Conferința ,,Înfloritoare” 2025 – Penitenciarul Târgșor

- ,,Ce flori frumoase purtați!", ne-a zis una dintre deținute.
- Avem și pentru voi. Am adus pentru toată lumea. 650 de flori și pachete.
- E luna mamei. Și în toată luna martie, noi încurajăm mamele care pot să dea, să susțină mamele care pot să primească.
( Discuția din curte, în timp ce ne îndreptăm spre sala de evenimente).
A fost încă o întâlnire dificilă.
Pentru că dincolo de ziduri, e suficient să spui cuvântul copil, ca să declanșezi un val de emoții.
Împreună cu Amalia Enache am mers astăzi la Târgșor- închisoarea de maximă siguranță de lângă Ploiești, să ne întâlnim cu mamele care sunt acolo.
Am povestit, am râs, am plâns, le-am învățat jocuri și le-am amintit cum pot să folosească poveștile pentru a păstra conexiunea cu copiii lor.
Am încercat să găsim cele mai potrivite lucruri pe care i le poți spune unei mame privată de libertate, în urma unei sentințe, fără să o disculpi, dar nici să nu o împovărezi mai tare.
Au avut multe întrebări și toate au avut legătură cu copiii lor. Dar una m-a surprins foarte tare:
- Ce putem face noi, de aici, pentru această campanie ? Am putea ajuta în vreun fel mamele bolnave sau cele care stau cu copilașii bolnavi?
Recunosc, asta n-am luat-o în calcul.
Le-am promis ca o să mă gândesc.
,,De ce mergi în penitenciare?” A fost o întrebare care a venit de la mai mulți urmăritori. De ce să le susținem? Sunt acolo pentru ca au greșit.
Campania “Adoptă o mamă” este despre toate mamele care sunt rezervoarele de energie și bucurie pentru copiii lor. Noi mergem în toate locurile în care rezervoarele pot fi umplute cu iubire de semeni, atenție, acceptare, iertare și mamele acestea pot să fie sursă de energie pentru copiii lor, la capătul unui telefon sau la vizita aceea rară pe care copilul o poate face.
,,Nu știi niciodată ce cruce are omul acela de dus în spate” îmi spunea bunica și tot ea completa ,,dacă poți să faci ceva bun pentru el,, fă. Pe noi, Dumnezeu o să ne ,,judece” pentru ce am făcut noi pentru alții, nu pentru ce au făcut ei.”
- Vă mulțumesc pentru toate ideile. Am învățat foarte multe lucruri astăzi de la dumneavoastră. Chiar nu mai știam cum să vorbesc cu fetița mea.
( așa s-a încheiat vizita noastră).
E loc de multă umanitate în jurul nostru și mă bucur ca Administrația Națională a Penitenciarelor are o atitudine foarte deschisă pentru programe care să ajute aceste femei, să fie mame bune pentru copiii lor.
O poartă deschisă spre omenie, nu e puțin lucru pentru o închisoare.