Sunt Mirela Retegan ...

10 Mai 2013, 08:11    •   
comentarii

"Mirela Retegan este un fenomen, o deschizatoare de drumuri ale increderii si ale vietii traite cu seninatate, o faptura speciala care ne reinvata sa traim mai simplu, mai curat, mai vesel"

Alice Nastase Buciuta in RevistaTango.ro

Cum ma vad eu:

Sunt o femeie norocoasă şi fericită. Am o fetiţă superbă Maya Sorian şi e foarte mândră că s-a născut la Satu Mare. Am foarte mulţi SUPERPRIETENI şi de-a lungul timpului am avut şansa să întâlnesc oameni deosebiţi. Fac ceea ce îmi place şi mă bucur de fiecare zi pe care o trăiesc. Încerc să fac balanţa să cântărească mai mult la capitolul „pentru că vreau” decât în talerul „pentru că trebuie”. Cred în prietenie, loialitate, cred că nimic nu e întâmplător şi mai cred că fiecare putem fi foarte buni la ceva … trebuie doar să descoperim ce e acel ceva …

Eu sunt născută la Dej, dar Satu Mare e oraşul în care m-am afirmat. Acolo mi s-au întâmplat cele mai importante întâlniri din tinereţe. Am făcut mutarea la Bucureşti obligată de contextul politic. Eu conduceam o staţie de radio şi plecarea mea a fost preţul pe care l-am plătit ca să rămân independentă. A fost greu în primii doi ani, dar am găsit aici prieteni noi şi buni care mi-au fost aproape”

Am lucrat în media ...

... radio, televiziune, presă scrisă. Cel mai bine m-am simţit la radio şi de departe cea mai frumoasă perioadă la microfon a fost RADIO TRANSILVANIA – postul pe care l-am şi condus mulţi ani. Am început ca reporter şi am ajuns director de zonă. Am fost corespondent BBC, PROTV, Mediafax, am lucrat la Samtel, am trecut şi pe la Informaţia Zilei dar domnul Sălceanu (pe care îl iubesc) m-a trimis înapoi la radio. În Bucureşti am făcut emisiuni la Naţional FM (aici am reluat de curând colaborarea) şi la ItsyBitsy – postul de radio pentru copii. Acum conduc în calitate de general manager Compania de Evenimente pentru copii ZURLI.

O zi din viata mea:

Mă trezesc la 06.30 şi mă culc după 01.00 noaptea. Zilele mele sunt foarte diferite, pentru că mă împart între repetiţii, intâlniri cu sponsori şi parteneri, apariţii la tv şi înregistrări la radio, înregistrări la noi în studio, discuţii cu colegii ... mai publicăm pe rețelele sociale, mai scriem, mai mergem la şcoala copilului... Nici o zi nu seamănă cu alta. La mine fiecare astăzi e unic:)

3 cuvinte ...

... pentru mine ca femeie- generoasa, muncitoare, inspirata.

... pentru mine ca mama: curajoasa, inteleapta, empatica.

Hobby-uri:

Excursiile. Am văzut aproape toată Europa, am fost în Laponia, la Disney, la Oceanograficul din Valencia …

Despre visele mele ...

Am avut mai multe vise de-a lungul timpului, vise împlinite: Radio Transilvania, Ziua oraşului Satu Mare, Stigma, ZAPA, ZURLI, „Mami,tati, joaca-te cu mine”, Mayateka – prima discotecă pentru copii, dar de departe cel mai frumos vis al meu se numeşte MAYA. E exact aşa cum am visat-o. E specială, şi caldă, şi bună, şi inteligentă, şi frumoasă, şi artistă ca tatăl ei, şi deşteaptă şi pragmatică aşa ca maică-sa. Fetiţa mea este pentru mine aerul şi apa şi cerul şi pământul şi soarele şi luna şi eu sunt cea mai fericită mamă din lume!!! Şi încă visez la o cabană în care să fac tabere eco, şi mai visez la un proiect cu ajutorul căruia să-i învăţăm pe copii cum să strângă deşeurile separat, şi mai visez la restaurantul ZURLI – un restaurant de familie … Tatăl meu avea o vorbă: „bine că poţi să visezi, dragul tatii”. Mă bucur că a apucat să vadă că visele se îndeplinesc atunci când îţi doreşti asta din tot sufletul.

