Cum îi îndepărtăm pe copii de tablete şi telefoane?

12 Iunie 2017, 09:37    •   
comentarii

Aud de nenumărate ori această întrebare. De la foarte mulţi părinţi. Una din grijile noastre principale este cum să tăiem din timpul în lumea virtuală. Lumea poveștilor electronice.

Problema pleacă de importanța pe care o dăm aparatelor. Adică de la noi. Telefonul și tableta sunt fie mumă fie ciumă. Ecranul e ori recompensa supremă ori pedeapsa capitală.

Pedeapsa nr 1 pe care o aplicăm când copilul greşeşte: îi confiscăm telefonul, tableta, nu-i mai dăm voie la computer, X-box sau ce jucărele mai are fiecare. În spumele nervilor mai venim şi cu termene drastice: “o săptămâna nu mai ai voie pe tabletă, trei zile nu mai pui mâna pe telefon”… şi pe urmă evident că uităm că i-am interzis telefonul şi intrăm în fibrilaţii că nu reuşim să luăm legătura cu el...

Noi dăm plus valoare obiectelor. Noi le transformăm în arme cu care cucerim sau condiționăm. Noi, oamenii mari, suntem primii dependenţi de ele şi tot noi suntem cei care le exploatăm în unele momentele când vrem să scăpăm de insistenţele celor mici.

Când te întrebi de ce stă copilul tău prea mult la tabletă, uită-te ce faci tu în timpul acela. Când nu ştii cum să îl determini să facă o pauză, încearcă să-ţi aminteşti că nici tu nu laşi telefonul din mână decât pentru ceva şi mai interesant. E greu să concurezi cu toată lumea care i se dezvăluie în ecran. Dar nu imposibil.

O mamă are puteri magice. Un tată are forţă cât să conducă o armată întreagă şi să convingă un mapamond. În voi stă toată puterea de a reduce timpul pe care copilul îl petrece pe telefon. Jucaţi-vă cu el. Orice. Oriunde. Oricând. Provocaţi-l să răspundă la o întrebare. Să facă o acţiune, să construiască , să meargă, să se caţere.

Puneţi-vă pantofii de sport şi ieşiţi cu el într-un parc. Mergeţi într-o pădure. Veniţi la Zurlandia. Pe câteva hectare o să găsiţi sigur ceva interesant de făcut. Puteţi să staţi pur şi simplu la umbra unui copac şi să va uitaţi la el cum se joacă cu alţi copii.

Ieşiţi din zona de confort şi o să-l scoateţi şi pe el de sub influenţa tehnologiei. Depăşiţi-vă comoditatea şi o să depăşiţi orice invenţie creată de un alt om. Unul care nu vă cunoaște copilul. Eu am încredere în tine. Tu ești omul care îți cunoști cel mai bine copilul. Reinventează-te pentru el mai mult decât s-au reinventat pentru tehnologie Steve Jobs și Bill Gates. Cred că şi ei își doresc asta.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă