#FilmePentruPărinți - „Întors pe Dos" („Inside Out")

25 Noiembrie 2021, 14:25    •   
comentarii
Galerie

„Întors pe Dos" este printre cele mai bune animații create de Pixar și Walt Disney Productions. Recunoscuți pentru modul în care abordează subiecte mature în filme pentru copii, au reușit cu „Întors pe Dos" să creeze o lume a emoțiilor fantastică.

Teoria filmului se învârte asupra faptului că emoțiile noastre - Bucurie, Frică, Furie, Dezgust și Tristețe sunt ghidate de un ,,centru de control”. Atunci când eroina noastra, Riley, trebuie să se mute împreună cu familia ei într-un nou oraș, centrul ei de control devine bulversat și începe să acționeze. Pixar propune o lume întreagă în capul nostru pe care o exploram atunci când toate emoțiile noastre se declanșează. O urmărim pe eroina de 12 ani care este ghidată de emoțiile rămase în camera de control - Furie, Frica si Dezgust, dar vedem și cum Bucuria și Tristețea îi păstrează vii toate amintirile micuței Riley.

Normalitatea cu care sentimentele sunt tratate în animație este incredibilă. Ne aduce aminte de umanitatea din noi și o validează, o înțelege. Atât copiii cât și adulții sunt introduși lumii fantastice din capul lor și încep împreună cu personajul principal să se gândească la cum funcționează propriile lor emoții. Își pun întrebări: ,,Oare pe mine mă ghidează mai mult fericirea sau furia?”, ,,Cum mă influențează sentimentele?” și încep cu fiecare emoție să se cunoască mai bine.

Filmul poate fi o introducere perfectă a unei conversații importante cu copilul tău, dar și cu tine însuți despre sentimente și modul în care acționăm în funcție de ele.

„Întors pe Dos" ne îndeamnă să acceptăm toate emoțiile noastre, să le desenăm fețe și îi atribuim trăsături și sa le iubim. Chiar dacă dezgustul e verde și bucuria e galbenă, haideți să ne îmbrăcăm emoțiile. Să le facem un loc cât mai confortabil în capul nostru, pentru că vor fi cu noi până la sfârșitul vieții noastre.

Ați văzut filmul? Dacă da, cum vi s-a părut? Lasă-ne alte recomandări de filme la comentarii. Filmul poate fi vizionat pe HBO GO și pe alte platforme de vizionare online. Vi-l recomandăm cu mare drag!

Photo credit: cinemagia.ro

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult