Nu căutați motive pentru care ceva să nu meargă

05 Noiembrie 2018, 07:07    •   
comentarii

Poți alege să cauți motivele pentru care ceva să funcționeze sau poți găsi toate motivele pentru care să nu... E o alegere. Iar noi suntem constructorii planurilor noastre.

Dacă vă imaginați că oamenii care reușesc își desenează planuri pentru visurile lor și apoi vine cineva să le construiască visul, vă înșelați. Cei care fac din reușită o constantă creionează planul și apoi îi găsesc pe cei mai buni oameni care să-i ajute la construcție. Ei sunt acolo, prezenți cu toată energia, cu toată ființa lor, pe tot parcursul șantierului. Ei sunt primii care caută cele mai bune soluții, cei mai buni parteneri.


Cei ale căror treburi "merg ca pe roate" au găsit toate motivele pentru care ele să se miște. E decizia noastră dacă apasăm piciorul pe accelerație sau pe frână...

Sunt oameni care își stabilesc traseul, se așază confortabil în mașină și pornesc la drum... cu soarele-n parbriz, cu muzică în difuzoare și cu piciorul pe accelerație. Nici mașina lor nu merge strună. Uneori, mai face câte o pană, alteori trebuie alimentat, mai nimerește în câte o groapă și se mai strică ceva... dar astea sunt doar motive să te oprești puțin, să rezolvi problema și, apoi, să mergi mai departe.


Alții... se foiesc de o mie de ori până găsesc poziția potrivită, la volan. Apoi, observă tot felul de urme pe parbriz... după ce curăță parbrizul, își dau seama că îi deranjează Soarele... și, înainte, de a învârti cheia în contact, gândurile prind glas: "Dacă fac pană? Dacă mi se termină benzina pe autostradă? Dacă nimeresc într-o groapă?!" Caută asiduu, până găsesc hidra! Respectiv, toate motivele care ar putea sta în calea reușitei... Sunt oameni care se încăpățânează să identifice inclusiv motivele inexistente pentru care ceva "nu va merge". Uneori, au pe lângă ei oameni care le dau încredere. Atunci, pornesc mașina, dar merg cu frâna de mană trasă, gata să demostreze oricând că au avut dreptate... Ăștia sunt oamenii pentru care eșecul a devenit un scop. E, și asta, o alegere! Dar de ce n-am alege să plecăm la drum cu toată încrederea că, orice s-ar întâmpla, vom găsi o soluție?

Șansele sunt egale: și să ne iasă și să nu ne iasă. Între ele e doar o linie.

Depinde numai de tine pe ce bandă circuli: a celor care caută toate motivele pentru care ceva funcționează sau a celor care caută toate motivele pentru care ceva nu o să funcționeze... Niciodată!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă