Nu orice problemă e o dramă existenţială

18 Mai 2017, 13:29    •   
comentarii

Nu orice problemă e o dramă existenţială.

Pe bune. Chiar există drame. Şi cei mai mulţi dintre noi am auzit despre ele în filme, pe internet, la ştiri sau în poveştile altora. Cei mai mulţi dintre noi nu am trăit nicio dramă cu adevărat.

Să nu ştii cum să-ţi întinzi salariul de la avans la lichidare pentru a putea plăti ratele şi întreţinerea şi mâncarea şi divertismentul, nu e nicio dramă.

Să suferi că vecinul are mai mulţi bani şi plăteşte o casă mai mare, o şcoală mai bună, nişte icre mai multe în farfurie şi vacanţe mai exotice, chiar nu e o dramă.

Să suferi după o relaţie care s-a terminat şi să te dai de capul de toţi pereţii spunând că trăieşti o dramă pentru că el s-a dus cu alta sau pentru că ea s-a trezit într-o dimineaţă în patul altcuiva..sau pur şi simplu v-aţi despărţit pentru că nu mai aveaţi nimic de împărţit, chiar nu e nicio dramă.

Să rămâi fără un loc de muncă, oricât ar fi de bun, de bine plătit, de prietenos, de potrivit, din toate motivele posibile şi imposibile, chiar nu e nicio dramă.

Să nu-ţi poţi încheia rochia preferată sau cămaşa perfectă pentru că ai pus nişte kilograme pe tine, chiar dacă trebuie să-ţi schimbi toată garderoba într-o astfel de ocazie, nu e nicio dramă.

Să pierzi o casă, un tren, nişte acte, un portofel, să-ţi rămână grădina nesăpată şi să-ţi fure roata de rezervă din faţa casei, asta nu e o dramă.

Nu vreau să enumăr eu dramele care sunt cu adevărat drame.

Sunt fericită că nu consider nimic din tot ce mi s-a întâmplat în viaţa asta ca fiind dramatic. Am trecut peste toate, mi-am învăţat lecţiile, mi-am luat partea bună din tot ce mi s-a întâmplat şi m-am dus mai departe. Uitaţi-vă în jurul vostru şi o să vedeţi oameni care trăiesc cu adevărat în fel dramatic. Lăsaţi-le lor loc să spună dspre dramele lor, nu mai încărcaţi universul transformând nişte simple subiecte în drame. Nu mai ocupaţi spaţiul confundând lucrurile.

Problemele sunt probleme şi ele au soluţii. Dramele au doar finaluri. Şi după ce se trage oblonul în urma unei drame, nişte oameni învaţă să se ridice de jos şi redescoperă cum pot să facă singuri paşi, reînvăţând să meargă. Lăsaţi-le lor liber drumul ăsta.

Nu vă căţăraţi pe el din disperarea de-a atrage atenţia şi de-a-i face pe ceilalţi să se poarte cu voi mai bine, mai frumos, mai mult decât o fac, doar pentru că le vindeţi o poveste despre o dramă.

Nu orice problemă este o dramă existenţială. Dar o dramă este un cumul de multe probleme.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult