Cum arată locurile prin care ați copilărit?

V-ați întors vreodată în satele, în orașele din care ați plecat, în localitățile în care v-ați născut, în care ați crescut și copilărit?
Eu am copilărit în zona Bistrița-Năsăud. Cunosc toate obiceiurile locului, sunt extrem de atașată de accentul oamenilor și de felul în care ei privesc viața. Dacă e să mă întrebați orașul de referință al Ardealului din inima mea, o să vă răspund, fără doar și poate, Beclean.
Beclean pe Someș. Ori de câte ori trec prin oraș, ori de câte ori ajung cu trenul în această gară, se întorc în mintea mea toate emoțiile și amintirile trăite în copilărie, pentru că Becleanul nu a lipsit la nici una din întâmplările frumoase din viața mea.
Una dintre cele mai puternice amintiri este vizita în Beclean venind din Căian, satul bunicilor mei, cu căruța. Și apoi îmi amintesc extrem de puternic o procesiune de Sfânta Maria, în care oamenii mergeau pe jos, în spatele căruțelor în care își transportau bagajele spre mănăstirile Nicula și Rohia.
Dacă e să mă gândesc că viața s-a născut la sat, cu siguranță pentru mine viața s-a născut în jud. Bistrița-Năsăud. M-am întors aici la sfârșitul vacanței de vară și în drum spre Căianul mic am oprit în Beclean, după foarte mulți ani.
Am lăsat o carte Astăzi, aici, acum, așa cum am obișnuit să fac în ultima vreme în fiecare oraș prin care am trecut. Emoțiile au fost foarte mari, pentru că de Beclean pe mine mă leagă niște amintiri foarte puternice.
Este orașul prin care am trecut de nenumărate ori, este orașul care are un deal și dacă treci dealul ajungi fix în satul bunicilor mei, Căian.
Am căutat cel mai potrivit loc să las cartea, așa că am trecut și prin fața primăriei ,și prin parcul central, și pe la biserica din centru și surpriza foarte mare a fost să nu recunosc anumite lucruri și locuri. Am descoperit cu surprindere că în Beclean există autobuze electrice, că fața orașului este schimbată.

Beclean e chiar primul oraș din Bistrița Năsăud care introduce linie de autobuze electrice. Am descoperit cu bucurie că există piste de biciclete frumos amenajată, o grădiniță reabilitată și locuri de joacă curate.

Am lăsat cartea și am plecat mai departe până în Căianul mic, satul în care mi-am petrecut aproape toate vacanțele. N-am găsit pe nimeni acasă, pentru că toți verișorii nepoții mei erau la Figa. Cine este Figa? Dacă nu știți, vă spun eu. Am aflat între timp, Figa este o bază de agrement cu ape termale. E făcută din fonduri europene, arată foarte frumos și este extrem de utilă oamenilor din această zonă.

Ulterior am aflat că schimbarea la față a Beacleanului se datorează oamenilor care cred că lucrurile bune se pot face și în România. Cu forță de muncă locală, cu ajutor European și pasiune pentru locul în care s-au născut, au crescut, au trait, trăiesc și vor trăi în continuare. M-am bucurat din toată inima și îmi doresc ca locul copilăriei mele să prospere cu tot cu oamenii locului.

#ServusBeclean #EUinmyregion