Ce-și spun doi oameni când se văd pentru ultima oară

30 Iunie 2016, 06:48    •   
comentarii

" Nu cred că ne mai vedem nepoată..." mi-a zis fratele tatălui meu când l-am văzut acum două săptămâni.

Avusesem spectacol la Oradea și am trecut pe la el. Știam că e ultima dată. I-am dus cartea mea pe care i-am scris o dedicație. - Eu o să plec la tatăl tău și o să-i spun cât ești de grozavă. Sunt foarte mândru de tine. Cred că e ultima oară când ne vedem. - Eeeee, ce tot vorbești din astea? a sărit nora lui încercând un ton de glumă. El s-a uitat în ochii mei fix cu privirea cu care s-a uitat și tata ultima oară și, privindu-mă, i-a spus nurorii lui: Nepoata mea știe despre ce vorbesc. Am zâmbit, nici măcar nu am încercat să-l contrazic.

Să-i spui că mi-e tare dor de el, am reușit să șoptesc ținându-mi nodul în gât.

S-a jucat de-a v-ați ascunselea cu cancerul vreo 7 ani. L-a păcălit cât de mult a putut. I-a distras atenția cât să-și pună în ordine toate lucrurile din viață. Au conviețuit 7 ani ca șoarecele și pisica. I-a tot întins capcane și el le-a tot fentat. Până și-a însurat feciorul cel mic. Abia a împlinit 60 și... Tata n-a avut chef de joaca asta. După un an și jumătate de la diagnostic s-a plictisit. S-a dus la 62. Celălalt frate al lor la 45 iar tatăl lor la 52. Mi-e și frică să fac o medie. Mă agăț de partea feminină. La mama în familie se trece de 70. Și bunica din partea tatălui a făcut 72.

Cum e viața după 40 de ani? m-a întrebat Maya într-o zi. Începi să-ți iei rămas bun de la tot mai multă lume. Începi să-ți urezi "la revedere" într-o altă galaxie.

Din lumea mea colorată și veselă zbor la Oradea pentru că, în ultimul an, după fiecare plecare din țară, când îl sunam să-l întreb ce face, îmi spunea: Te-am așteptat nepoată, să nu-ți stric concediul. Și-a ales o zi în care eu să pot ajunge la ultima întâlnire. A fost cel mai organizat și planificat om din câți am cunoscut. Nimic nu a rămas nelămurit în urma lui. Și-a așezat fiecare om și fiecare lucru la locul lui și s-a dus să-și trăiască nemurirea. Alexandru Retegan era numele lui de pe pământ. Un om de la care am învățat multe dar mai ales am învățat lecția demnității.

" Nepoată, faci o treabă grozavă. Tu îi înveți pe oameni cum să fie părinți mai buni pentru copiii lor. Să nu te schimbi de dragul nimănui. Rămâi dreaptă și bună așa cum a fost tatăl tău".

De la el am învățat că primim fix atâtea zile câte ne trebuie. Dacă știm pentru ce le cerem. El a vrut să-și însoare feciorul. Și i-a făcut luna trecută o nuntă ca-n povești. L-a lăsat să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți. Iar el s-a ținut de promisiunea cu care și-a negociat ultimii ani: “Vreau să trăiesc să-l văd pe Ionuț însurat”. Și-atât a trăit.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult