Cum abordăm moartea în relaţia cu adolescenţii?

19 Octombrie 2017, 15:02    •   
comentarii

Când am primit invitaţia Teatrului Nottara să urc pe scenă la o dezbatere importantă din cadrul festivalului „FEST(in) pe Bulevard" am fost cel puţin surprinsă şi onorată.

Iubesc teatrul, sunt un mare consumator. Şi văd spectacolele cu sufletul, dar niciodată nu mi-aş permite să spun mai mult decât "mi-a plăcut sau nu mi-a plăcut".

Când am aflat tema festivalului am înţeles de ce organizatorii s-au gândit la mine. Mă preocupă adolescenţii şi de când am unul care creşte împreună cu mine, am înţeles despre viaţă câte n-am înţeles în toată lumea de adulţi în care mă învârt.

A fost tare greu să urc pe scenă după spectacolul Oscar şi Tanti Roz, alături de o distribuţie absolut impresionanată, într-un decor care m-a lăsat fără aer. Eram plânsă toată după ce două ore am fost într-un malaxor de emoţii.

Cum abordăm moartea în relaţia cu adolescenţii? Greu, foarte greu să reuşeşti să nu faci o dramă dintr-un moment de final de viaţă. Să înţelegi cum există în anumiţi oameni capacitatea de a face o sărbătoare din fiecare zi. Să reuşeşti să înveţi copilul adolescent că fiecare zi e unică şi că poţi să trăieşti într-o zi emoţii câte nu le trăiesc alţi oameni în vieţi duse an după an, într-o monotonie din care nu pot să iasă.

Pentru mine, spectacolul a fost revelator dintr-un puct de vedere extrem de important. Mi-a aşezat propriul meu personaj "Tanti Prezentatoarea" într-o lumina pe care nu i-o văzusem. Am înţeles că toate femeile îmbrăcate în roz erau nişte doamne în timp ce una singură era TANTI, sinonim cu iubirea, generozitatea, empatia. Regizorul a reuşit să creeze o poezie de dragoste de viaţă într-un spectacol care ar fi putut să fie tragic.

La aplauze toată lumea avea lacrimi pe obraji, dar zâmbet pe chip. Şi-am plecat de-acolo mai frumoşi cu o lecţie înţeleasă. Oscar şi Tanti Roz e scrisă de Eric-Emmanuel Schmitt, unul din preferaţii mei, i-am savurat toate cărţile. Textul poate să fie un punct din care părinţii şi copiii adolescenţi să pornească ntr-o frumoasă călătorie de împrietenire.

Mulţumesc Teatrului Nottara pentru invitaţie. A fost o mare onoare pentru mine să fiu parte din această poveste.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult