Hrănește-ți nevoile, nu orgoliul

26 Februarie 2018, 12:33    •   
comentarii

Poate că nu te-ai gândit niciodată așa. Poate nu ți le-ai imaginat niciodată așa.
Ele merg mână în mână. Nu mă întrebați de ce, la singular, ORGOLIUL este masculin și NEVOIA este feminin. La plural se complică lucrurile.

Dar pe noi, la singular ne interesează. Sau așa ar trebui. Mă interesează nevoile mele și orgoliul meu. Ea lucrează pentru mine, el împotriva mea. Ea e ziua (îmi luminează gândurile și îmi stabilește prioritățile), el e noaptea( întunecă fiecare colțișor al minții și mă face să mă abat de la lucrurile care contează).


Din păcate, nu putem să ne hrănim și nevoia și orgoliul în același timp. Și-atunci trebuie să alegem.

Recunosc, n-am lăsat orgoliul să-mi strice nevoile. N-am renunțat la oameni și relații din orgoliu. Am știut mereu să revin dacă nevoia mi-a fost mai mare. Nu m-am temut să pun mâna pe telefon și să sun, să spun "cred că merităm să mai bem o cafea și să încercăm să vorbim pe o limbă pe care să o înțelegem amândoi". Niciodată nu am găsit dincolo un perete. Semn că nevoia reușea să treacă de bariera pusă de orgoliu. Și abia aștepta să vină cineva să o ridice.

Dacă te-ai certat cu cineva și nu vă mai vedeți, încearcă să identifici corect ce simți, care sunt nevoile tale legate de acea persoană. Ar putea să-ți fie, pur și simplu, dor. Sau poate omul acela știa să-ți dea sau să-ți facă lucruri pe care nu le mai găseşti în altă parte. Poate simți nevoia, pur și simplu, de împăcare. Sau poate nu mai simți nimic. În oricare din situații e despre nevoia ta. Nu despre orgoliul de a-i demonstra celuilalt ceva.

Hrănește nevoile tale. nu orgoliul celuilalt.

Când nu faci nimic, nevoia ta e cea care suferă. Ție nu ți-e bine. Nu te păcăli că îl pedepsești pe celălalt. De fapt, te pedepsești pe tine.


Nu avem tot timpul din lume. Și nu dăm socoteală nimănui de ce facem sau nu facem ceva.
Pune nevoile tale pe primul loc și nu vei mai avea sentimentul că ai cedat, că iar ai făcut primul pas, că tu trebuie să faci împăcarea. E pentru tine. Nu contează cum alege celălat să recunoască sau să accepte. El are lupta lui cu propriul orgoliu și ar trebui să răspundă de propriile nevoi.


E ca și cum te-ai preocupa să hrănești cățelul vecinului și pe al tău l-ai ține flămând.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Gandurile Mirelei

Când toate se schimbă în jurul nostru, noi nu putem să rămânem neschimbați.

Ne miră schimbarea oamenilor din viața noastră. Asta, deși privim în oglindă și vedem schimbările de pe chipul nostru. Ne surprind schimbările de situație, deși simțim schimbările corpului nostru în fiecare pas. N-ai nicio...

citeste mai mult  

Ce alegeri ai face dacă n-ar trebui să ții cont de părerea părinților tăi?

– Ai trăi diferit dacă eu aș fi moartă? Ai face alte alegeri dacă nu ai ține cont și de ce crezi tu că eu cred?   E întrebarea cu care am ieșit de la vizionarea filmului Elvis. M-a zdruncinat povestea acestei...

citeste mai mult  

Cereți Fecioarei Maria în rugăciuni, tot ce i-ați cere mamei voastre și chiar mai mult de atât!

Astăzi,  începe postul Sfintei Mării. Cereți Măicuței Sfinte tot ce i-ați cere mamei voastre. O mamă va face tot ce poate ca să-și ajute copilul. Inclusiv va vorbi cu Dumnezeu pentru el. Iar noi toți suntem copiii acestei Mame!...

citeste mai mult  

Pentru tine ce înseamnă MOȘTENIREA?

Am fost invitată la conferința The Woman să vorbesc despre moștenire. Mi-am învârtit discursul de câteva ori, am vorbit printre ultimii speakeri, așa că toți cei de dinaintea mea apucaseră să spună cam tot ce se putea spune...

citeste mai mult