Am fost în Lisabona

13 Februarie 2016, 17:42    •   
comentarii

Prietena mea Fifi, spune că Portugalia e țara vieții ei. Pe mine, în prima zi în Lisabona, atâta m-a bătut vântul că aproape m-am simțit ca acasă, în copilărie, când luam bătaie.

Am zis să îmi încep vizitarea orașului cu Belem, că tot am înțeles că vine de la Betleem, și m-am dus cu copilul din dotare fix la Tower, adică turnul care păzea orașul de maurii care până la urmă tot l-au cucerit. Frumos rău turnul, vântos rău locul. Îmi mai venea sufletul la loc numai când le vedeam pe englezoaice în șlapi și pantaloni scurți. Pielea lor albă și zgribulită, precum puii de gostat înainte de '89, mă făceau să opresc pentru câteva secunde clănțănitul dinților în gură.

portugalia1

portugalia2

Vreo 2 ore ne-am luptat cu vântul de pe malul oceanului și, bine scuturate, ne-am recules la mormintele lui Vasco da Gama și Henric Navigatorul. Cel din urmă, pentru cine nu știe, e, vorba Mayei, "primul om din lume care a plecat vreodată de undeva", cică a învățat la istorie. Io cu Vasco da Gama m-am mai întâlnit acum 2 ani, la mormântul lui din India. Din aceeași reîncarnare. :)

portugalia3

Chiar așa, eu am vizitat amândouă, cele două, morminte ale acestui personaj important. Altfel, Mănăstirea Jeronimos, e unul dintre cele mai frumoase locuri în care am intrat vreodată. Toată clădirea zici că-i o dantelă.

portugalia12

Calamarul era în program pentru masa de prânz, fix înainte de a lua tramvaiul 25. A fost momentul meu de bucurie și de relaxare. Am deschis fereastra, ne-am așezat comod, și ne-am plimbat până ne-am săturat. La capăt de linie coboram, ca să mergem 10 m până în stație, și la urcare, conversam cu șoferul ca și când atunci ne-am văzut pentru prima oară.

portugalia7

portugalia6

Am stat 4 zile, dar am reușit să vedem și unul din primele 10 cele mai frumoase castele din lume, și am ajuns și în cel mai vestic punct al Europei. Nu ai cum să ajungi la Lisabona și să nu vezi Cabo da ROCCA.

portugalia15

portugalia16

portugalia18

Un concert de muzică fado, cântat la masa ta în timp ce tu guști din licoarea denumită vin de Porto, poate să întregească oricare din serile petrecute în inima Portugaliei.

portugalia13

portugalia10

portugalia19

portugalia20

Aș reveni cu drag acolo, și m-aș așeza la o masă, unde să stau liniștită și să ascult cea mai dulce limbă din lume: portugheza.

portugalia4

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult