Sărbătorile Pascale în Danemarca

Ieri, în Emisiunea de la Antrenorul Părinților am fost în vizită în Danemarca, Germania, Portugalia, Franța și Scoția și am aflat ce se întâmplă acum în alte țări, care sunt restricțiile și cu ce se confruntă românii noștri din diaspora.
Ne-am oprit acasă la Andreea Grădinar- mamă și soția ambasadorului român în Danemarca, Cristina Roșca- profesor la o școală internațională din Germania, Andreea Zahiu- mamă și manager în Portugalia, Manole Oana- mamă și activist social pentru copiii speciali, în Franța și la Monica Findlay- artist și traducător în Scoția.
Suntem în Săptămâna Mare a Paștelui și vrem să vă aducem mai aproape de tradițiile din diverse regiuni ale Europei.
Astăzi, descoperim cum își petrec danezii Sărbătorile Pascale și ce tradiții și obiceiuri au. Majoritatea familiilor din Danemarca sărbătoresc Paştele întâlnindu-se la mese festive. Ele sunt împodobite cu decoraţiuni care mai de care mai colorate, narcise şi şervete galbene şi roşii.
Una dintre cele mai importante tradiții de Paște în Danemarca este trimiterea scrisorilor teaser. Acest lucru înseamnă că, în săptămânile dinaintea Paștelui, copiii decorează scrisori pe care aștern un așa-numit vers teaser. Scrisoarea poate fi pictată sau desenată sau plină de colaje.
Când se dau mai departe, acestea sunt însoțite de un ghiocel și adresată ca anonimă, dar semnată cu un număr de puncte corespunzător numărului de litere din numele expeditorului, astfel încât destinatarul să aibă șansa de a ghici cine a trimis-o. Dacă persoana nu ghiceşte identitatea expeditorului într-o anumită perioadă de timp, el va trebui să-i dea un ou de Paşte.
Oameni din toată Danemarca participă la slujbele bisericești în Săptămâna Mare începând cu Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare, Duminica Paștelui și Luni de Paște.
Paștele danez înseamnă mese în familie, reuniuni și timp petrecut alături de cei dragi.
Photo by Anna Helsinki on Unsplash