Gasca Zurli

"Într-un fel, povestea asta a început în 1994, când eu făceam primele spectacole pentru copii şi reuşeam să aduc pe scenă reprezentanţii tuturor grădiniţelor din Satu Mare, într-un concurs cu etape de calificare într-o finală ce aducea la capătul ei un mare eveniment pentru copii şi părinţi. În 1996 am făcut prima emisiune radio prezentată de mine împreună cu doi copii, 100% interactivă, în cadrul unui concept intitulat „Microfonul Copiilor”. După venirea pe lume a Mayei, nevoia de a face şi mai mult a crescut. Maya este principala mea sursă de inspiraţie.

Cele mai mari realizări Zurli în cei 10 ani:

1. Cel mai puternic şi frumos brand pentru copiii din România;

2. 14 personaje create de mine;

3. Aproape 100 de cântece pe care le cânta milioane de copii, cu versurile mele;

4. Turnee care adună zeci de mii de oameni;

5. Succesul în rândul copiilor români care trăiesc în diaspora şi Moldova;

6. Poveştile Zurli;

7. Jocurile de jucat în trafic;

8. Toate jucăriile originale marca Zurli; (le gasiti pe magazinul Zurli)

9. Toate mesajele primite de la părinţii care ne mulţumesc pentru că le facem viaţă frumoasă copiilor lor;

10. Toţi părinţii care după întâlnirea cu noi vor să fie părinţi şi mai buni pentru copiii lor.

"Nevoile mele de mamă au generat lucruri de care astăzi se bucură milioane de copii şi părinţii lor. Cu Maya am descoperit toate jocurile de jucat în casă, în maşină, în trafic, împreună cu ea am înţeles pentru prima oară cât de importantă e joaca pentru ei şi de dragul Mayei m-am oprit din tot ce făceam şi mi-am dat timp şi bucurie să inventez poveşti, personaje şi bucurii care să o ajute pe ea să înţeleagă lumea şi pe mine să o înţeleg pe ea"

Zurli inseamna ...

... o stare de spirit. Suntem acolo unde trebuie să aducem bucurie. Dincolo de spectacole şi evenimente private sau corporate, suntem implicaţi în multe campanii.

- „Să le dăm şcoala înapoi” e o campanie a Fundaţiei pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe. Facem spectacole şi banii intră direct la reconstrucţia şcolii care a ars în Comandău.

- Mergem de câteva ori pe an la Spitalul Fundeni şi aducem zâmbete şi cadouri copiilor de la oncologie - susţinem copiii cu boli grave şi cu dizabilităţi.

- Suntem alături de Fundaţia Touched, susţinem copiii agresați în familie.

- Avem campanii în care încurajăm cititul, încurajăm părinţii să petreacă timp cu copiii.

Fixul care-ti schimba viata! FIX LA FIX!

In ultimii 10 ani am incercat toate dietele posibile. Am slabit, am revenit, am slabit din nou, iar m-am ingrasat. Din septembrie 2016 am inceput sa mananc la ore fixe: 7, 10.00, 13.00, 16.00. 19.00.

3 mese principale si 2 gustari. Le aleg in functie de program. Am invatat ca masa principala sa fie dimineata. La 7. Foarte rar, la 10. Seara dupa 19.00 nu mai mananc NIMIC. Iar intre mese nici macar ”o gura” de ceva.

Nu gust mancarea atunci cand gatesc, nu mai rontai nimic.

Beau cam 2 litri de apa plata si ceaiuri sau cafele. Imi place cafeaua cu lapte si zahar brun asa ca o lipesc de o masa sau o prefer in locul unei gustari.
Incerc sa fac o jumatate de ora de miscare in fiecare zi. Nu-mi iese tot timpul. Dar din septembrie viata mea s-a schimbat. Am un program organizat si pentru prima oara eu stapanesc mancarea nu mancarea ma stapaneste pe mine.

