Vreau să cresc un copil liber. Nu o prelungire a mea

27 FEBRUARIE 2017, 07:28   •    comentarii

Anul acesta am decis să o trimit pe Maya într-o tabără cu IntegralEdu unde nu mai cunoaste pe nimeni. Nu "cu clasa", nu "cu mama", nu cu "gasca". O las în lumea largă. De la tabăra din Moeciu la cea din UK e doar un pas. Mic pentru mine, imens pentru ea. Am lăsat-o în prima tabăra la 4 ani. I-am pregătit valiza si, asa cum mă învătase teacher Lili (Lili Deftu) de la Grădinită Mell, am pus câte o pungă cu un rând complet de haine pentru fiecare zi.

- Uite Maya, ai aici, pentru fiecare zi, punga cu tot ce îti trebuie: chiloti, tricou, sosete, pantaloni. Iar când se murdăresc le pui în punga cu haine murdare. Ai înteles?

- Da, da, da, tipa ea fericită că pleacă în tabără.

- Vrei să întrebi ceva?

- Da. Unde e pungaa pentru haine curate...

A venit si ziua în care am dus-o la autocar. Am luat o tabără la Moeciu ca să pot să o recuperez dacă era nevoie. Am plâns toată ziua gândindu-mă că am gresit, că nu se descurcă fără mine, că poate plec acum să o iau acasă, chiar nu contează banii ci fericirea ei... Seara am sunat-o cu teamă pe teacher Lili si mi-a dat-o la telefon.

- Ce faci mami, i-am zis, pregătită să aud un plâns cu sughituri.

- Mama, nu pot vorbi acum, mă pregătesc pentru discotecă...

Asa m-a tinut o săptămână. Si, de atunci pleacă în tabere în fiecare an. Când am predat-o pentru prima dată unui însotitor de bord si am stiut că zboară fără mine am plâns tot drumul de la aeroport până acasă. Acum zboară singură până la New York si se descurcă oriunde în lume. De la tabăra din Moeciu la o tabără din Anglia e doar un pas. Mic pentru mine, imens pentru viitorul ei. Să stai într-un campus cu copii din toată lumea, nu e putin lucru. Să legi prietenii cu copiii de pe tot mapamondul mi se pare una dintre cele mai tari experiente pe care o poate trăi un adolescent. O să experimentăm anul acesta. Iar o să mi se facă stomacul ghem, iar o să am inima cât un purice până vine acasă. Dar, am încredere în alegerile pe care le face. Si nu vreau să las fricile mele să fie mai puternice decât fortele ei.

Vreau să cresc un copil liber. Nu o prelungire a mea.

Cordonul ombilical a fost tăiat la nastere. Si, de atunci eu pot doar să o ghidez si să o sustin. În rest, ea creste în lumea ei. Si nu am dreptul să o tin închisă în lumea mea doar pentru că mi-e frică să-mi asum dreptul ei la libertate. În tabăra internatională cu IntegralEdu o să-si facă prieteni în toată lumea. Să afle cum trăiesc, ce învată, cum gândesc si ce simt copiii de pretutindeni.

Astăzi, tot ce pot să fac eu mai bun pentru ea e să-i dau ocazia să trăiască multe experien?e din care să în?eleagă lucruri. Eu sunt un om curajos. De ce n-a? fi ?i o mamă curajoasă?

Abia astept să trăiesc, pe pielea mea, experienta ei. Deja abia astept să se întoarcă din tabăra si să-mi povestească.

Sunt importante vacantele la bunici. Si cele cu părintii. Si cele cu clasa. Dar cele în care te duci fără să ai habar de nimeni si de nimic din ce te-asteaptă acolo, mi se par cele mai solicitante si mai puternice în evolutia unui copil.

Să pleci cu un bagaj plin de emotii si să te întorci cu el plin de prieteni din toată lumea, să descoperi că esti la fel de bun si că te adaptezi la fel de usor oriunde în lume, că vorbiti aceeasi limbă, ba chiar să descoperi ce bine te descurci în engleză...sunt cele mai importante lucruri cu care un copil adolescent se poate întoarce dintr-o tabăra. Vreau pentru copilul meu, să facă alegerile în cunostintă de cauza. Si-atunci, găsesc pentru el si investesc în asta cât mai multe experiente care să-i dea o imagine cât mai completă si complexă asupra lumii. 17016448_10206626667903879_756135501_oStiu că examenele de părinti le dăm în fată copiilor. Si eu as vrea, când o să vină evaluarea, să spună: " Bravo mama, ai notă 10 pentru că ai fost curajoasă si ai făcut alegeri bune pentru mine!"