Fii tu veriga puternică din viața copilului tău

12553088_10205575157724458_4598173104196416847_n

 “ În toate casele e unul bun și unul mai puțin bun”. Eu am auzit asta de la bunica mea, o țărancă simplă de pe valea Țibleșului decupată fix din romanele lui Rebreanu. O femeie tare înțeleaptă. Mai târziu aveam să înțeleg că fix așa stau lucrurile. În fiecare cuplu unul e bun și altul mai puțin bun. Unul câștigă mai mulți bani, celălat mai puțini. Unul e mai prezent în viața copiilor, celălalt absentează mai mult. Unul e mai fidel, onest, cuminte, celalat golănește mai mult. Unul e mai rezistent, celălat mai slab. Nu o să găsești niciodată doi oameni care să exceleze la aceleași categorii.

Copiii noștri văd toate lucrurile astea. Și le înțeleg exact așa cum sunt.  Și știu exact care dintre părinți e cel puternic. Pe cine se bazează și cine îi mângâie. Nu întotdeauna același. Nu întotdeauna părintele care e suport fizic e și suport moral. Poate să fie foarte generos, dar să aibă așteptări foarte mari de la copil în timp ce celălat părinte poate să-l iubească necondiționat și să-l susțină fără să-l ajute fizic pentru că nu se poate ajuta nici măcar pe el. Copilul înțelege foarte devreme cum stau lucrurile și își ia ceea ce îi trebuie de la fiecare dintre ei. Copiii nu judecă. Ei observă și își asumă ceea ce au. Încep să judece numai după ce aud judecățile oamenilor mari. Numai după ce aude de la mama de o mie de ori că tata e un om slab, că tata nu se pricepe, că tata nu face și nu drege începe și el să spună asta. După ce aude un tată vorbind despre cât de slabă, neputincioasă, egoistă, absentă, aerienă e mama lui începe și el să-și pună problema.

Copilul își iubește ambii părinți indiferent  de cât sunt de puternici sau de slabi.

În fiecare familie unul e veriga puternică și celălalt veriga slabă. Într-un anumit moment. Rolurile se mai pot inversa pe parcurs. Dar, dacă îți asumi să fii veriga puternică atunci chiar fii, fără să suferi că celălat e veriga slabă. Nu lăsa frustrarea să-ți omoare bucuria. Copilul tau știe exact de la cine, ce poate și trebuie să ia.

8 thoughts on “Fii tu veriga puternică din viața copilului tău

 1. Safin spune:

  Asa este, sunt întru totul de acord. Sunteti minunata! 😊

 2. Octavia spune:

  Mi-a mers la suflet:) Multumesc!

 3. Ioana spune:

  Chair azi asa gandeam si ma simteam (nervoasa, indignata, frustrata) 🙁
  Si acum citind articolul ma simt vinovata putin, dar fericita ca am descoperit solutia: ” Nu lasa frustrarea sa iti omoare bucuria”
  Multumesc, multumesc, multumesc!

 4. Lili spune:

  intru uneori pe pandora’s..imi gasesc crampee din viata mea si gandurile mele povestite acolo …va multumesc fiindca existati si va rog sa scrieti in continuare.

 5. dana spune:

  Foarte adevarat, sotul meu la nunta a trebuit sa faca o declaratie de dragoste pentru a putea sa ma recupereze dupa asa zisul „Furat”- printre altele a zis -Noi doi ne completam, si acum imi aduc ca o prietena a carei zi de nastere era in aceiasi zi a venit la mine cu ochii in lacrimi miscata de cele spuse. Acum dupa 6 ani citind acest articol imi aduc aminte de acele momente si de faptul ca asa cum zici nu putm sa fim amandoi la fel- ne completam. O zi minunata.

 6. De ce a ales Cristos o metafora atat de puternica si de vie – aceea a hotului care vine in intunericul noptii – pentru a descrie intoarcerea Sa? Si de ce a accentuat necesitatea de a sta treaz si a veghea? Deoarece stia ca la intoarcerea Sa oamenii vor fi adormiti din punct de vedere spiritual. Ei nu vor auzi sunetul de desteptare, nici noul cantec, ci vor continua sa viseze in intunericul ignorantei.

 7. Mirela Andrei spune:

  Buna! sunteti minunata ! va admir nespus ! Multumim mult ptr tot.

 8. FARCAS VOICHITA spune:

  Felicitari Mirela pentru tot ceea ce faci!!! imi aduc cu drag aminte de serile din caminul Ady Sincai cand radeam cu tine cand ne posteai atat de fain ……..te salut si inca o data felicitari pt tot!!!! Esti minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *