Mă plimb acum pentru că la bătrânețe nu o să mă plimb. O să mă târăsc

13 Iulie 2017, 10:07    •   
comentarii

“Muncesc acum, trag tare, strâng bani, fac case, pun de o parte și la bătrânețe o să mă plimb cât o să vreau.” Am auzit asta de la ai mei, de la prietenii lor, de la toate generațiile de dinaintea mea.

Din păcate, sunt foarte mulți oameni tineri care gândesc așa. Și cei mai frumoși ani și-i consumă muncind să acumuleze. Convinși fiind că la vârsta a treia, șansa a patra, o să colinde lumea și o să vadă cele mai îndepărtate colțuri ale ei.

Ei bine, o scurtă vacanță la Bruges te-ar putea face să-ți schimbi perspectiva. Eu nu am văzut în niciun alt oraș din lume atât de mulți oameni de vârsta a treia. Frumos îmbrăcați, aranjați, îngrijiți și dichisiți. Cupluri multe din bătrânei care se susțineau unul pe celălalt în timp ce fiecare se sprijinea într-un cadru sau un baston.

Nu. La bătrânețe nu te plimbi. La bătrânețe te târăști. Te chinui să intri și să ieși dintr-un lift, scapi paharele la micul dejun, că îți tremură mâinile. Nu vezi să citești o hartă… la vârsta a treia faci ce mai poți, nu faci ce vrei.

Aveam senzația că pe fiecare casă din Bruges scrie cu litere mari: “trăiește astăzi!”. Cât încă mai poți să mergi opt ore și să colinzi fiecare străduță, cât încă nu ai nevoie de niciun ajutor să urci sau să cobori dintr-o barcă. Du-te astăzi să vezi cele mai îndepărtate orașe, cât încă mai poți zbura până în Noua Zeelandă fără să ai cel mai mare grad de risc în avion.

Nu vreau sa fiu înțeleasă greșit. Nici nu vreau să interpreteze nimeni ceea ce am scris. Iubesc bătrânii. Sunt delicioși. Sunt niște exemple fantastice de voință. Mama mea are 70 de ani și se duce până la capătul Pământului și se și întoarce singură cât fac eu o tură de Herăstrău.

E foarte bine că ei nu se opresc. Și că își adaptează ritmul noilor condiții. E bine că seniorii călătoresc. Eu sunt prima care sare să le dea o mână de ajutor și să mă bucur de compania lor. Nu despre asta e vorba. Articolul nu este despre bătrânii de astăzi. Ci despre noi, bătrânii de mâine. Despre tinerii de astăzi care sacrifică ocazii și șanse sperând că o să se bucure la batrânețe.

În lumina ultimelor impresii, eu mă voi bucura astăzi. Și sper să trăiesc și mâine. O să aflu atunci ce și cât mai pot să fac, dar astăzi știu exact că vreau să fac tot ce pot.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult