul pentru care suferă dacă nu le este respectat, este singurul pentru care luptă, este singurul pentru care militează în fiecare moment și pentru care sunt în stare să facă orice.

Respectați dreptul copiilor la joacă și intrați în joaca lor! Fiți cei care le apără acest drept, nu cei care îl îngrădesc! Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, eu militez pentru respectarea dreptului lor la joacă! Vă las spațiu vouă, tuturor, să militați pentru toate celelalte drepturi. Pe acesta mi l-am asumat eu.

Promit să susțin, să sprijin, să creez cadrul potrivit și să lupt, dacă este cazul, până în ultima zi a vieții mele, pentru ca toată lumea să respecte DREPTUL COPIILOR LA JOACĂ!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Trăiește momentul, nu-l transforma într-o problemă

E clar că nu ținem minte tot ce trăim. Că rămân în memoria noastră doar momentele. În ce moment te afli? Cu cine ești în momentul acesta? Oprește-te o secundă din tot ce faci pe pilot automat și...

citeste mai mult  

Fiți omul potrivit pentru oamenii care vi se potrivesc!

Sunt oameni care nu înțeleg glumele mele. Ok, nici eu nu înțeleg glumele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce spun. Ok, nici mie nu-mi plac vorbele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce fac. Ok, nici mie nu îmi...

citeste mai mult  

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu. Greu, pentru că s-a întâmplat în condiții de caniculă, în plină vară, într-o perioadă de vacanță pentru majoritatea oamenilor. Frumos, pentru că ne-am...

citeste mai mult  

Când se închide o ușă, se deschid mai multe alte uși! 

Dacă ți s-a închis o ușă, uită-te în jurul tău și descoperă-le pe cele care sunt dacă nu deschise larg, sunt măcar întredeschise. Întotdeauna, când ni se închide o ușă, ni se deschid mai multe! Dar...

citeste mai mult