Atenția se câștigă, nu se cere imperativ

Prietena mea se plângea zilele trecute că are un copil tare neatent. “Nu e atent deloc, îi trece pe lângă urechi tot ce-i spun eu”. Ea spunea bine ce spunea: "copilului îi trece pe lângă urechi" ce spune ea. De ce nu-i intră în ureche? Pentru că ea nu spune lucruri care să intre în ureche, spune lucruri care trec pe lângă ea. Exista vorbe care intră în cap și vorbe care trec pe lângă ureche.
Copiii se nasc curioși, nu atenți. Dacă îi vrem atenți, trebuie să îi creștem așa. Atenția se câștigă. Un copil îți va acorda șansa de a-l face atent. Dar nu întotdeauna va fi și politicos să se prefacă atent. Sunt oameni care pot să țină trează atenția celorlalți povestind, explicând, comunicând un mesaj prin diverse mijloace.
Fiecare dintre noi devenim atenți la diferiți stimuli. Nu aceleași lucruri ne trezesc atenția. Da, ați înțeles corect. Atenția trebuie trezită, pentru că ea în cea mai mare parte a timpului doarme.
Dacă vrei la ore un copil atent, trebuie să-i trezești atenția. Tu învățător, tu profesor, tu pedagog, trebuie să găsești cele mai bune mijloace, cele mai potrivite, să-i aduci din somnul ei atenția în starea de veghe și să o menții acolo. Cu ochii larg deschiși. Ați văzut cum cască un copil, sau un om mare când își pierde atenția? De fapt atenția lui se pregătește să meargă la culcare.
Vrei să ai un iubit atent? Atunci găsește cele mai bune metode, subiecte, situații de a-i ține atenția trează asupra ta. Dacă tu îi lași atenția să doarmă, sigur o să se găsească altcineva care să-l scoată din amorțire.
Dacă vrem ca oamenii să fie atenți la noi, e în mâna noastră să facem asta.
Nu vă mai certați copiii că nu sunt atenți. Voi i-ați făcut curioși, voi să-i faceți și atenți. Dacă nu găsiți voi cu ce să le țineți atenția trează, se vor găsi alții, și nu sunt întotdeauna cele mai potrivite subiecte. Copiii aleg jocurile, aleg youtube-ul, aleg toate lucrurile acestea pentru că le hrănesc curiozitatea și le țin atenția trează. Părinții care au descoperit cheia cu care deschid lacătul dormitorului în care stă atenția, sunt părinți fericiți. Ei știupe ce buton să apese și să facă din copilul lor un copil atent la lucrurile din jurul lui, în locul unui copil plictisit de aceeași placă uzată: fii atent!