Câți sunt experți în persoana ta?

30 August 2017, 10:02    •   
comentarii

Cu cat ești mai expus, cu atât mai mult afli câți oameni se pricep la tine. Nu trebuie să fii persoană publică, pentru a ajunge material de studiu. E destul să ieși din casă și, pe scara blocului tau, o sa apară, deja, specialiștii. Cum ai ieșit în stradă, o să observi foarte mulți instruiți să te judece. De la cum te-ai îmbrăcat, la cum mergi, respiri, la cât de bine sau de prost conduci, la cât de mult te grabești sau cât de lent ți-e pasul. La tine la muncă, o să găsești o echipă întreagă de specialiști. Ei, toți, au învățat pe băncile facultății vieții și acum sunt gata să te analizeze, din cap până în picioare.

Specialist în psihanalizarea ta e și familia. Cu cât sunt mai apropiați de tine, cu atât sunt specialiști mai mari. Ei știu despre tine tot: ce vrei și, mai ales, ce nu vrei, ce-ți place și ce-ți displace, ce ai făcut bine și ce ai făcut prost, când, cum, unde și de ce ai reacționat…

Te-ai gândit vreodată cât ești de important, tu, măi omule, simplu și normal, care ești? Câți oameni, de fapt, știu despre tine, aspecte pe care tu nici măcar n-apuci să ți le imaginezi? Cum îți înțeleg ei, mai bine decât înțelegi tu însuți, gesturile, reacțiile, intențiile…

Îți place sau nu, oamenii aceștia și-au făcut un scop în viață, din a analiza. Asta e ocupația lor principală. Nu ești tu singura lor preocupare. Au mult material de studiu. De la nevasta președintelui Franței, până la găina din cotețul bunicilor, totul trece pe sub lupa specialiștilor.

Toți avem câte o echipă de specialiști ”în noi”. Cu cât faci mai mult, cu atât echipa de specialiști în tine e mai mare. Cu cât rezultatele tale sunt mai puternice (bune sau proaste), cu atât e mai profundă psihanaliza lor.

Dacă ei ar fi fericiți, dacă ar avea o viață care să le ocupe timpul, dacă ar avea iubire, n-ar mai avea timp de tine. S-ar autoanaliza și ar renunța la orice altă analiză. Dar, din păcate, tu ești obiectul interesului lor! Și-atunci, când întâlnești specialiștii în tine, roagă-te să le atragă atenția o altă activitate. Roagă-te să-și întâlnească marea iubire, marea pasiune, marele job și să scapi!

E singura șansă! Ca oamenii să aibă lucruri frumoase, care să-i preocupe, să întâlnească oameni care să-i iubească și, atunci, își vor trăi propriile vieți, nu-și vor mai petrece timpul analizând viețile celorlalți.

Nu încerca să scapi de specialiștii ”în tine”. Ei vin și pleacă, după un algoritm pe care nu îl cunoaștem. Trăiește-ți viața! Nu ține cont de analizele lor. Oricum, ești doar un obiect de studiu. Te pot înlocui, oricând, cu altcineva. La fel de simplu, cum pot să-și dea cu părerea despre ce faci și, mai ales, despre ce-ai fi putut face. Așa că, mai bine, FĂ! Fă rai, din ce ai!

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă

Echipa ActingUP