M-am uitat la Asia Express, cum mă uitam pe vremuri la Toate pânzele sus

22 Aprilie 2020, 20:12    •   
comentarii
Galerie

Am așteptat cu nerăbdare fiecare episod, am trăit toate provocările, am urcat cu ei fiecare treaptă, m-am bătut pentru fiecare amuletă, am căutat cazare în fiecare seară și m-am bucurat de meniul exotic. Mi-a plăcut foarte mult această ediție Asia Express și am privit-o fix ca pe un spectacol! Însă, dincolo de show, mi se pare că Mona Segall a reușit să stabilească noi repere importante pentru români. Acest spectacol de televiziune a fost un prilej de a descoperi oameni care pot fi modele în societatea noastră. Cu siguranță, marea revelație este Sorin Bontea! El ne-a arătat modelul de urmat, e cum am vrea și noi să fim. Bontea e un om normal, foarte ambițios, care nu se teme să viseze și, mai mult, nu se teme să muncească enorm pentru visul lui. Este fix cum tindem și noi să fim. Pozitiv, optimist, încrezător! Un om care nu fuge de greu, care știe să-și dozeze atenția, să râdă din toată inima, să cânte, să danseze, poate să și plângă, se poate bucura, enerva, știe să înjure, știe să strige, dar, cel mai important, știe să meargă mai departe, fără să uite de ceilalți.

Pe Răzvan îl cunosc de aproape 20 de ani și nu m-a surprins absolut deloc. Eram sigură că și cei de acasă vor descoperi, dincolo de imagine, omul frumos și bărbatul bun.

Împreună ne-au dat o lecție despre ce înseamnă acceptare, prietenie, lucru făcut cu bucurie, capacitatea de a se sprijini reciproc, de a se susține indiferent de condiții și de a se înlocui, atunci când situația o cere.

Speak este băiatul pe care orice mamă și l-ar dori în viața fiicei ei. Orice mamă ar vrea un băiat care să îi țină fiica în brațe, așa cum o îmbrățișează Speak pe Ștefania. Mi-au plăcut mult umorul lui, asumarea felului calic de a privi viața, acceptarea condiției, bucuria de a vedea frumosul în lucrurile din jurul lui și modul cald de a-i trata pe cei care i-au intrat în suflet.

Mi-ar plăcea ca Speak să fie un model de bărbat pentru băiețași. Este exemplul viu că bunul simț, munca, ambiția, onestitatea și bunătatea sunt valori cu care poți reuși oriunde în lume. Îmi doresc mult ca Ștefania să fie un model pentru toate tinerele din România, pentru toate puștoaicele care, acum, pot înțelege mai ușor că frumusețea nu ține loc de putere, de ambiție.

Ștefania este exemplul fetei frumoase, care poate fi independentă, curajoasă, puternică, poate să rămână feminină, chiar și atunci când cară sacul partenerului ei, și nu se teme să ceară ajutor, atunci când are nevoie. Dincolo de trăsăturile ei, frumusețea Ștefaniei vine dintr-o educație foarte sănătoasă. Speak și Ștefania ne-au oferit exemplul cuplului extrem de decent, unit. Sunt doi oameni care se cunosc foarte bine, cu plusuri și cu minusuri, care se iubesc și care privesc în aceeași direcție, fără să fie legați unul de celălalt.

Ada este și ea un model. Din păcate, este unul din care putem învăța cum se vede răsfățul (și) la televizor. Mi se pare că Ada este un copil răzgâiat, care se comportă asemeni celor mici, gata să se trântească pe jos în magazin, dacă mami nu vrea să le cumpere ceea ce-și doresc, copii care lovesc cu picioarele lucrurile pe care nu le pot obține, care țipă atunci când cred că nu sunt auziți... lista acestui tip de comportament este foarte lungă. În cele mai multe situații, Cătălin, soțul ei, se purta ca un tată disperat, un tată care știe că are un copil bun, pe care l-a scăpat din mână și cu care nu se mai poate înțelege, pentru că nu i-a explicat la timp care sunt limitele.

Îmi pare rău că oamenii nu au putut să vadă, dincolo de acest comportament, toate celelalte lucruri care leagă acest cuplu. Genul de relație Ada - Cătălin este, din păcate, cel mai des întâlnit în societatea noastră. Parteneri care nu se ascultă unul pe altul, nu se menajează, nu au pic de grijă unul de celălalt.

Ce au în comun cele trei echipe - și mi se pare fantastic modul în care a reușit Mona Segall să evidențieze acest aspect, în timp ce ne-a dat senzația că ne uităm doar la un show, la o competiție - este bunătatea!

Toți cei șase oameni rămași în finală sunt oameni buni, dincolo de alte calități și defecte. Eu nu am văzut răutăți, acte care să nu le facă onoare. Cu asta cred că ar trebui să rămânem din Asia Express, cu certitudinea că așa cum se vede răutatea, exact la fel se vede și bunătatea! Diferența este că bunătatea mișcă inimi și face oamenii să plângă de bucurie, atunci când o descoperă în cei din jur.

Indiferent ce echipă va câștiga în seara asta, eu voi deschide o sticlă de șampanie și voi scoate din ambalaj două pahare speciale, pe care le-am primit în urmă cu câțiva ani și de care n-am avut timp să mă ating. Vreau să le mulțumesc public protagoniștilor, să le mulțumesc producătorilor, în special Monei Segall, pentru bucuria pe care am trăit-o urmărind spectacolul lor!

Da, țin cu Sorin și cu Răzvan, dar vreau să câștige cine trebuie să câștige! Sunt sigură că toți au plecat de acolo mult mai puternici și mai frumoși, iar noi am câștigat adevărate modele, care sper să influențeze comportamentul conaționalilor.

Vă mulțumesc, dragilor! Ne-ați făcut autoizolarea mult mai ușoară!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când lumea te recunoaște după fapte

Trebuie să vă spun despre întâmplarea mea specială, din ultimul weekend de vară, din 2020! Vineri am ajuns în Vama Veche destul de târziu. Am ieșit să petrecem la o terasă, de la 21.00 la 23.00. ...

citeste mai mult  

Lăsați copiii în pace

Lăsați în pace copiii și notele obținute la Evaluarea Națională și la Bacalaureat! De 20 de ani, n-am mai văzut atât de mulți copii fericiți când au ieșit din examene și, mai ales, când au aflat rezultatele....

citeste mai mult  

Oficial, îmi merge bine! Mulţumesc de întrebare!

- Ești ok? mă întreabă un prieten, la sfârșitul unei convorbiri telefonice.  - Da, de ce? - Nu te-am văzut niciodată atât de calmă.     - Ești bine? mă întreabă alt amic.  -...

citeste mai mult  

Ce le facem cadou, copiilor, de 1 Iunie?

Vă las aici lista cu lucrurile pe care chiar poate să le facă fiecare dintre voi. Nu este o compunere de idei abstracte și teorii științifice despre ce înseamnă relația părinte - copil. Risc să vă las propuneri concrete, care sper să...

citeste mai mult