Acest grup l-am creat pentru ca imi place sa impartasesc experientele mele. De-a lungul timpul am observat ca oamenii se inspira din ceea ce fac eu si nu o data am auzit expresia ”daca ea poate, pot si eu”. Da, poate oricine. Tocmai de aceea eu povestesc aici, cu onestitate , aceasta experienta de reorganizare a vietii. Nu cred in slabitul spectaculos. Nu cred ca te poti schimba doar dintr-un punct de vedere. Trebuie sa ajungi in echilibru cu mintea, inima si trupul. Asta se invata incet, pas cu pas. Exact asta facem aici. Ne sustinem reciproc sa ne luam viata in maini si sa devenim stapanii propriilor noastre vieti.

Anca Bejan - Autoarea Dietei Minune( asa si-a numit ea experienta prin care a slabit 60 de kilograme) a fost cea care mi-a vorbit despre acest mod de a slabi mancand tot ce vrei si respectand orele fixe si bunul simt alimentar. Va invit sa o descoperiti pe paginile ei . Eu cred in cele 5 ore fixe. In rest, puteti sa va potriviti fiecare combinatiile din farfurie in functie de cat de mult doriti sa slabesti. Si Rina si Dukan si disociatul si...dieta TRALALA... din punctul meu de vedere dau rezultate si va ajuta sa ajungeti la greutatea ideala, respectand orele fixe de masa.
Incercati. S-ar putea sa va schimbe viata definitiv.Eu sunt intr-un proces de schimbare si sunt foarte fericita cu alegerea mea. Succes, bun venit pe grup si sper sa te simti bine aici si sa te distrezi descoperind o comunitate de oameni frumosi care mananca la ore fixe , iubesc politetea, eleganta, muzica, poezia, filmele si mai ales oamenii.

Daca vrei sa intri in grupul nostru de peste 200.000 de prieteni, click aici: https://www.facebook.com/groups/mirelaretegan/

Antrenorul parintilor

Sunt Antrenorul Părinților din România. Anul trecut m-am întâlnit cu peste 10.000 de oameni din România și străinătate. Am ajuns în peste 20 de orașe din România și străinătate: Londra, Chisinău, București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Bacău, Brașov, Constanța, Arad. Peste 20.000 de părinti au în torpedoul mașinii CD-urile cu jocuri și le scot la nevoie din cutia magică pentru a-ș înveseli copiii în lungile ore din trafic. Mii de mămici au în poșetă cărțile Pledoarie pentru mami și tati sau Mami, tati joacă-te cu mine. Și folosesc câte un joc în supermarket-uri când sunt nevoite să tină copilul după ele ore întregi la cumpărături.

Antrenorul Părinților este un concept practic. Timp de 3 ore părintii învață și își redescoperă anumite abilități jucându-se. Pană pe la 7 ani, joaca e cel mai important lucru din tot ce fac ei. S-ar juca tot timpul. Știu asta de la Maya pentru care am inventat nenumărate jocuri. Sunt Mirela și știu să mă joc cu cei mici, cu sau fără accesorii, cu sau fără ajutoare.

Nu m-a invătat nimeni să fac asta, nu am citit nicăieri că așa se procedează în astfel de situații, nu am dormit sub pernă cu niciun manual de rezolvat conflictele din familie în șapte pași. Pur și simplu mi-am dat seama că în mintea mea se află aceste soluții și le-am lăsat să iasă la suprafată.Toate jocurile mele sunt autentice. De aceea le-am și numit SUPERJOCURI. Pentru că au super puteri care produc super efecte.

• Invată și tu jocuri de trezit copilul dimineața, ușor și repede, fără nervi și fără chin;
• Învață să folosești într-un mod constructive timpul petrecut în trafic cu copilul tău;
• Învață să îi organizezi cea mai frumoasă petrecere de ziua lui;
• Învață să îi oferi copilului tău siguranța că tu ești în spatele lui să-l susții, să îi suflii în aripi pentru ca el să zboare cât mai sus;
• Învață cum să îi dai curaj copilului tău.

Toate jocurile le-am inventat unul câte unul pentru Maya. În loc să țip la ea am scos din manecă o provocare. În loc să mă supăr am mai găsit trei firicele de energie și am lansat un concurs. Decât să-mi pun mâinile în cap sau să plâng de cată dezordine era în casă am dat drumul la muzică, mi-am pus mâinile în șold și-am făcut ordine impreună cu ea în ritmul muzicii.

