Școala nu începe doar pentru copii și profesori. Începe și pentru părinți. 

12 Septembrie 2021, 16:32    •   
comentarii

„Las' că începe școala și vezi tu!”, am auzit asta foarte mult în jurul meu.
„Las' că începe școala și, pe doamna dacă n-o asculți, te pedepsește!”
„Las' că începe școala și adio, televizor și joacă!”

Școala nu ar trebui să fie bau-bau-ul copiilor. Școala poate să fie acel loc în care copiii noștri își fac prieteni noi, învață lucruri, își testează puterile și cunoștințele…

Școala ar trebui să fie un motiv de bucurie și, pentru majoritatea copiilor, așa și este!
Școala e un stres pentru părinți. Pe bună dreptate. Li se cer multe lucruri, de la bani la atenție și rigurozitate. Sunt sigură că sunt foarte puțini părinți pentru care e simplu. Pentru majoritatea e greu. Dar vă rog, nu puteți greutatea asta pe umerii celor mici! Nu le transferați lor toate fricile voastre!

Fiți părinți antrenori, nu arbitri. Ajutați-i să înțeleagă, să accepte și să descopere partea frumoasă din această experiență!

Fiți părinți antrenori, nu arbitri.

Vorbiți-le copiilor frumos despre școală.

Faceți împreună o proiecție a așteptărilor pe care le aveți de la acest an școlar (să înveți tabla înmulțirii, să înveți să scrii, să iei capacitatea, să scrii cele mai frumoase compuneri, să rezolvi 100 de probleme suplimentare).

Nu proiectați: trebuie sa ai doar FB, trebuie să iei premiul 1, trebuie să nu cobori sub… toate aceste lucruri mai depind și de alții.

Proiectați împreună lucruri care știți că depind doar de munca lui și care pot să fie îndeplinite chiar dacă nu obțin punctajul maxim de performanță și genialitate.

Planificați ceva și pentru voi, împreuna : aș vrea ca anul acesta, o dată pe săptămână, să-ți faci temele în parc sau la o cafenea.. și o dată pe lună să facem o excursie într-un oraș pe care nu l-am vizitat încă.

Fiți părinți buni, faceți din începutul de an o sărbătoare.

Sunt atâtea lucruri ușor de îndeplinit și care îi vor da o stare de bine, aspirațional, copiilor voștri!
Fiți părinți buni, faceți din începutul de an o sărbătoare. Însemnați înălțimea pe perete, ca să vedeți cât crește într-un an… puneți o fotografie nouă pe birou.

Scrieți o scrisoare pentru doamna învățătoare sau dirigintă, după prima zi de școală, cu tot ce sperați să se întâmple în acest an. Puteți să i-o dați, o să fie o surpriză foarte mare, sau puteți să o păstrați și să o citiți la sfârșitul anului școlar.

Faceți din începutul de an școlar o bucurie și lăsați copilul să vadă că și pentru voi lucrurile se vor schimba. Așezați-vă la masă și faceți înțelegeri. Întrebați-l cum l-ați putea ajuta și spuneți-i ce ați vrea să facă el ca să vă fie vouă mai ușor.

Școala e o etapă importantă din viața copiilor și a părinților lor. Și încă un motiv foarte frumos ca ei să crească împreună!

Fiți părinți deștepți, fiți cei mai buni părinți pe care îi vreți pentru copiii voștri!

Fiți părinți deștepți, fiți cei mai buni părinți pe care îi vreți pentru copiii voștri!

Școala începe pentru toți cei implicați: copii, profesori și părinți. Ea nu e o clădire și o aglomerare de discipline. E o etapă din viață.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult