Școala nu începe doar pentru copii și profesori. Începe și pentru părinți. 

12 Septembrie 2021, 16:32    •   
comentarii

„Las' că începe școala și vezi tu!”, am auzit asta foarte mult în jurul meu.
„Las' că începe școala și, pe doamna dacă n-o asculți, te pedepsește!”
„Las' că începe școala și adio, televizor și joacă!”

Școala nu ar trebui să fie bau-bau-ul copiilor. Școala poate să fie acel loc în care copiii noștri își fac prieteni noi, învață lucruri, își testează puterile și cunoștințele…

Școala ar trebui să fie un motiv de bucurie și, pentru majoritatea copiilor, așa și este!
Școala e un stres pentru părinți. Pe bună dreptate. Li se cer multe lucruri, de la bani la atenție și rigurozitate. Sunt sigură că sunt foarte puțini părinți pentru care e simplu. Pentru majoritatea e greu. Dar vă rog, nu puteți greutatea asta pe umerii celor mici! Nu le transferați lor toate fricile voastre!

Fiți părinți antrenori, nu arbitri. Ajutați-i să înțeleagă, să accepte și să descopere partea frumoasă din această experiență!

Fiți părinți antrenori, nu arbitri.

Vorbiți-le copiilor frumos despre școală.

Faceți împreună o proiecție a așteptărilor pe care le aveți de la acest an școlar (să înveți tabla înmulțirii, să înveți să scrii, să iei capacitatea, să scrii cele mai frumoase compuneri, să rezolvi 100 de probleme suplimentare).

Nu proiectați: trebuie sa ai doar FB, trebuie să iei premiul 1, trebuie să nu cobori sub… toate aceste lucruri mai depind și de alții.

Proiectați împreună lucruri care știți că depind doar de munca lui și care pot să fie îndeplinite chiar dacă nu obțin punctajul maxim de performanță și genialitate.

Planificați ceva și pentru voi, împreuna : aș vrea ca anul acesta, o dată pe săptămână, să-ți faci temele în parc sau la o cafenea.. și o dată pe lună să facem o excursie într-un oraș pe care nu l-am vizitat încă.

Fiți părinți buni, faceți din începutul de an o sărbătoare.

Sunt atâtea lucruri ușor de îndeplinit și care îi vor da o stare de bine, aspirațional, copiilor voștri!
Fiți părinți buni, faceți din începutul de an o sărbătoare. Însemnați înălțimea pe perete, ca să vedeți cât crește într-un an… puneți o fotografie nouă pe birou.

Scrieți o scrisoare pentru doamna învățătoare sau dirigintă, după prima zi de școală, cu tot ce sperați să se întâmple în acest an. Puteți să i-o dați, o să fie o surpriză foarte mare, sau puteți să o păstrați și să o citiți la sfârșitul anului școlar.

Faceți din începutul de an școlar o bucurie și lăsați copilul să vadă că și pentru voi lucrurile se vor schimba. Așezați-vă la masă și faceți înțelegeri. Întrebați-l cum l-ați putea ajuta și spuneți-i ce ați vrea să facă el ca să vă fie vouă mai ușor.

Școala e o etapă importantă din viața copiilor și a părinților lor. Și încă un motiv foarte frumos ca ei să crească împreună!

Fiți părinți deștepți, fiți cei mai buni părinți pe care îi vreți pentru copiii voștri!

Fiți părinți deștepți, fiți cei mai buni părinți pe care îi vreți pentru copiii voștri!

Școala începe pentru toți cei implicați: copii, profesori și părinți. Ea nu e o clădire și o aglomerare de discipline. E o etapă din viață.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Trăiește momentul, nu-l transforma într-o problemă

E clar că nu ținem minte tot ce trăim. Că rămân în memoria noastră doar momentele. În ce moment te afli? Cu cine ești în momentul acesta? Oprește-te o secundă din tot ce faci pe pilot automat și...

citeste mai mult  

Fiți omul potrivit pentru oamenii care vi se potrivesc!

Sunt oameni care nu înțeleg glumele mele. Ok, nici eu nu înțeleg glumele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce spun. Ok, nici mie nu-mi plac vorbele tuturor. Sunt oameni cărora nu le place ce fac. Ok, nici mie nu îmi...

citeste mai mult  

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu

Am avut cel mai greu și cel mai frumos turneu. Greu, pentru că s-a întâmplat în condiții de caniculă, în plină vară, într-o perioadă de vacanță pentru majoritatea oamenilor. Frumos, pentru că ne-am...

citeste mai mult  

Când se închide o ușă, se deschid mai multe alte uși! 

Dacă ți s-a închis o ușă, uită-te în jurul tău și descoperă-le pe cele care sunt dacă nu deschise larg, sunt măcar întredeschise. Întotdeauna, când ni se închide o ușă, ni se deschid mai multe! Dar...

citeste mai mult