ÎNSCRIE-TE AICI: http://mirelaretegan.ro/inscrie-te-la-workshop

Vezi aici jocuri de jucat in trafic: http://mirelaretegan.ro/antrenorul-parintilor/jocuri/

Cartile mele

„Astăzi este despre astăzi” am lansat-o pe 24 aprilie 2017. Titlul l-a ales Editura Curtea Veche, pornind de la un articol din carte. Într-una din vacanţe, vorbeam cu Maya la telefon şi la întrebarea mea: „Ce faci?”, răspunsul ei a fost „mă bucur că astăzi e astăzi”. „Adică?”, am continuat eu. „Adică nu regret ziua de ieri şi nu sunt curioasă de ziua de mâine. Mă bucur că astăzi e astăzi”, a zis ea. Şi pentru mine a fost revelator. Pentru prima oară am realizat că eu îl trăiesc pe astăzi din toată fiinţa mea, de mulţi ani, doar că nu am făcut-o conştient.

Ce conţine cartea?

Cartea e o pledoarie pentru firesc, pentru normal, pentru lucrurile simple şi curate. E despre mine şi gândurile mele, despre orice femeie care poate şi vrea şi care nu-şi plăteşte fericirea cu preţul tristeţii.

A cata carte este?

A patra. Prima a fost o culegere de jocuri „Mami, tati, joacă-te cu mine”, a doua o poveste: „Zboară, zboară Vrăjimaturică”, a treia adună toate articolele scrise de mine în blog despre relaţiile între părinţi „Pledoarie pentru mami şi tati” şi acum, cel mai frumos îndemn la o viaţă fericită, „Astăzi este despre astăzi”.

Cât îmi ia să scriu o carte şi ce ma motivează să o fac?

Nu-mi propun niciodată să scriu nimic. Întâmplările şi oamenii din viaţa mea sunt o permanentă sursă de inspiraţie pentru mine. În acest moment în „sertar” mai sunt patru subiecte care pot oricând să iasă. Sunt deja clar conturate, mai trebuie doar să găsesc timp pentru ele. De regulă, când vreau să fac un lucru, îl vizualizez cap-coadă şi îl aşez în rândul priorităţilor. Şi am toată încrederea că o să-i vină rândul fix când o să fie toate pregătite pentru asta.

Poti achizitiona de AICI ultima mea carte: http://magazin.zurli.ro/produs/carte-astazi-este-despre-astazi-mirela-retegan/

Eu si Maya

Maya e pasionată de teatru. Studiază în sistemul Cambridge la Colegiul Avenor din Bucureşti şi vrea să facă teatru sau jurnalism la New York. O susțin să-şi viseze visele şi să muncească pentru ele. E un om frumos şi e deşteaptă şi înţeleaptă. Şi mai e şi foarte frumoasă şi talentată. E a mea şi e perfectă aşa cum trebuie să fie fiecare copil pentru părintele lui.

Cât de mult ii influenţez alegerile?

Deloc. Vreau să înţeleagă singură cu ce se mănâncă. Cresc un copil liber şi aici vreau să fie singură mea influenţă.

Care au fost cele mai dificile etape in cresterea ei, dar cele mai distractive?

Maya este felul in care Dumnezeu m-a facut sa inteleg minunea vietii. Am avut norocul sa fac un copil la 30 de ani, cu un barbat pe care l-am iubit foarte mult si intr-un moment in care stiam deja lucruri despre mine. M-a ferit Dumnezeu de probleme serioase. Cred ca identific 3 perioade dificile: primele luni de viata cand am ajuns cu ea la urgenta deshidratata. Eu nu prea aveam lapte ea era lenesa la supt si ne-am confruntat cu situatia aceea in care "copilului care nu plange nu i se da tata". A doua perioada dificila la fost inceputul scolii. Aici a trebuit sa fac fata unui program, sa ma adaptez rigurozitatii si dupa doua saptamani de scoala m-am dus la invatatoarea si am rugat-o sa-mi explice cu liniuta ce am de facut pentru ca ma simteam depasita. Al treilea moment a fost intrarea in preadolescenta cand intr-o seara s-a culcat asa cum o stiam cu mine, ascultatoare, vesela, empatica si s-a trezit un alt copil care isi dadea ochii peste cap si imi raspundea in doi peri cand imi era lumea mai draga. Din fericire iesim din povestea asta care m-a solicitat foarte mult. In rest, Maya este o minune toata suflet. Un copil cu care am facut echipa din prima clipa si care aduce lumina si bucurie vietii mele. Ma invata in fiecare zi sa fiu mai buna.

