Ce le facem cadou, copiilor, de 1 Iunie?

31 Mai 2020, 20:37    •   
comentarii

Vă las aici lista cu lucrurile pe care chiar poate să le facă fiecare dintre voi. Nu este o compunere de idei abstracte și teorii științifice despre ce înseamnă relația părinte - copil. Risc să vă las propuneri concrete, care sper să vă inspire, să vă ajute să pregătiți o zi de 1 Iunie memorabilă!

Sunt aici idei pentru toți părinții, indiferent dacă au copii de 2, 14, 20, 30 sau 50 de ani. Toți suntem copii, toți vrem atenție și iubire. Sincer, nu-mi vine în minte niciun obiect!

Nu pot să mă gândesc la jucării, haine sau alte lucruri care trebuie cumpărate. Îmi vin în minte oameni care nu au rezerve financiare pentru asta, mă gândesc la imposibilitatea de a ajunge la magazine... mulți părinți nu au obiceiul de a comanda online, așa că gândul mă duce, automat, la lucruri pe care părinții le pot face cu un pic de bunăvoință și cu multă creativitate.

Timpul și disponibilitatea noastră, a oamenilor mari din viața lor, sunt cel mai frumos cadou pe care îl putem face copiilor din viața noastră.

Așadar, să vedem ce putem face pentru copiii noștri!

1 Iunie este Ziua Copilului, de dimineață până seara. Asta înseamnă că o putem gândi pe momente.

Pentru copiii mici, până în 8 ani

Dimineața: cumpărați o pungă cu baloane (găsiți în supermarket) și le umflați din timp, astfel încât, la prima oră, când deschid ochii să le descopere pe jos, în camera lor.

Scrieți bilețele cu mesaje de tipul: "La mulți ani, copile drag! La mulți ani, copilărie! La mulți ani de Ziua Copilului! Astăzi este ziua ta, la mulți ani!" Puneți post-it-uri la baie: pe oglindă, pe capacul periuței de dinți, scrieți cu rujul pe oglindă, plasați mesaje pe capacul de la toaletă... Le plac ideile amuzante, vor râde în hohote!

Pentru micul dejun pregătiți-le ceva vesel, altfel: sandvișuri cu emoticoane (folosiți măsline, rondele de morcov, zâmbetul larg poate fi din albușul oului fiert), tort din clătite, cutii cu lapte pe care le-ați transformat în păpuși (nu e greu, încercați!)... pregătiți masa și așezați-le jucăriile preferate pe scaunele libere, în semn de sărbătoare!

Unde mergem? Astăzi, unde vrea copilul! Amintiți-vă că este sărbătoarea lui și merită să aleagă. Îi puteți oferi câteva variante, pentru a stabili mai ușor ce faceți. Ajutați-l cu o listă de destinații!

La ce ne uităm: "Avem o oră la dispoziție, în care ne uităm împreună la ce vrei tu!" Și, în acea oră, chiar stați împreună cu el, atenți și conectați la ce alege.

Cu cine vrei să vorbești? Faceți o listă cu numele a cinci persoane pe care vrea să le vadă și sunați-le - apel video.

Orice alegeți să faceți, rămâneți simpatici, jucăuși, generoși. Chiar dacă nu aveți bani pentru cadouri, chiar dacă nu mai sunt spectacole și evenimente la care să-i duceți pe copii, chiar dacă locurile de joacă și parcurile de distracție sunt închise, asta nu înseamnă că nu puteți profita de o zi superbă!

Sloganul meu pentru 1 Iunie 2020 este popularul "Fă Rai, din ce ai!"

Pentru copiii cu vârsta între 8 și 14 ani

Jucați-vă păstrând convenția: ei nu mai sunt copii, aproape că îi jigniți dacă le spuneți asta, dar puteți să vă prefaceți, și unii, și alții, de dragul acestei zile speciale.

Organizați o masă festivă! Copiii vor fi oaspeții de onoare, serviți de părinți. Fix ca niște domni, la restaurant! Au devenit celebri cei doi scoțieni care au deschis un „restaurant” în propria sufragerie pentru cei doi puști ai lor, care nu înțelegeau de ce nu mai pot lua masa în oraș. Tati s-a transformat în maestru bucătar, iar mami, în chelnerul personal al celor doi prichindei, care s-au amuzat și s-au simțit importanți.

Pregătiți-le mâncarea preferată, un desert bun, poate chiar un tort! Se vor bucura mai mult decât credeți.

În cazul copiilor mai mari, preadolescenți și adolescenți, de 1 iunie puteți asculta împreună muzica lor preferată sau poate să vedeți un film ales de ei. Purtați-vă frumos, nu îi certați! Fără reproșuri! Dacă vreți, totuși, să le faceți un cadou, nu uitați că ceea ce contează nu e atât conținutul, cât modul în care este ambalat și starea voastră de spirit. Degeaba le cumpărați ceva scump, dacă sunteți morocănoși și le faceți observații!

Ieșiți cu ei în parc, cu bicicletele, dați o fugă până la mare sau faceți o drumeție! Va fi apreciat orice efort pe care îl depuneți special pentru ei. Dacă nu sunteți foarte emotivi, mergeți și arătați-le unde ați făcut grădinița, școala primară, locurile de joacă din prima copilărie, povestiți-le întâmplări caraghioase... arătați-le că erați ca ei, când erați mici.

Pentru copiii de peste 20 de ani, inclusiv cei de 40, 50, 59+

Sunați-i și spuneți-le "La mulți ani!" Amintiți-vă o întâmplare drăguță din copilăria lor, scrieți-le un mesaj drăguț, pregătiți prăjitura preferată și, dacă, fizic, nu sunteți aproape, spuneți-le că o dați unor copii care să se bucure de ea, așa cum se bucurau ei, în copilărie!

Indiferent de vârstă

Vă recomand, dragi părinți, ca în această zi să le spuneți copiilor povestea venirii lor pe lume, să știe că au fost doriți, iubiți! Să fie cât mai multe amănunte: cum aveau degețelele, cât erau de mici, când au zâmbit prima dată...

Dacă vă permiteți să pregătiți un cadou, orice lucrușor e binevenit. Dar ar fi perfect să îl împachetați frumos și să îl dăruiți într-un fel special!

Scrieți-le o scrisoare, cu toate gândurile din acest moment, cu mici detalii legate de ceea ce ați vrea să schimbați în comportamentul vostru, chiar cu enumerarea greșelilor pe care le recunoașteți deschis, amintind fără furie motivele pentru care vă cereți iertare, dacă este cazul. Nu uitați să menționați ce vă place cel mai mult la ei.

Pentru că în perioada asta nu ne vedem în spectacole, e bine să știți că am găsit o cale să fim împreună! Mâine, de la ora 8 dimineața până la ora 20, la maratonul live Gașca Zurli, pe Facebook. Pe tot parcursul zilei vom răspunde tuturor apelurilor, vom avea petreceri cu personajele Zurli, teatru de păpuși și multe surprize! Totodată, lansăm aplicația cu un conținut nou: videoclipuri și activități educative! Este disponibilă gratuit, timp de o săptămână, pe Android!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult