Cuba e despre trei bărbați

02 Iulie 2018, 18:02    •   
comentarii
Galerie

Fidel, Che Guevara și Hemingway sunt cei trei bărbați care m-au însoțit în vacanța mea din Cuba. Uneori, mi-au ținut companie pe străzi, alteori, s-au înghesuit toți, în câte un bar, în câte o poveste. Băutura lui Hemingway, cântecul lui Che Guevara, măsurile lui Fidel m-au însoțit întreaga vacanță din Cuba.

Eu am crezut, până să ajung aici, că sunt legende... că mitul despre hotelul în care stătea Hemingway, mereu în aceeași cameră, e doar o poveste frumoasă, cu iz romanțios, care vinde... că avea o casă, în care a scris cele mai importante cărți, în piscina căreia Audrey Hepburn făcea baie goală... e o altă legendă. Ei bine, nu! Le-am văzut cu ochii mei! Peste 300 de plante aduse din Africa există, încă, în grădina din Finca Vigia!

L-am rugat pe ghid să mă ducă într-un loc în care se simte cel mai tare spiritul lui Fidel Castro. Și m-a dus. La Mausoleu din Pentagon unde corpul lui, de fapt ce o mai fi rămas din el, există. E obiectiv turistic. Tronează în mijlocul a ceea ce ei numesc Capitoliul din Cuba. Che Guevara îmi amintește, de pe toate clădirile, că nu există lucruri prea grele, ci doar oameni prea leneși. Îl găsești pe Ernesto, peste tot: la piața de fructe, pe aleea principală sau într-un turn vechi, din satul de pescari unde obișnuia să meargă Hemingway.

Dincolo de salsa, Havana Club, Chevroletele colorate și trabucurile făcute manual, Cuba e țara în care legendele au fost scrise de cei trei bărbați. Ei au făcut regulile, fiecare pe bucățica lui. Sunt la fel de vii și de prezenți, în tot ceea ce se întâmplă în Cuba.

Cubanezii cred în ei, în valorile lor, ei sunt cei ce le-au făcut viața un rai... Sunt foarte, foarte, foarte săraci. Foarte! Dar sunt relaxați și mândri de ceea ce reprezintă. Nu au internet în casă. Își cumpară cartelă, pe care o pot folosi doar în anumite parcuri, la anumite ore. Le lipsesc multe, foarte multe dintre lucrurile fără de care noi credem că nu am putea trăi. Dar par mulțumiți cu viața lor. Trăiesc într-o țară frumoasă și sunt onești. Cel puțin cei pe care i-am întâlnit eu, mi-au lăsat impresia că sunt mulțumiți cu viața lor și recunoscători pentru ceea ce trăiesc. Ei chiar cred in doctria comunistă. Conducătorul lor e de-adevaratelea “mult iubitul tovarăș”.

Acestea sunt concluziile mele, după 4 zile în Havana. Un oraș fascinant în care, dacă ai bani, găsești orice. Oamenii sunt drăguți, se cântă peste tot, ai cu ce să umpli 4 zile, timp în care să-ți faci o idee despre viața celor care trăiesc aici. Găsești hoteluri bune, restaurante în care se mănâncă bine, o stradă numai cu magazineși grupuri care cântă, la fiecare pas. Buena Vista Social Club, Trocadero sau simple grupuri din orice restaurant, de pe orice terasă... muzica răsună de peste tot! Bărbați și femei, în Havana, cântă despre iubire.

Un oraș absolut special, plin de culoare și pasiune. Havana e o destinație obligatoriu de bifat, în orice agendă cu ”lucruri de făcut o dată în viață”. Nu e nici mai scump, nici mai ieftin, decât alte locuri din lume. Dar are acel “ceva” absolut unic, acel aer și acele lucruri și stări pe care nu le mai întâlnești nicăieri în altă parte. Hasta la Vista, Havana!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

O balerină și un inventator, doi tineri care la 20 de ani fac România mai frumoasă

  Iubesc viața la nebunie și îmi place să o trăiesc zi de zi la maximum. Alerg între avioane, săli de spectacole, strâng în brațe zeci de mii de copii și de părinți în fiecare an și...

citeste mai mult  

Când doi oameni se îndrăgostesc, ceilalți ar trebui să tacă. Fix ca în biserică

  Magia îndrăgostirii dintre doi oameni e dincolo de tot ce e pământesc. Nu, nu te îndrăgostești nici de ochi, nici de zâmbet. Nici de înălțime, nici de numărul kilogramelor. Nu te îndrăgostești...

citeste mai mult  

Pentru o zi,am fost Mary Poppins!

Pentru o zi, am fost Mary Poppins în variantă contemporană! Totul, sub bagheta magică a echipei de stiliști care a inițiat proiectul “Transformări radicale by Jovsky Studio”. Desemnarea celebrității și alegerea...

citeste mai mult  

Când deschide Dumnezeu laboratorul de chimie, viața devine experiment

M-am întrebat întotdeauna cum se face atunci când, brusc, suntem atrași de cineva. Poate fi o persoană pe care o cunoaștem de multă vreme, dar pe care n-am observat-o în "acel" fel, poate fi cineva absolut nou, cu...

citeste mai mult