Care sunt acele momente pe care nu le vei uita niciodata?

Da. Mi le amintesc pe toate. Desi sunt o femeie foarte ocupata, un om care a muncit mult si si-a construit pe fortele proprii o cariera in mass-media mai intai si apoi in zona de show, nu am lipsit de la nici un eveniment important din viata ei. M-am dat peste cap, am invartit bagheta magica, am renuntat la alte lucruri dar am fost acolo, cu ea si la primii pasi, si pentru primul cuvant- tata, si in prima zi de gradinita, scoala. Nu am ratat nicio serbare nu am lipsit de la nicio zi de nastere din viata ei. Luna aceasta pe 24 face 14 ani si nu-mi vine sa cred cate lurcuri frumoase am trait impreuna. Noi ne-am facut ceea ce numim "banca de amintiri". In ea depunem tot timpul intamplari, emotii, trairi pe care sa le pastram in suflet toata viata. Mergem in vacante, facem lucruri, traim experiente nemuritoare.

Care sunt calitatile pe care le are acum si pe care vrei sa le ia cu ea ca adult?

Maya e combinatia perfecta dintre mine si tatal ei. Atat fizic cat si emotional. A luat de la mine bucuria de a face si de la el puterea de a spune NU. A luat de la mine nevoia de actiune si de-a avea in preajma ei oameni si de la el capacitatea de-a face selectia. E empatica, desteapta, generoasa. E perfecta. Incerc sa nu pun pe ea nicio presiune sa o iubesc fix asa cum este si sa raman un ghid care nu intervine prea mult. Daca eu as fi fost ce a vrut mama mea eram vanzatoare sau maxim o asistenta medicala maritata cu un popa.

Care a fost cea mai dificila intrebare pe care Maya mi-a adresat-o?

M-a intrebat cum se spune urat la toate acelea: vagin, penis, sex... era foarte mica, vreo 6 ani si desi stiam exact cum se spune "urat" mi-a venit foarte greu sa le formulez. Aveam senzatia ca tocmai mancasem 3 lamai.

Dar cea mai amuzanta replica pe care am primit-o de la ea?

Am avut multe replici amuzante. M-a intrebat daca eu as putea sa traiesc departe de ea asa cum traieste tatal ei (noi suntem despartiti de 10 ani si el locuieste la Londra). I-am spus ca nu, iar replica ei, care a devenit banc in gradinita, a fost" vezi- tata e puternic !. Altadata mi-a spus ca ma iubeste dar nu ma place tot timpul. Are tot felul de remarci. Pe unele dintre ele am apucat sa le scriu si sunt subiect in blogul meu www.mirelaretegan.ro

Pe scurt

Mirela Retegan este creatoarea Zurli, femeia care a dus dragostea pentru copilul său la rang de fenomen național. A înlocuit educația formală cu spectacolul imaginației.

A construit cel mai mare teatru privat pentru copii din România, cu povești 100% românești. Teatrul a fost gândit pe dorința de a-i explica Mayei, fiica ei, lumea din jur într-un context pozitiv, educativ, care să-i dezvolte imaginația și să-i dea încredere în ea.

Cu o carieră serioasă de jurnalist, Mirela Retegan a lucrat în radio, televiziune, presă scrisă. A condus stații locale (Radio Transilvania), a fost “SEFA” de la NaționalFM unde a realizat și programul “Partea Bună”. A fost corespondent BBC, ProTV, Mediafax.

A creat personajul Zăpă de la Itsy-Bitsy- postul de radio pentru copii, a publicat zeci de articole în secțiunea pentru părinți din revistele Tango si Avantaje, a înregistrat recorduri de audiență cu articolele publicate în on-line pe site-ul www.catchy.ro.

A scris și produs spectacole pentru copii, a inventat personaje, a publicat cărți de povești și jocuri și a produs audiobook-uri.

 
Mirela Retegan pe

YouTube

Arhivă